5x Mountainbike route in Nederland

Als vlakland is Nederland ideaal om te fietsen. Ook mountainbiken is razend populair in Nederland, waardoor er in de afgelopen jaren veel mountainbike routes zijn bijgekomen. Natuurlijk is het leuk om eens een andere route te proberen. Het parcours dichtbij huis heb je inmiddels wel gezien. Per trein reis je eenvoudig, comfortabel en voordelig naar diverse mountainbike routes in Nederland. Met de dagkaart fiets (het standaard reisproduct van NS) kan je de fiets meenemen in de aangegeven rijtuigen voor 7,50 euro ongeacht de eindbestemming.

Er gaat niks boven de small paadjes, bosrijke gebieden en kleine hoogteverschillen. Er zijn dan ook tal van leuke bospaadjes, singletracks en offroad mountainbikeroutes in Nederland ontwikkeld om de sport aantrekkelijk te maken en houden. Als liefhebber van de sport is het leuk om een keer in een andere omgeving te fietsen. Ter inspiratie hebben we routes van 4 tot 26 kilometer.

  1. Zeddam
  2. Appelscha
  3. Schoorl
  4. Amerongen
  5. Oostvaardersplassen

Voor elke situatie is eigenlijk wel een kaartje verkrijgbaar. Verschillende reisproducten zijn momenteel met korting verkrijgbaar. Denk aan een enkele reis, retourticket of dagkaart. Daarnaast zijn er elke maand treinuitjes met korting verkrijgbaar bij de NS Spoordeelwinkel, is er groepskorting mogelijk per NS Groepsticket en zijn er goedkope treinkaartjes in 2023 voor Jongeren per NS Jongerendagkaart.

Trein Mountainbiken

Overzicht Mountainbike routes in Nederland

Er zijn verschillende lijstjes in Nederland, maar deze mountainbike routes moet je absoluut hebben gezien. Ze zijn goed bereikbaar per trein en zeker in combinatie met de fiets.

Zeddam (26 kilometer)

De eerste in onze selectie is misschien wel gelijk het mooist. Een route van 26 kilometer, door bosrijk gebied met pittige klimmetjes. Met in totaal 447 hoogtemeters, leuke afdalingen en een goede bewegwijzering is het parcours volledig en een zeldzaam mooie route.

Er zijn veel onverharde wegen en de route gaat dwars over de Hetteheuvel die je direct bij aanvang al tegenkomt. Vervolgens arriveer je in het natuurgebied Groot Beekermark, waar je langs de bosrand door het Kleefse Hout rijdt. Even later volgt de buitenrand van het bos en kom je uit bij Klein Beekermark. Je eindigt de route uiteindelijk met mooie akker- en weilanden en keer je terug naar het startpunt.

Appelscha Bosberg (4,3 of 21 kilometer)

In dit prachtige gebied zijn twee mountainbike routes mogelijk; 4,3 of 21 kilometer. Het Friese Appelscha is mooi en zeker het begroeide duingebied in de lente in bloei is. Paars, groen, bruin en geel wisselen elkaar in rap tempo af. Het korte traject is 4,3 kilometer en is een samensmelting van korte, maar pittige singletrack routes met zeer pittige klimmetjes.

De route is te combineren met de blauwe route van Appelscha, waardoor je de route van 4.3 koppelt aan die van 17 en in totaal ruim 21 kilometer rijdt. Route Appelscha komt uit bij de Bosberg, wat het hoogste punt van de route is. Dit betreft een schitterend natuurgebied tussen Friesland en Drenthe en absoluut de moeite waard!

Schoorl (14,2 kilometer)

Duingebied Schoorl is mooi en een paradijs voor natuurliefhebbers. De open duinen worden afgewisseld met dichte bossen, weilanden en gebieden rijk aan vogels, paddenstoelen en groot vee. Leuke aan deze route is dat hij in elk jaargetij een mooi landschap vormt en elke keer weer anders is. De route is in totaal 14,2 kilometer en kent 302 hoogtemeters.

Amerongen – Veenendaal 18 kilometer

Op de Veluwe bij de Utrechtse Heuvelrug vind je één van de leukste mountainbike routes van Nederland. Stuifzand, bosgebieden, vogels, landbouw, veeteelt en heuvelachtige landschappen kom je tijdens de route tegen. De route bestaat grotendeels uit twee landgoederen; Amerongse bos en het Zuilensteinse bos.

Mocht de 18 kilometer nog niet voldoende zijn of je wilt een compleet weekend weg, kan de route eventueel gecombineerd worden met routes in de buurt, zoals Rhenen, Kwintelooijen en Leersum.

Oostvaardersplassen

Almere Oostvaarders – Lelystad (14 kilometer)

Misschien wel één van de leukste routes om per trein te doen is de Oostvaardersroute in het Kotterbos. De Oostvaardersplassen tussen Almere en Lelystad zijn onderdeel van staatsbosbeheer en kennen tal van leuke, smalle paadjes dwars door het natuurgebied. De route is ongeveer 14 kilometer en brengt je dwars door het natuurgebied. Op- en afstappen kan eventueel op station Lelystad of Almere Oostvaarders.

Ontvang acties

Stedentrip Hannover: historische charme en moderne flair

Stedentrip Hannover: historische charme en moderne flair

Hannover, de vaak over het hoofd geziene hoofdstad van Nedersaksen, is een verborgen juweeltje dat wacht om ontdekt te worden. Deze stad biedt een unieke mix van rijke geschiedenis, uitgestrekte parken en tuinen, een bruisend cultureel leven en een verrassend moderne...

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Plannen om morgen met de trein te reizen? Koop dan vandaag nog uw Dagretour Daluren en profiteer van 50% korting op uw treinreis! Deze exclusieve aanbieding is alleen vandaag verkrijgbaar en geeft u de mogelijkheid om voordelig te reizen op woensdag 24 juli 2024....

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Stel je voor: een warme zomernacht, een rustig kabbelende zee en plotseling licht het water op in een betoverend blauw schijnsel. Dit is geen scène uit een fantasiefilm, maar de magische wereld van zeevonk, een natuurlijk fenomeen dat ook aan de Nederlandse kust te...

Pin It on Pinterest