Per trein naar de Provence: tussen de Middellandse Zee, het Rhônedal en Italië

De Provence, een regio in zuidoost Frankrijk doordrenkt van mooie wandelroutes, natuur, wijngaarden, kastelen en charmante Franse dorpjes. Het is een paradijs voor de Europese reiziger en de Provence is uitstekend per trein bereikbaar. Zo vertrekken er vanuit Nederland rechtstreekse treinen van Eurostar richting de Provence en is het eveneens mogelijk om met één keer overstappen per TGV naar de Provence te reizen. Denk aan populaire bestemmingen als Avignon, Aix-en-Provence en natuurlijk Marseille.

Route Eurostar Trein

Gelegen in het zuiden van Frankrijk, biedt de Provence een overvloed aan adembenemende bestemmingen die de zintuigen prikkelen en de verbeelding inspireren. Graag nemen we je mee naar enkele van de mooiste bestemmingen, plekken, wandelroutes en highlights van de Provence in Frankrijk.

1.) Avignon: historische pracht & levendige atmosfeer

Treinkaartje Avignon

Avignon, de voormalige pauselijke stad, is een schatkamer van architectonische pracht en historische betekenis. Verken het imposante pauselijk paleis, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en bewonder de indrukwekkende middeleeuwse stadsmuren die nog steeds de oude stad omringen. Wandel door de geplaveide straten en ontdek charmante pleinen, gezellige cafés en levendige markten, waar je kunt genieten van lokale specialiteiten zoals Provençaalse kruiden, olijven en ambachtelijke kazen.

Bekijk ook: treinkaartjes voor trein naar Avignon

  • Wandelroutes: Loop over de stadsmuren van Avignon voor een panoramisch uitzicht op de stad en de omliggende landschappen.
  • Bezienswaardigheden: Verken het imposante Pausenpaleis, de iconische Pont d’Avignon en de sfeervolle Place de l’Horloge.
  • Winkelstraten: Dwaal door de levendige Rue de la République, waar je talloze boetieks, souvenirwinkels en lokale ambachtelijke winkels vindt.
  • Eetgelegenheden: Proef heerlijke Provençaalse gerechten bij restaurants zoals La Mirande en Le Vieux Four.

2.) Aix-en-Provence: culturele schatkamer & artistieke erfenis

Treinkaartje Aix en Provence

Aix-en-Provence, de elegante hoofdstad van de Provence, staat bekend om zijn prachtige architectuur, bruisende cultuur en rijke artistieke erfgoed. Bezoek het historische stadscentrum en bewonder de prachtige fonteinen, sierlijke herenhuizen en levendige pleinen, zoals de beroemde Cours Mirabeau. Verken ook de vele musea en galerieën, waaronder het Musée Granet, met zijn uitgebreide collectie kunstwerken van Picasso, Cézanne en Van Gogh.

Bekijk ook: treinkaartjes voor trein naar Aix-en-Provence

  • Wandelroutes: Verken het prachtige Parc Jourdan en de botanische tuinen van het Pavillon de Vendôme.
  • Bezienswaardigheden: Bezoek de prachtige kathedraal van Saint-Sauveur, het Musée Granet en het Atelier Cézanne.
  • Winkelstraten: Geniet van een wandeling door de elegante Cours Mirabeau, bekend om zijn chique boetieks en cafés.
  • Eetgelegenheden: Probeer lokale lekkernijen bij brasseries zoals Les Deux Garçons en La Table du Pigonnet.

3.) Les Baux-de-Provence: betoverende schoonheid & adembenemende uitzichten

Les Baux-de-Provence, een schilderachtig dorpje gelegen op een rotsachtige klif in de Alpilles, biedt een betoverende mix van middeleeuwse charme en natuurlijke pracht. Verken de smalle straatjes en eeuwenoude ruïnes van het oude kasteel, en geniet van adembenemende uitzichten over het omringende landschap. Bezoek ook de beroemde Carrières de Lumières, een unieke kunstervaring waarbij meesterwerken worden geprojecteerd op de rotswanden van een voormalige steengroeve.

  • Wandelroutes: Verken de prachtige Val d’Enfer (Vallei van de Hel) en de omringende Alpilles.
  • Bezienswaardigheden: Bezoek het indrukwekkende Château des Baux-de-Provence en de kunstervaring Carrières de Lumières.
  • Winkelstraten: Ontdek ambachtelijke winkels en kunstgalerijen langs de geplaveide straten van Les Baux.
  • Eetgelegenheden: Geniet van Provençaalse gerechten en lokale wijnen bij restaurants zoals La Reine Jeanne en La Cabro d’Or.

4.) Gordes: pittoresk dorpsleven & rustieke schoonheid

Gordes, een pittoresk dorpje gelegen op een heuveltop in de Luberon, is een idyllische bestemming die doordrenkt is van Provençaalse charme. Wandel door de kronkelende straatjes en bewonder de prachtige stenen huizen, bloeiende bloemen en panoramische uitzichten over de vallei. Bezoek ook de Abdij van Sénanque, een prachtig cisterciënzerklooster dat dateert uit de 12e eeuw, en geniet van de rust en sereniteit van deze afgelegen locatie.

  • Wandelroutes: Verken de omliggende heuvels en lavendelvelden voor adembenemende uitzichten over de Luberon.
  • Bezienswaardigheden: Bezoek de indrukwekkende abdij van Sénanque en het kasteel van Gordes.
  • Winkelstraten: Blader door de lokale markten en ambachtelijke winkels in het centrum van Gordes.
  • Eetgelegenheden: Proef regionale specialiteiten bij restaurants zoals La Bastide de Pierres en Le Mas Tourteron.

5.) Arles: Romeinse ruïnes & artistieke erfgoed

Arles, een stad doordrenkt van geschiedenis en kunst, is beroemd om zijn goed bewaarde Romeinse monumenten, waaronder het indrukwekkende amfitheater en het oude theater. Bezoek ook de plaatsen die geassocieerd worden met Vincent van Gogh, zoals het beroemde gele huis en de inspirerende landschappen die hij schilderde.

  • Wandelroutes: Maak een wandeling langs de oevers van de Rhône en door de schilderachtige straatjes van de oude stad.
  • Bezienswaardigheden: Verken de goed bewaard gebleven Romeinse monumenten, waaronder het amfitheater en het oude theater.
  • Winkelstraten: Bezoek de levendige Place du Forum en de nabijgelegen Rue de la République voor winkels en boetieks.
  • Eetgelegenheden: Geniet van heerlijke Zuid-Franse gerechten bij restaurants zoals La Charcuterie en Le Criquet.

6.) Marseille: kosmopolitische stad & levendige haven

Trein Marseille

Marseille, de bruisende havenstad aan de Middellandse Zee, biedt een levendige mix van cultuur, geschiedenis en gastronomie. Verken de oude haven, de kleurrijke markten en de sfeervolle straten van de historische wijk Le Panier. Bezoek ook bezienswaardigheden zoals de basiliek Notre-Dame de la Garde en het indrukwekkende museum MuCEM, gewijd aan de mediterrane beschavingen.

Bekijk ook: treinkaartjes voor trein naar Marseille

  • Wandelroutes: Verken de sfeervolle Vieux-Port en maak een wandeling langs de kustlijn naar de pittoreske Vallon des Auffes.
  • Bezienswaardigheden: Bezoek de historische wijk Le Panier, het majestueuze Fort Saint-Jean en de iconische basiliek Notre-Dame de la Garde, ook wel bekend als de ‘Goede Moeder’.
  • Winkelstraten: Duik in de bruisende sfeer van de Rue Saint-Ferréol, waar je een scala aan boetieks, winkels en warenhuizen vindt.
  • Eetgelegenheden: Geniet van de rijke mediterrane keuken in restaurants zoals Le Miramar, waar je heerlijke bouillabaisse kunt proeven, en La Boîte à Sardine voor verse visgerechten.

7.) Saint-Rémy-de-Provence: provençaalse sfeer & rustige schoonheid

Saint-Rémy-de-Provence, een charmant Provençaals dorpje gelegen in de Alpilles, biedt een idyllische omgeving om te ontspannen en te genieten van de schoonheid van het platteland. Verken de smalle straatjes, bezoek de lokale markten en geniet van een glas wijn op een terras terwijl je de wereld aan je voorbij ziet gaan.

  • Wandelroutes: Verken de prachtige olijfgaarden en wijngaarden in de omgeving van Saint-Rémy.
  • Bezienswaardigheden: Bezoek het historische centrum van de stad en het voormalige klooster van Saint-Paul-de-Mausole.
  • Winkelstraten: Blader door de kleurrijke marktkramen op de wekelijkse markt van Saint-Rémy.
  • Eetgelegenheden: Proef Provençaalse delicatessen bij restaurants zoals Le Patio en La Gousse d’Ail.

8.) Isle-sur-la-Sorgue: romantische kanalen & antiekmarkten

Isle-sur-la-Sorgue, ook wel het “Venetië van de Provence” genoemd, is een betoverend stadje dat bekend staat om zijn pittoreske kanalen, oude watermolens en levendige antiekmarkten. Wandel langs de waterkant, verken de charmante steegjes en zoek naar verborgen schatten op de beroemde antiekmarkt die elke zondag plaatsvindt.

  • Wandelroutes: Verken de oevers van de Sorgue-rivier en de charmante grachten van de stad.
  • Bezienswaardigheden: Bezoek de vele antiekwinkels en brocantewinkels die de stad beroemd hebben gemaakt.
  • Winkelstraten: Verken de kronkelende straatjes en steegjes van de oude stad, gevuld met boetieks en kunstgalerijen.
  • Eetgelegenheden: Geniet van een ontspannen lunch aan de waterkant bij restaurants zoals La Sardine en Le Jardin du Quai.
Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Goedkope internationale treinkaartjes: boek nu voor de zomer

Goedkope internationale treinkaartjes: boek nu voor de zomer

Komende zomer op citytrip? Bezoek een leuke bestemming per trein en boek nu alvast jouw treintickets. Voor veel bestemmingen is het op dit moment nog mogelijk om goedkope internationale treinkaartjes te boeken. Helaas raken de treinkaartjes vaak snel uitverkocht, dus...

Uitgeest heeft méér

Uitgeest heeft méér

Het dorp Uitgeest ligt heerlijk centraal – vlakbij de Noordzeekust en tussen Alkmaar en Amsterdam – en is bovendien veelzijdig. Een bezoek dus meer dan waard en uitstekend bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Reis eenvoudig per trein naar Uitgeest voor een leuk dagje...

Pin It on Pinterest