Trein naar Saksen: betoverende regio in Duitsland

Binnenkort een mooie bestemming in Duitsland bezoeken? Reis dan per trein naar regio Saksen! Een betoverende regio in het oosten van Duitsland, die een schat aan historische steden biedt met adembenemende natuurlijke landschappen en boeiende culturele ervaringen. Bestemmingen in regio Saksen zijn per trein uitstekend bereikbaar, waarbij je vanaf diverse stations in Nederland per IC Berlijn of ICE International afreist naar één van de onderstaande steden.

Dresden: een juweel aan de Elbe

Dresden Per Trein

Begin je reis in de betoverende hoofdstad van Saksen, Dresden, bekend om zijn schitterende barokke architectuur en levendige cultuur. Verken de historische Altstadt, waar je iconische bezienswaardigheden zoals de Frauenkirche, het Zwinger-paleis en de Semperoper kunt bewonderen. Maak een ontspannende wandeling langs de oevers van de rivier de Elbe en geniet van het adembenemende uitzicht op de skyline van Dresden.

Bekijk ook: treinkaartje naar Dresden

Wandelroutes:

  • Elbuferweg: Maak een ontspannende wandeling langs de oevers van de rivier de Elbe en geniet van het adembenemende uitzicht op de skyline van Dresden.
  • Brühlsche Terrasse: Wandel over het ‘Balkon van Europa’ en bewonder het panoramische uitzicht op de rivier de Elbe en de historische gebouwen van Dresden.

Winkelstraten:

  • Prager Straße: Deze bruisende winkelstraat is de belangrijkste winkelboulevard van Dresden, met een breed scala aan winkels, boetieks en warenhuizen.
  • Neustadt: Ontdek de levendige wijk Neustadt, bekend om zijn alternatieve cultuur en unieke boetieks, kunstgalerijen en vintage winkels.

Eetgelegenheden:

  • Sophienkeller: Geniet van traditionele Saksische gerechten in een historische kelder setting bij Sophienkeller, compleet met live muziek en entertainment.
  • Pulverturm Restaurant: Proef heerlijke regionale specialiteiten met een prachtig uitzicht op de Frauenkirche en de Altstadt van Dresden.

Bezienswaardigheden:

  • Frauenkirche: Bezoek deze indrukwekkende barokke kerk, een symbool van verzoening en vrede, en bewonder het prachtige interieur en het adembenemende uitzicht vanaf de koepel.
  • Zwinger: Verken dit prachtige paleiscomplex, dat dienst doet als museum en tentoonstellingsruimte, met een uitgebreide collectie kunst en historische artefacten.

Leipzig: stad van muziek en cultuur

Treintickets naar Leipzig

Vervolg je avontuur naar Leipzig, een bruisende stad met een rijke muzikale geschiedenis. Bezoek de Thomaskirche, waar Johann Sebastian Bach ooit als cantor werkte, en maak een wandeling door de sfeervolle straten van de oude binnenstad. Ontdek de levendige culturele scene van Leipzig in galeries, theaters en trendy cafés. Vergeet niet om het Völkerschlachtdenkmal te bezoeken, een indrukwekkend monument ter herdenking van de Slag bij Leipzig tijdens de Napoleontische oorlogen.

Bekijk ook: per trein naar Leipzig

Wandelroutes:

  • Clara-Zetkin-Park: Maak een verkwikkende wandeling door dit uitgestrekte park, genietend van weelderige groene landschappen, mooie waterpartijen en schilderachtige paden.
  • Mädler Passage: Verken deze historische overdekte passage, omringd door prachtige architectuur en met een scala aan winkels, boetieks en cafés om te ontdekken.

Winkelstraten:

  • Grimmaische Straße: Dwaal door deze charmante straat, bekleed met historische gebouwen, en ontdek een eclectische mix van winkels, galeries en ambachtelijke boetieks.
  • KarLi: Duik in de levendige Karl-Liebknecht-Straße, beter bekend als ‘KarLi’, waar je een bruisend nachtleven, boetiekjes en lokale eetgelegenheden vindt.

Eetgelegenheden:

  • Auerbachs Keller: Dompel jezelf onder in de geschiedenis bij Auerbachs Keller, een van de oudste restaurants van Duitsland, waar legendes als Goethe en Bach ooit hebben gedineerd.
  • Coffe Baum: Geniet van een heerlijke koffiepauze of een smakelijke maaltijd in Coffe Baum, het oudste koffiehuis van Leipzig, dat al sinds 1694 gasten verwelkomt.

Bezienswaardigheden:

  • Thomaskirche: Bezoek deze iconische kerk, waar Johann Sebastian Bach ooit als cantor werkte, en geniet van een spiritueel concert of een indrukwekkende orgeluitvoering.
  • Panometer Leipzig: Verken de fascinerende wereld van de Panometer, waar enorme panoramische tentoonstellingen de geschiedenis en het landschap van Leipzig tot leven brengen.

Saksisch Zwitserland: natuurlijk wonderland

Trein Sächsische Schweiz

Voor liefhebbers van natuur en avontuur is een bezoek aan Saksisch Zwitserland een absolute must. Verken de adembenemende rotsformaties, diepe kloven en weelderige bossen van dit prachtige natuurgebied. Maak een wandeling naar de Bastei voor een panoramisch uitzicht over de Elbevallei, of waag je aan een avontuurlijke klim naar de top van de Lilienstein. Geniet van de rust en sereniteit van de natuur terwijl je de wandelpaden van Saksisch Zwitserland verkent.

Meissen: een charmante stad van porselein en geschiedenis

Meissen, gelegen aan de oevers van de rivier de Elbe, is een stad doordrenkt van geschiedenis en vakmanschap. Het is vooral bekend om zijn wereldberoemde porseleinproductie, die teruggaat tot de 18e eeuw. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de Porzellan-Manufaktur Meissen, waar nog steeds met de hand porselein wordt vervaardigd volgens eeuwenoude tradities. Naast het bewonderen van prachtige porseleincreaties kunnen bezoekers ook het imposante kasteel Albrechtsburg verkennen, dat hoog boven de stad uittorent. Dit middeleeuwse kasteel, ooit de residentie van de Saksische hertogen, biedt een fascinerende inkijk in de geschiedenis van de regio.

Wandelroutes:

  • Elberadweg: Verken de prachtige omgeving van Meissen langs de Elberadweg, een populaire fiets- en wandelroute die je meeneemt langs schilderachtige landschappen en historische bezienswaardigheden.
  • Albrechtsburg: Maak een wandeling rond het imposante kasteel Albrechtsburg, genietend van het panoramische uitzicht op de stad en de rivier de Elbe.

Winkelstraten:

  • Altstadt: Struin door de sfeervolle straten van de Altstadt, waar je een scala aan ambachtelijke winkels, kunstgalerijen en porseleinwinkels vindt, perfect voor het vinden van unieke souvenirs.
  • Domplatz: Ontdek de Domplatz, omringd door historische gebouwen en gezellige cafés, waar je kunt genieten van lokale lekkernijen en traditionele gerechten.

Eetgelegenheden:

  • Fuchshain: Geniet van een gastronomische ervaring bij Fuchshain, een bekroond restaurant dat moderne gerechten serveert met een focus op lokale en seizoensgebonden ingrediënten.
  • Bärenstein: Proef heerlijke Saksische gerechten in Bärenstein, een gezellig restaurant met een warme en gastvrije sfeer, ideaal voor een ontspannen diner.

Bezienswaardigheden:

  • Porzellan-Manufaktur Meissen: Breng een bezoek aan de beroemde porseleinfabriek van Meissen, waar je een fascinerende rondleiding kunt volgen en de kunst van het porselein maken kunt bewonderen.
  • Dom St. Johannis: Verken de prachtige Dom St. Johannis, een indrukwekkende kathedraal met een rijke geschiedenis en prachtige architectuur, waaronder prachtige gotische gewelven en kleurrijke glas-in-loodramen.

Görlitz: een pittoresk juweel aan de Oostelijke grens

Görlitz, gelegen aan de grens met Polen, is een stad die lijkt te zijn bevroren in de tijd. De prachtige oude binnenstad, die grotendeels gespaard is gebleven tijdens de oorlog, is een waar openluchtmuseum van architecturale schoonheid. Smalle straatjes en sfeervolle pleinen worden omringd door historische gebouwen in een verscheidenheid aan stijlen, van gotiek tot renaissance en barok. Een wandeling door de straten van Görlitz voelt als een reis terug in de tijd, met elke hoek die een nieuw verhaal onthult over het rijke verleden van de stad.

Wandelroutes:

  • Altstadt: Verken de sfeervolle straten van de Altstadt, waar elke hoek een nieuw stukje geschiedenis onthult, van prachtige gotische kerken tot kleurrijke vakwerkhuizen.
  • Stadtpark: Maak een rustgevende wandeling door het Stadtpark, een groen juweel in het hart van de stad, met weelderige tuinen, kronkelende paden en pittoreske vijvers.

Winkelstraten:

  • Obermarkt: Dwaal door de charmante Obermarkt, omringd door prachtige historische gebouwen, waar je een verscheidenheid aan boetieks, ambachtelijke winkels en lokale markten vindt.
  • Berliner Straße: Ontdek de bruisende Berliner Straße, een levendige winkelstraat vol met trendy boetieks, gezellige cafés en lokale winkels.

Eetgelegenheden:

  • Ratscafé: Geniet van een heerlijke maaltijd bij het Ratscafé, gelegen aan de historische Marktplatz, waar je kunt proeven van lokale gerechten en regionale specialiteiten.
  • Restaurant Schloß Krobnitz: Beleef een culinair avontuur bij Restaurant Schloß Krobnitz, gevestigd in een prachtig gerestaureerd kasteel, met een menu vol met verfijnde gerechten en een elegante ambiance.

Bezienswaardigheden:

  • Görlitzer Altstadt: Verken de betoverende Görlitzer Altstadt, een UNESCO-werelderfgoed met meer dan 4.000 historische gebouwen, waaronder prachtige kerken, stadhuizen en pleinen.
  • Schlesisches Museum zu Görlitz: Leer meer over de rijke geschiedenis en cultuur van de regio in het Schlesisches Museum zu Görlitz, met tentoonstellingen over kunst, ambachten, tradities en volkskunst.

Chemnitz: een moderne stad van kunst en cultuur

Chemnitz, voorheen bekend als Karl-Marx-Stadt, is tegenwoordig een bloeiende moderne stad met een levendige kunst- en cultuurscene. Hoewel de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werd getroffen, heeft het een opmerkelijke transformatie ondergaan tot een centrum van hedendaagse architectuur en design. Bezoekers kunnen het Karl Marx-monument bewonderen, een imposant standbeeld dat uitkijkt over de stad, of een bezoek brengen aan het Schlossbergmuseum, dat een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst herbergt. Met zijn bruisende theaters, galeries en evenementen is Chemnitz een must-visit bestemming voor liefhebbers van kunst en cultuur.

Wandelroutes:

  • Küchwald: Verken het prachtige Küchwald-park, een groene oase in het hart van de stad, met weelderige bossen, kabbelende beekjes en schilderachtige paden die ideaal zijn voor een ontspannen wandeling.
  • Schloßberg: Beklim de Schloßberg voor een panoramisch uitzicht over Chemnitz en de omliggende heuvels, beloond met adembenemende vergezichten en een gevoel van sereniteit.

Winkelstraten:

  • Zentralhaltestelle: Bezoek de Zentralhaltestelle, het bruisende transportknooppunt van Chemnitz, waar je een verscheidenheid aan winkels, boetieks en eetgelegenheden vindt, perfect voor een dagje winkelen en ontspannen.
  • Rosenhof: Dwaal door de sfeervolle straatjes van de Rosenhof, een levendige winkelbuurt met een scala aan winkels, cafés en restaurants, waar je lokale specialiteiten kunt proeven en unieke souvenirs kunt vinden.

Eetgelegenheden:

  • Restaurant zum Roten Turm: Geniet van een heerlijke maaltijd bij Restaurant zum Roten Turm, gevestigd in een historisch gebouw met een gezellige sfeer en een menu vol met lokale gerechten en internationale favorieten.
  • Stadthalle Chemnitz: Beleef een culinair avontuur bij de Stadthalle Chemnitz, een multifunctioneel evenementencentrum met diverse eetgelegenheden en gastronomische hoogstandjes, perfect voor een onvergetelijke dinerervaring.

Bezienswaardigheden:

  • Karl Marx-monument: Bewonder het indrukwekkende Karl Marx-monument, een iconisch symbool van Chemnitz, ontworpen door de befaamde beeldhouwer Lev Kerbel, en ontdek de historische betekenis ervan tijdens een rondleiding.
  • Industriemuseum Chemnitz: Leer meer over de industriële geschiedenis van Chemnitz in het Industriemuseum Chemnitz, met tentoonstellingen over de ontwikkeling van de stad als een centrum van technologie, innovatie en productie.

Zwickau: een industriële stad van innovatie en erfgoed

Zwickau, gelegen in het westen van Saksen, heeft een rijke industriële geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. De stad staat vooral bekend om zijn rol in de automobielproductie, met merken als Audi en Trabant die hier hun oorsprong vinden. Bezoekers kunnen het August Horch Museum verkennen, dat gewijd is aan de geschiedenis van de auto-industrie in Zwickau en de legendarische voertuigen die hier zijn geproduceerd. Daarnaast biedt Zwickau een fascinerende mix van historische en moderne architectuur, van middeleeuwse kerken tot hedendaagse gebouwen. Een bezoek aan het Domhof, een historisch complex met een klooster en een kathedraal, biedt een glimp van het religieuze erfgoed van de stad.

Wandelroutes:

  • Schwanenteichpark: Verken het idyllische Schwanenteichpark, een rustig toevluchtsoord met schilderachtige vijvers, weelderige gazons en kronkelende paden, ideaal voor een ontspannen wandeling en een picknick in de natuur.
  • Muldeparadies: Dwaal door het betoverende Muldeparadies, een natuurreservaat langs de rivier de Mulde, waar je kunt genieten van adembenemende uitzichten op het landschap en tal van vogels en wilde dieren kunt spotten.

Winkelstraten:

  • Innere Plauensche Straße: Bezoek de Innere Plauensche Straße, een levendige winkelstraat in het historische centrum van Zwickau, waar je een scala aan winkels, boetieks en cafés vindt, perfect voor een dagje winkelen en sightseeing.
  • Galerie am Domhof: Ontdek de Galerie am Domhof, een charmante winkelpassage met een selectie van lokale ambachtelijke producten, kunstwerken en handgemaakte souvenirs, ideaal voor het vinden van unieke cadeaus en aandenkens.

Eetgelegenheden:

  • Schwanenschlösschen: Geniet van een heerlijke maaltijd bij het Schwanenschlösschen, een traditioneel restaurant met een gezellige sfeer en een menu vol met lokale specialiteiten en internationale gerechten.
  • Villa Mocc: Beleef een culinaire reis bij Villa Mocc, een verfijnd restaurant gevestigd in een prachtig historisch pand, waar je kunt genieten van innovatieve gerechten en uitstekende wijnen in een elegante ambiance.

Bezienswaardigheden:

  • August Horch Museum: Ontdek de fascinerende geschiedenis van de auto-industrie in het August Horch Museum, met een uitgebreide collectie historische voertuigen, tentoonstellingen over innovatie en technologie, en interactieve displays voor alle leeftijden.
  • Domhof Zwickau: Bewonder de prachtige architectuur van de Domhof Zwickau, een historisch complex met een gotische kerk, middeleeuwse gebouwen en een schilderachtig plein, dat een glimp biedt van het rijke erfgoed van de stad.
Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Trein naar Duitsland met kinderen

Trein naar Duitsland met kinderen

Ook naar Duitsland kan je eenvoudig per trein met kinderen reizen. Hiervoor zijn diverse voordelen en regelingen bedacht om de reis betaalbaar en toegankelijk te houden voor ouders. Voor de treinreis naar Duitsland is in treinen als de IC Berlijn en ICE International...

Trein en kinderen naar Frankrijk

Trein en kinderen naar Frankrijk

Binnenkort een leuke bestemming in Frankrijk bezoeken, zoals Parijs, Disneyland of één van de vele andere topbestemmingen. Dan ben je vast benieuwd hoe het werkt met kinderen in de trein door Frankrijk. In treinen als de TGV en Eurostar zijn vaak kortingsmogelijkheden...

Pin It on Pinterest