Treinreizigers inzetten tegen agressie in OV

Onlangs is een rapport uitgebracht dat na onderzoek van Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) is opgesteld. In dit rapport staat dat reizigers momenteel niet genoeg doen om het geweld te stoppen en zouden in de praktijk meer kunnen doen. Momenteel is het zo dat reizigers video materiaal of melding maken van de gebeurtenis, maar fysiek ingrijpen is er nog niet bij. Volgens de onderzoekers zouden reizigers een sociaal schild moeten vormen voor het slachtoffer en tussen de dader en het slachtoffer in gaan staan. Op deze manier is er een vluchtroute voor de dader en forceer je geen geweld.

NS Bezuinigingen

In een ideale maatschappij zou dit wellicht een oplossing zijn, maar in de praktijk verplaatst het geweld zich vaak naar de omstanders die te hulp schieten. Daarom heeft de politie enige tijd geleden aangeraden om beeldmateriaal te maken van de daders, zodat zij later kunnen boete voor hun daden. Volgens de onderzoekers weten veel reizigers niet wat ze moeten doen in zo’n situatie en dat daar wat aangedaan moet worden. Wij van Goedkoop-treinkaartje.nl zijn echter van mening dat reizigers niet de oplossing moeten zijn, maar dat de NS en de regering samen een naar een oplossing moeten zoeken. Het sluiten van de OV-poortjes, goede camera’s, vaste spoorwegpolitie en een SMS-alert zouden al genoeg oplossing bieden voor het probleem. Door reizigers er tussen te laten springen wordt de dreiging op escalatie alleen maar groter en zeker wanneer het om grote groepen agressievelingen gaat. Een individu is namelijk te stoppen met een kleine groep reizigers, maar hele groepen zijn vaak oncontroleerbaar.

Onderzoek van SMV

In theorie is dit uiteraard een heel leuk onderzoek, maar in de praktijk kunnen er heel wat vraagtekens bij worden gezet. Zo vragen wij ons af of de onderzoekers zelf een schild zouden vormen in dergelijke situaties.

Alle rechten voorbehouden 2020 - 2021 | Goedkoop-treinkaartje.nl

This window will automatically close in 15 seconds
Deel deze pagina!