5x Mountainbike route in Nederland

Als vlakland is Nederland ideaal om te fietsen. Ook mountainbiken is razend populair in Nederland, waardoor er in de afgelopen jaren veel mountainbike routes zijn bijgekomen. Natuurlijk is het leuk om eens een andere route te proberen. Het parcours dichtbij huis heb je inmiddels wel gezien. Per trein reis je eenvoudig, comfortabel en voordelig naar diverse mountainbike routes in Nederland. Met de dagkaart fiets (het standaard reisproduct van NS) kan je de fiets meenemen in de aangegeven rijtuigen voor 7,50 euro ongeacht de eindbestemming.

Er gaat niks boven de small paadjes, bosrijke gebieden en kleine hoogteverschillen. Er zijn dan ook tal van leuke bospaadjes, singletracks en offroad mountainbikeroutes in Nederland ontwikkeld om de sport aantrekkelijk te maken en houden. Als liefhebber van de sport is het leuk om een keer in een andere omgeving te fietsen. Ter inspiratie hebben we routes van 4 tot 26 kilometer.

  1. Zeddam
  2. Appelscha
  3. Schoorl
  4. Amerongen
  5. Oostvaardersplassen

Voor elke situatie is eigenlijk wel een kaartje verkrijgbaar. Verschillende reisproducten zijn momenteel met korting verkrijgbaar. Denk aan een enkele reis, retourticket of dagkaart. Daarnaast zijn er elke maand treinuitjes met korting verkrijgbaar bij de NS Spoordeelwinkel, is er groepskorting mogelijk per NS Groepsticket en zijn er goedkope treinkaartjes in 2023 voor Jongeren per NS Jongerendagkaart.

Trein Mountainbiken

Overzicht Mountainbike routes in Nederland

Er zijn verschillende lijstjes in Nederland, maar deze mountainbike routes moet je absoluut hebben gezien. Ze zijn goed bereikbaar per trein en zeker in combinatie met de fiets.

Zeddam (26 kilometer)

De eerste in onze selectie is misschien wel gelijk het mooist. Een route van 26 kilometer, door bosrijk gebied met pittige klimmetjes. Met in totaal 447 hoogtemeters, leuke afdalingen en een goede bewegwijzering is het parcours volledig en een zeldzaam mooie route.

Er zijn veel onverharde wegen en de route gaat dwars over de Hetteheuvel die je direct bij aanvang al tegenkomt. Vervolgens arriveer je in het natuurgebied Groot Beekermark, waar je langs de bosrand door het Kleefse Hout rijdt. Even later volgt de buitenrand van het bos en kom je uit bij Klein Beekermark. Je eindigt de route uiteindelijk met mooie akker- en weilanden en keer je terug naar het startpunt.

Appelscha Bosberg (4,3 of 21 kilometer)

In dit prachtige gebied zijn twee mountainbike routes mogelijk; 4,3 of 21 kilometer. Het Friese Appelscha is mooi en zeker het begroeide duingebied in de lente in bloei is. Paars, groen, bruin en geel wisselen elkaar in rap tempo af. Het korte traject is 4,3 kilometer en is een samensmelting van korte, maar pittige singletrack routes met zeer pittige klimmetjes.

De route is te combineren met de blauwe route van Appelscha, waardoor je de route van 4.3 koppelt aan die van 17 en in totaal ruim 21 kilometer rijdt. Route Appelscha komt uit bij de Bosberg, wat het hoogste punt van de route is. Dit betreft een schitterend natuurgebied tussen Friesland en Drenthe en absoluut de moeite waard!

Schoorl (14,2 kilometer)

Duingebied Schoorl is mooi en een paradijs voor natuurliefhebbers. De open duinen worden afgewisseld met dichte bossen, weilanden en gebieden rijk aan vogels, paddenstoelen en groot vee. Leuke aan deze route is dat hij in elk jaargetij een mooi landschap vormt en elke keer weer anders is. De route is in totaal 14,2 kilometer en kent 302 hoogtemeters.

Amerongen – Veenendaal 18 kilometer

Op de Veluwe bij de Utrechtse Heuvelrug vind je één van de leukste mountainbike routes van Nederland. Stuifzand, bosgebieden, vogels, landbouw, veeteelt en heuvelachtige landschappen kom je tijdens de route tegen. De route bestaat grotendeels uit twee landgoederen; Amerongse bos en het Zuilensteinse bos.

Mocht de 18 kilometer nog niet voldoende zijn of je wilt een compleet weekend weg, kan de route eventueel gecombineerd worden met routes in de buurt, zoals Rhenen, Kwintelooijen en Leersum.

Oostvaardersplassen

Almere Oostvaarders – Lelystad (14 kilometer)

Misschien wel één van de leukste routes om per trein te doen is de Oostvaardersroute in het Kotterbos. De Oostvaardersplassen tussen Almere en Lelystad zijn onderdeel van staatsbosbeheer en kennen tal van leuke, smalle paadjes dwars door het natuurgebied. De route is ongeveer 14 kilometer en brengt je dwars door het natuurgebied. Op- en afstappen kan eventueel op station Lelystad of Almere Oostvaarders.

Ontvang acties

5 Mooie wandelingen in Zwitserland

5 Mooie wandelingen in Zwitserland

Niets evenaart de zaligheid van wandelen tijdens een vakantie. Een wandelvakantie blijft dé manier om je geest leeg te maken en jezelf echt op te laden voordat je terug aan het werk moet. Om volledig te ontspannen, is het geen slecht idee om Zwitserland te bezoeken,...

Trein en dagje weg: Welkom in Enkhuizen!

Trein en dagje weg: Welkom in Enkhuizen!

Enkhuizen is zo’n stad waar je lekker rondstruint langs mooie grachten en sfeervolle straatjes met markante namen als Hemeltje en Drie Groene Eikels. Op je gemak bijzondere winkels en leuke musea ontdekken, koffie drinken bij het Rijksmagazijn of Coffy-Huys, een...

Perfecte CityTrip bestemmingen in België

Perfecte CityTrip bestemmingen in België

België is een klein land, maar het heeft een enorme verscheidenheid aan steden en regio's die ideaal zijn voor een perfecte citytrip. Of je nu op zoek bent naar een bruisende metropool zoals Brussel of Antwerpen, een charmante historische stad zoals Brugge of Gent, of...

Pin It on Pinterest

Deel deze pagina

Geef het door aan iemand anders