Fiets in trein

Benieuwd of u een fiets mag meenemen in de trein? Wij hebben de regels opgezocht en op deze pagina gepubliceerd. Zowel voor treinen in Nederland als internationale treinen zijn er mogelijkheden om uw fiets mee te nemen in de trein, maar voor een aantal vervoerders gelden beperkingen. Zo zijn er treinen zonder fietsrijtuig en zijn er in alle treinen aangewezen plaatsen voor uw (vouw)fiets om overlast te voorkomen/minimaliseren. Voor fietsen dient u eigenlijk altijd een speciaal vervoersbewijs te kopen, maar voor vouwfietsen wordt er soms een uitzondering gemaakt. Lees hieronder meer!

Fiets in trein van NS

Een dagje fietsen in een andere omgeving of gewoon de fiets meenemen in de trein naar een andere stad? Bij de NS dient u een Dagkaart Fiets voor € 6,10 te kopen. Daarbij mag de fiets niet mee in de spits, maar dient u in de daluren te reizen. De spitsuren lopen van 06:30 uur tot 09:00 uur en van 16:00 uur tot 18:00 uur. Het is niet toegestaan om in de spits te reizen met de fiets, ook niet als u vlak voor de spitsuren heeft ingecheckt (dit is wel toegestaan met kortingskaartjes). Heeft u bagagetassen aan uw fiets? Deze dient u voor het instappen er af te halen.

Niet toegestaan in de trein zijn fiets-aanhangwagens, bakfietsen, bolderkarren, Segways, elekstrische snorfietsen en -scooters en voertuigen met verbrandingsmotor mogen niet in de trein.

Vouwfiets mee in de trein van NS

Vouwfietsen mogen altijd gratis mee in de trein, maar dienen verplicht helemaal ingeklapt te worden. De vouwfiets dient voor het instappen ingeklapt te zijn om overlast te voorkomen. Ook wanneer u slechts 1 station hoeft te reizen dient een vouwfiets in de trein te zijn ingeklapt.

Fiets mee in Internationale Treinen

Binnenkort op reis met de Internationale trein en benieuwd of u de fiets mag meenemen in de trein? Elke vervoerder heeft zijn eigen regels en daarom hebben wij deze voor u opgezocht. Voor een aantal vervoerders bent u verplicht om een internationaal fiets ticket te boeken voor vertrek. Hiervoor kunt u terecht bij het NS International Service Center , de NS International-balie bij de Tickets – en Servicewinkel op de grotere stations.

Fiets mee in Thalys

Logo Thalys

Benieuwd of uw fiets mee mag in de Thalys? Een fiets mag uitsluitend mee in een fietshoes met maximale afmetingen van 135x85x30 cm. Hiervoor dient u het voor en achterwiel te verwijderen. Om uw fiets in de Thalys mee te nemen dient u 30 minuten voor vertrek aanwezig te zijn voor het inladen. Voldoet uw fiets niet aan de gestelde voorwaarden van Thalys? Dan mag hij helaas niet mee.

Vouwfietsen dienen verplicht te worden ingeklapt en worden gezien als handbagage tot een maximale afmeting van 75x53x30 cm.


Fiets mee in ICE International

Logo ICE International

Uw fiets meenemen in de ICE International? Er is geen speciaal fietsrijtuig aanwezig in de ICE International. Wel kunt u de (vouw)fiets op de aangewezen plaatsen parkeren, maar hiervoor dient u wel te voldoen aan de gestelde voorwaarden. Zo dient uw fiets in de ICE International te zijn verpakt in een fietskoffer van maximaal 85×85 cm. Over de grens bij Duitsland is deze grens vastgesteld op 120 cm x 90 cm, waarvoor u de fiets dient in te klappen of te demonteren.

Reizigers die hun fiets willen meenemen in de ICE International kunnen contact opnemen met telefoonnummer: 030-2300023 voor specifieke vragen.


Fiets mee in IC Brussel

Logo NS International

Een fiets meenemen in de InterCity Brussel is toegestaan in combinatie met een internationaal fietsticket van € 12 per enkele reis. Daarbij dient u eventuele bagage van de fiets te verwijderen, bent u zelf verantwoordelijk voor het in- en uitladen van de fiets en is 1 fiets per persoon toegestaan.

Vouwfiets mogen gratis mee in de InterCity Brussel, maar dienen ingeklapt te worden vervoerd. In de IC Brussel dienen vouwfietsen boven of onder de zitplaats of op het balkon te worden geplaatst.


Fiets mee in IC Berlijn

Logo NS International

Een fiets meenemen in de InterCity Berlijn is toegestaan. Hiervoor is een fietsrijtuig mee met 16 plekken, waarvoor u verplicht dient te reserveren (€ 4 reserveringskosten). Daarbij dient u een internationaal fietsticket te boeken voor € 12 per enkele reis en betaalt u eenmalig € 7,50 boekingskosten.

Vouwfietsen mogen in de InterCity Berlijn mee in een koffer van maximaal 85×85 cm.


Fiets mee in Eurostar

Logo Eurostar

Het is mogelijk om een fiets mee te nemen in de Eurostar. U dient een fiets ingepakt mee te nemen, waarbij het formaat niet groter mag zijn dan een normale koffer. Vervolgens dient u een internationaal fietsticket van € 25 te boeken voor de fiets die wordt geboekt als extra bagage.

Een tandem is niet toegestaan. Voor reizigers die per Eurostar naar Brussel, Parijs of Lille reizen is het ook mogelijk om de fiets te laten vervoeren als ingeschreven bagage.


Fiets mee in TGV

Logo TGV

Fietsen mogen mee in de TGV, maar enkel met een gedemonteerd voorwiel en in een fietshoes met maximale afmetingen van 120×90 cm.

Ontvang acties

Waarom alleen noodzakelijk reizen met de trein?

Waarom alleen noodzakelijk reizen met de trein?

Het kabinet versoepelt de Coronamaatregelen steeds meer. Ook de NS rijdt weer op volle capaciteit, maar waarom mogen we dan alleen met de trein als dit noodzakelijk is? Deze vraag krijgen wij regelmatig binnen via het contactformulier en hier is eigenlijk geen kort...

Alles over: Trein naar Düsseldorf

Alles over: Trein naar Düsseldorf

Düsseldorf is een bruisende en hippen stad. Hier is werkelijk waar van alles te beleven. Winkelen op de Königsallee, ontdek de historische Altstadt en geniet van het uitzicht in de 234 meter hoge Rheinturm. Maak daarna een heerlijke rondvaart over de Rijn en ga...

Alles over: Trein naar Keulen

Alles over: Trein naar Keulen

Een mini-stedentrip, dagje shoppen of een gezellige kerstmarkt? Reis met de trein naar Keulen! Maak een wandeling door het gezellige stadshart met de Dom, Televisietoren en verschillende musea. Kom vervolgens even tot rust bij één van de restaurantjes aan de Rijn en...

Pin It on Pinterest

Deel deze pagina

Geef het door aan iemand anders