Ritten van ‘Harry Potter-trein’ stilgelegd om veiligheid

De iconische stoomtrein, beroemd geworden door zijn rol in de Harry Potter-films, heeft voorlopig zijn laatste ritje gemaakt. Een geschil over veiligheidsvoorschriften heeft geleid tot de opschorting van de ritten van de ‘Zweinsteinexpres’ in Schotland.

Harry Potter trein: schilderachtige Schotse Hooglanden

Sinds zijn debuut in 2001 in ‘De Steen der Wijzen’ heeft deze trein het hart veroverd van zowel filmliefhebbers als toeristen. Maar zijn geschiedenis gaat verder terug, met ritten door de schilderachtige Schotse Hooglanden sinds 1984. Het oversteken van het Glennfinnanviaduct is vooral een hoogtepunt voor fans van de tovenaarsleerling.

Harry Potter Trein Schotland

Centrale deurvergrendeling

Een twistpunt draait om de afwezigheid van een centrale deurvergrendeling, een normaal vereiste veiligheidsmaatregel voor treinen. Vorig jaar kreeg de exploitant, West Coast Railways (WCR), nog een tijdelijke ontheffing van deze regel. Maar voor het komende seizoen is die vrijstelling nog niet goedgekeurd.

Bedrijf failliet na benodigde aanpassingen

WCR beweert dat de benodigde aanpassingen aan de trein in de miljoenen zullen kosten en dat het bedrijf hierdoor failliet zou kunnen gaan. Ze voorzien een omzetverlies tot wel 50 miljoen pond (58,5 miljoen euro) en vrezen langdurige schade aan het toerisme.

“We betreuren het ten zeerste dat we genoodzaakt zijn om deze ritten op te schorten en bieden onze excuses aan voor het eventuele ongemak voor de reizigers die al geboekt hebben,” zei een woordvoerder van WCR tegen de BBC.

Office of Rail and Road

De nationale spoorwegbeheerder, het Office of Rail and Road (ORR), meldt dat ze de aanvraag voor de vrijstelling nog aan het beoordelen zijn. “WCR is echter al begonnen met de verkoop van tickets voor ritten, terwijl het nog niet zeker was of de vrijstelling zou worden verleend. Het ORR is teleurgesteld dat WCR geen noodplannen lijkt te hebben opgesteld voor zijn klanten.”

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Londen?

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Londen?

Binnenkort een op CityTrip naar Londen? Dan reis je natuurlijk comfortabel en duurzaam per trein naar Londen. Opstappen kan op station Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal, waarna je met een rechtstreekse verbinding per Eurostar naar Londen wordt gebracht. Dit al...

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Parijs?

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Parijs?

Voor een stedentrip naar Parijs is de trein een uitstekend vervoersmiddel. Er vertrekken dagelijks meerdere treinen van Eurostar vanaf Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Deze rijden via Antwerpen en Brussel Zuid (Midi) naar station Gare du Nord in Parijs. Met...

Pin It on Pinterest