Ritten van ‘Harry Potter-trein’ stilgelegd om veiligheid

De iconische stoomtrein, beroemd geworden door zijn rol in de Harry Potter-films, heeft voorlopig zijn laatste ritje gemaakt. Een geschil over veiligheidsvoorschriften heeft geleid tot de opschorting van de ritten van de ‘Zweinsteinexpres’ in Schotland.

Harry Potter trein: schilderachtige Schotse Hooglanden

Sinds zijn debuut in 2001 in ‘De Steen der Wijzen’ heeft deze trein het hart veroverd van zowel filmliefhebbers als toeristen. Maar zijn geschiedenis gaat verder terug, met ritten door de schilderachtige Schotse Hooglanden sinds 1984. Het oversteken van het Glennfinnanviaduct is vooral een hoogtepunt voor fans van de tovenaarsleerling.

Harry Potter Trein Schotland

Centrale deurvergrendeling

Een twistpunt draait om de afwezigheid van een centrale deurvergrendeling, een normaal vereiste veiligheidsmaatregel voor treinen. Vorig jaar kreeg de exploitant, West Coast Railways (WCR), nog een tijdelijke ontheffing van deze regel. Maar voor het komende seizoen is die vrijstelling nog niet goedgekeurd.

Bedrijf failliet na benodigde aanpassingen

WCR beweert dat de benodigde aanpassingen aan de trein in de miljoenen zullen kosten en dat het bedrijf hierdoor failliet zou kunnen gaan. Ze voorzien een omzetverlies tot wel 50 miljoen pond (58,5 miljoen euro) en vrezen langdurige schade aan het toerisme.

“We betreuren het ten zeerste dat we genoodzaakt zijn om deze ritten op te schorten en bieden onze excuses aan voor het eventuele ongemak voor de reizigers die al geboekt hebben,” zei een woordvoerder van WCR tegen de BBC.

Office of Rail and Road

De nationale spoorwegbeheerder, het Office of Rail and Road (ORR), meldt dat ze de aanvraag voor de vrijstelling nog aan het beoordelen zijn. “WCR is echter al begonnen met de verkoop van tickets voor ritten, terwijl het nog niet zeker was of de vrijstelling zou worden verleend. Het ORR is teleurgesteld dat WCR geen noodplannen lijkt te hebben opgesteld voor zijn klanten.”

Ontvang acties

Stedentrip Hannover: historische charme en moderne flair

Stedentrip Hannover: historische charme en moderne flair

Hannover, de vaak over het hoofd geziene hoofdstad van Nedersaksen, is een verborgen juweeltje dat wacht om ontdekt te worden. Deze stad biedt een unieke mix van rijke geschiedenis, uitgestrekte parken en tuinen, een bruisend cultureel leven en een verrassend moderne...

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Plannen om morgen met de trein te reizen? Koop dan vandaag nog uw Dagretour Daluren en profiteer van 50% korting op uw treinreis! Deze exclusieve aanbieding is alleen vandaag verkrijgbaar en geeft u de mogelijkheid om voordelig te reizen op woensdag 24 juli 2024....

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Stel je voor: een warme zomernacht, een rustig kabbelende zee en plotseling licht het water op in een betoverend blauw schijnsel. Dit is geen scène uit een fantasiefilm, maar de magische wereld van zeevonk, een natuurlijk fenomeen dat ook aan de Nederlandse kust te...

Pin It on Pinterest