Planning ProRail voor elke 6 seconden

Eerder was het voor ProRail slechts mogelijk om per minuut te plannen. Met het vernieuwde planningssysteem kan elke 6 seconden een trein worden ingepland. Door het nieuwe planningssysteem kan de ruimte nog beter worden ingezet. De nieuwe dienstregeling voor 2020 zal 15 december 2019 ingaan. Hoe wordt de ruimte eigenlijk verdeeld? Medewerker Ruben vertelt je hier alles over op de onderstaande video.

Capaciteitsverdeling is één grote puzzel

Op de afdeling capaciteitsverdeling wordt elk jaar de planning gemaakt. Hiervoor dienen 34 verschillende vervoerders hun wensen in. Het gaat om zowel goederen- als reizigersvervoer. Het is belangrijk dat de planning zo nauwkeurig mogelijk is om de 7000 kilometer beschikbaar spoor zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Volgens Europese afspraken moet de capaciteit al in augustus worden verdeeld onder alle vervoerders. De tijd tussen augustus en de ingang van de dienstregeling (15 december) heeft een vervoerder om zijn eigen planning op orde te brengen.

Belangrijke wijzigingen in 2020

De vier belangrijkste wijzigingen voor de nieuwe dienstregeling zijn:

  1. Tussen Amersfoort en Utrecht zes InterCity’s per uur in plaats van vier
  2. Meer treinen tussen Zandvoort en Haarlem in de zomerperiode.
  3. Meer treinen tussen Eindhoven en Dordrecht.
  4. Goederentreinen van 740 meter worden standaard opgenomen in de dienstregeling om de capaciteit te vergroten. Eerder was de gemiddelde lengte van goederentreinen 650 meter.

 

 

Alle rechten voorbehouden 2020 - 2021 | Goedkoop-treinkaartje.nl

This window will automatically close in 15 seconds
Deel deze pagina!