Uitgeest heeft méér

Het dorp Uitgeest ligt heerlijk centraal – vlakbij de Noordzeekust en tussen Alkmaar en Amsterdam – en is bovendien veelzijdig. Een bezoek dus meer dan waard en uitstekend bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Reis eenvoudig per trein naar Uitgeest voor een leuk dagje weg!

Voor waterliefhebbers

Wie van water houdt, kan in Uitgeest verschillende kanten op. In de recreatiegebieden Dorregeest en het Zwaansmeer kun je genieten aan het water. Neem je picknickkleed mee en geniet. Vanaf de kant tuur je over het water en zie je de natuur met diverse watervogels én natuurlijk heb je uitzicht op vele rondvarende boten. Er zijn diverse locaties waar je een zeilboot, sloep, sup of kano kunt huren. Ook gewoon heerlijk zwemmen is mogelijk in het meer. Je kunt daarnaast uitstekend wandelen of fietsen om het prachtige Uitgeestermeer of gewoon rustig vanaf het terras naar het waterrijke gebied kijken. Bij Restaurant Havenrijk, Restaurant Krelis en Bistro ’t Schippersrijk is er een terras aan het water.

Voor echte waterratten is er ook nog het buitenbad van zwembad De Zien. Naast het diepe bad van 25×30 meter is er een speelbad (40×15 meter) en een kleutervijver met mini-speeltuin.

Zeilboot Jonge Leeuw Uitgeest

Oergevoel in de natuur

Rondom het dorp kun je genieten van de natuur. Heb je al eens van het Oer-IJ gehoord? Uitgeest ligt in het stroomgebied van het Oer-IJ, een noordelijke tak van de Rijn die tot aan het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde. De rivier is verdwenen, maar je kan nog op veel plekken sporen van die waterloop terugzien in het oude landschap. Bekijk vanaf de dijk de landerijen – spot weidevogels – en ontdek oude veenmeertjes en kronkelende kreken. Een wandeling met een Oer-IJ gids is een aanrader.

Voor wie de culturele historie in wil duiken, gaat een kijkje nemen bij Erfgoedpark De Hoop. Een unieke locatie, direct aan het Uitgeestermeer, midden in de natuur. Er staat een originele, gerestaureerde houtdroogloods die is ingericht als Infopunt met verhalen over het Oer-IJ landschap. Er is eveneens aandacht voor Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, de uitvinder van houtzaagmolen.

Mooie monumenten

Uitgeest heeft een rijke geschiedenis, waarvan nog veel terug is te zien in unieke bezienswaardigheden. Er staan twee interessante forten: Fort aan den Ham en Fort K’IJK. Beide forten behoren tot de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed) en alle forten samen vormden destijds het meest omvangrijke nieuwe verdedigingswerk van het land.

Fort aan den Ham

In Fort aan den Ham is een militair museum gevestigd, waar je onder andere een officiersverblijf, keuken en ziekenzaal van rond 1910 kunt zien. Het museum is beperkt te bezoeken, kijk voor openingstijden op fortaandenham.nl.

Belevingscentrum Fort K’IJK

Fort K’IJK huisvest een Belevingscentrum waar je via een audiotour veel te weten komt over het fort, de Stelling van Amsterdam en de omringende natuur. Er is ook een gezellig Theehuis in gevestigd. Kijk op Fortkijk.nl en kom langs!

Molens in Uitgeest

Wie van molens houdt, zit in Uitgeest goed. Er zijn er nog vijf: poldermolens De Dorregeester (1896), De Dog (1886) en De Kat (1567/1889/1973), zaagmolen De Corneliszoon (2010) en windmolen De Tweede Broekermolen (1631).

Lagendijk Uitgeest Fietsers_Anita Webbe_1

Op de fiets of wandelen?

In Uitgeest valt nog zoveel meer te doen als je lekker naar buiten gaat. Trek er op uit op de fiets of maak een mooie wandeling. Er is ruime keus aan fiets- en wandelroutes door de groene omgeving van het dorp. Fiets een route om het Alkmaarder- en Uitgeestermeer en geniet van de natuur. Het Wandelnetwerk Noord-Holland heeft vele mooie wandelingen uitgestippeld die je langs schitterende gebieden laat lopen, zoals de Dorregeesterpolderroute (rood – 6 km) of de Kat-en-Dogroute (paars – 10 km).

Zagen op de wind

Uniek! Theaterwandeling Zagen op de Wind op 15 en 16 juni 2024. Wandel vanaf Dorpshuis De Zwaan naar Erfgoedpark de Hoop en leer meer over het verhaal van Cornelis Corneliszoon. Bestel kaarten via schotinderoostheater.nl/zagenopdewind/.

Ontvang aanbiedingen

Trein naar Duitsland met kinderen

Trein naar Duitsland met kinderen

Ook naar Duitsland kan je eenvoudig per trein met kinderen reizen. Hiervoor zijn diverse voordelen en regelingen bedacht om de reis betaalbaar en toegankelijk te houden voor ouders. Voor de treinreis naar Duitsland is in treinen als de IC Berlijn en ICE International...

Trein en kinderen naar Frankrijk

Trein en kinderen naar Frankrijk

Binnenkort een leuke bestemming in Frankrijk bezoeken, zoals Parijs, Disneyland of één van de vele andere topbestemmingen. Dan ben je vast benieuwd hoe het werkt met kinderen in de trein door Frankrijk. In treinen als de TGV en Eurostar zijn vaak kortingsmogelijkheden...

Pin It on Pinterest