Wat te doen in Leeuwarden? Tips, activiteiten en bezienswaardigheden

Opzoek naar een leuke stad in Nederland voor een dagje of weekendje weg? Bezoek Leeuwarden! De stad kent zowel leuke activiteiten als prachtige bezienswaardigheden. Daarbij er meer dan genoeg terrasjes en restaurants aanwezig in de stad om even bij te komen van het wandelen.

Trein Leeuwarden

Een bezoek aan Leeuwarden zal je verbazen, maar wat kan je hier eigenlijk doen? Bekijk ons overzicht van leuke activiteiten, bezienswaardigheden en andere tips voor jouw dagje of weekendje Leeuwarden. Denk aan winkels, wandelen of andere (reis)tips. Natuurlijk reis je met een goedkoop treinkaartje naar Leeuwarden. Reisproducten als de NS dagkaart, dagretour en enkele reis zijn dagelijks met korting verkrijgbaar bij diverse aanbieders. Op onze website vind je de laatste NS-acties, zodat jij voordelig met de trein kunt reizen middels goedkope treinkaartjes.

Leeuwarden bezoeken

Wie het centrum van Leeuwarden heeft bezocht hoef je het niet meer uit te leggen, maar de stad verrast je altijd in positieve zin. Met kenmerken van grote steden, maar toch minimale afstanden is dit een geweldige bestemming voor een dagje weg, winkelen of een compleet weekendje.

Combineer een dagje winkelen met een wandelroute in de omgeving en een rondvaart. Vervolgens kan je bijkomen of dineren bij één van de gezellige terrasjes langs de grachten van Leeuwarden.  Echt even iets unieks doen? Op ongeveer 15 minuten rijden van het centrum ligt Nationaal Park de Alde Feanen. Hier kan je wandelen en fietsen, maar leuker zijn misschien wel de vaarroutes. Op verschillende plaatsen kan je een kano, kajak of bootje huren, waarna je de omgeving zelfstandig kan verkennen.

Winkelen in Leeuwarden

Leeuwarden heeft meer dan voldoende winkels in het oude stadshart. Zowel grote vestigingen van bekende ketens en merken, als kleinere lokale boetiekjes. Verder is het op donderdag koopavond en op zondag ‘koopzondag’. Opzoek naar een markt in Leeuwarden? Op vrijdag vind je een grote markt op het Wilhelminaplein en op zaterdag een kleinere versie op het Waagplein.

De stad kent ook een drietal grote winkelcentra, namelijk winkelcentrum Zaailand, Bilgaard en Winkelpark De Centrale.

Wandelen in Leeuwarden

In de omgeving van Leeuwarden zijn diverse wandelroutes. Zowel voor het centrum als richting de buitenranden en natuurgebieden in de regio. Er is zelfs een complete NS wandeling gemaakt voor een dagje Leeuwarden, waarbij je langs de historische binnenstad, het bruisende winkelhart en het rijke culturele aanbod wordt geleidt.

Blijf je slapen? Dan kan je natuurlijk ook naar één van de natuurgebieden in de omgeving. Kijk eens naar:

  • Juliana Park Leeuwarden
  • Abbingapark
  • Nationaal Park de Alde Feanen (tip)
  • Nationaal Landschap Noardlike Fryske Walden
  • Nationaal Park Lauwersmeer (aan de kust van Friesland)

Fietsen in Leeuwarden

Wat opvalt en je erg veel zal zien in de omgeving is de fanatieke fietsers. Zowel wielrenners als recreatieve fietsers kunnen eindeloos tochten maken in de omgeving. De natuur, bosrijke gebieden, boerenvelden en leuke steden maken het een zeer aantrekkelijke regio voor fietsliefhebbers. Uiteraard kan jouw fiets ook mee in de trein. Hiervoor hoef je enkel een dagkaart fiets te bestellen, waarna jouw fiets in de daluren mag meereizen in de daarvoor bestemde rijtuigen.

Activiteiten in Leeuwarden

Als hoofdstad van de provincie Friesland is Leeuwarden zeer veelzijdig. Je kan het zo gek niet verzinnen of je kan het beleven in de omgeving. Tips voor wat je kan doen in Leeuwarden? Bezichtig het centrum met een Go Sharing scooter in Leeuwarden. De elektrische deelscooters zijn 24/7 beschikbaar en kan je huren en vinden middels de Go Sharing app. Er zijn op dit moment ruim 100 scooters in het stadscentrum te vinden, waardoor er altijd wel één in de buurt is. Ook is het leuk om het centrum vanaf het water te ontdekken. Stap hiervoor in bij één van de rederijen voor een rondvaart door de stad. Tarieven voor een zitplaats vallen gelukkig mee.

Iets unieks doen in Leeuwarden? Boek dan een overnachting in de oude gevangenis. In Alibi Hostel Leeuwarden is het namelijk mogelijk om te slapen in omgebouwde cellen. is hier namelijk mogelijk om te slapen in de omgebouwde cellen. Benieuwd naar de beschikbaarheid? Ontdek het via deze link. De volgende dag kan je eventueel naar Nationaal Park de Alde Feanen. Een schitterend natuurgebied met unieke huisjes langs het water. Je kan de omgeving per kayak of boot het best verkennen.

Eten in Leeuwarden

Wanneer je het centrum van Leeuwarden in wandelt zie je van zelf de leukste restaurants verschijnen. Direct kom je een aantal hippe eettentjes tegen waar je het liefst uren wil blijven zitten. Lokale bewoners zal je op een zonnige dag in het weekend dan ook zeker treffen aan de rand van de grachten op een terrasje.

Leuke restaurants in Leeuwarden zijn bijvoorbeeld:

  • Eindeloos
  • Stek
  • Roast
  • Sjoddy
  • Post Plaza
  • Fellini
  • Proefverlof
  • Burgermeester van Napels
  • Loetje Leeuwarden
Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Fietsen in Londen: 5 leuke fietsroutes in Londen

Fietsen in Londen: 5 leuke fietsroutes in Londen

Londen biedt een aantal fantastische fietsroutes die je langs enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad voeren, terwijl je tegelijkertijd kunt genieten van de prachtige parken en sfeervolle wijken. Voordat je op pad gaat, is het belangrijk om te...

Rotterdam: proef met wegwerpbekers tegen afvalberg

Rotterdam: proef met wegwerpbekers tegen afvalberg

Rotterdamse ondernemers, in samenwerking met de gemeente Rotterdam en NS, hebben de handen ineengeslagen om een innovatieve oplossing te introduceren voor het probleem van wegwerpbekers. Vanaf 18 maart wordt een proef gelanceerd waarbij reizigers op station Rotterdam...

Eurostar: trein naar Londen in 2024

Eurostar: trein naar Londen in 2024

Ontdek wereldstad Londen! Deze bruisende bestemming met iconische bezienswaardigheden is populair, vanwege zijn lange winkelstraten, warenhuizen, cultuur van magie en ontdek de bruisende energie, de iconische bezienswaardigheden en de rijke geschiedenis van Londen,...

Pin It on Pinterest