Toekomst internationaal treinverkeer op lossen schroeven

De ambitie om het internationale treinverkeer naar Amsterdam uit te breiden, dreigt te stranden door bezuinigingen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De plannen om de Amsterdamse metro door te trekken naar Schiphol en de capaciteit van de Schipholtunnel uit te breiden, staan op losse schroeven. Hierdoor ontstaat er mogelijk geen ruimte voor de gewenste toename van internationale treinen.

Schipholtunnel is knooppunt

De Schipholspoortunnel, een cruciaal knooppunt in het Nederlandse spoornetwerk, wordt niet alleen gebruikt door sprinters en intercity’s tussen Amsterdam en Schiphol, maar ook door vele internationale treinen, zoals de Eurostar naar Parijs en Londen.

“Op de drukste momenten gaan er hier vijftig treinen per uur door de tunnels heen,” legt Harro Homan van spoorbeheerder ProRail uit. Deze beperkte capaciteit maakt het moeilijk om extra ruimte te creëren voor meer internationale treinen. De oorspronkelijke hoop was dat deze ruimte beschikbaar zou komen met de verlenging van de Noord/Zuidlijn.

Noord/Zuidlijn tegen drukte

Momenteel eindigt de Noord/Zuidlijn op station Amsterdam Zuid, maar de plannen om de metrolijn door te trekken naar Schiphol en Hoofddorp zouden een alternatieve reisoptie bieden voor forenzen. Dit zou de druk op sprinters en intercity’s verminderen, waardoor er ruimte ontstaat voor andere treinen, waaronder internationale verbindingen.

“Als meer mensen voor hun woon-werkverkeer de metro nemen, ontstaat er ruimte om in plaats van sprinters andere treinen te laten rijden. Naar Alkmaar en naar Maastricht, maar dus ook internationaal,” aldus Marja Ruigrok, vicevoorzitter van de vervoerregio Amsterdam.

Bezuinigingen gooien roet in het eten

Internationale treinen worden gezien als een duurzaam alternatief voor korte vluchten binnen Europa, en de wens voor meer internationaal treinverkeer wordt breed gedragen in Nederland. Verschillende vervoerders streden dit jaar om een plekje op het internationale spoor, en bijna alle politieke partijen namen de ambitie voor meer internationaal treinverkeer op in hun verkiezingsprogramma’s.

Echter, aangekondigde bezuinigingen ter waarde van 1,8 miljard euro dreigen roet in het eten te gooien. Harro Homan van ProRail waarschuwt dat zonder dit budget de ambitieuze plannen voor meer internationaal treinverkeer niet waargemaakt kunnen worden.

Bezuinigingen bedreigen treinverkeer en OV

Marja Ruigrok benadrukt ook dat de bezuinigingen niet alleen gevolgen hebben voor internationale treinen. Met de verwachte bouwactiviteiten en woningontwikkelingen in de regio, met name in Hoofddorp, is het van cruciaal belang dat het openbaar vervoer goed toegankelijk blijft. Hoewel de aangekondigde bezuinigingen een uitdaging vormen, blijft het plan voor de verlenging van de metrolijn actief, zij het met een ontbrekend budget van 1,8 miljard euro dat cruciaal is om het project te realiseren.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Plannen om morgen met de trein te reizen? Koop dan vandaag nog uw Dagretour Daluren en profiteer van 50% korting op uw treinreis! Deze exclusieve aanbieding is alleen vandaag verkrijgbaar en geeft u de mogelijkheid om voordelig te reizen op woensdag 24 juli 2024....

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Stel je voor: een warme zomernacht, een rustig kabbelende zee en plotseling licht het water op in een betoverend blauw schijnsel. Dit is geen scène uit een fantasiefilm, maar de magische wereld van zeevonk, een natuurlijk fenomeen dat ook aan de Nederlandse kust te...

Betoverende Nachtvlinderwandelingen: Beleef magische Zomeravonden

Betoverende Nachtvlinderwandelingen: Beleef magische Zomeravonden

Terwijl de zon ondergaat en de schemering invalt, ontwaakt een verborgen wereld vol betovering. Nachtvlinders, met hun delicate vleugels en mysterieuze patronen, fladderen door de zomerse duisternis. Trek je wandelschoenen aan en laat je meevoeren op een betoverende...

Pin It on Pinterest