Leukste treinuitje binnen Nederland: Maastricht

Het is een illusie dat je ver hoeft te reizen om ‘echt’ op vakantie te kunnen. Het leukste treinuitje van Nederland; Maastricht is één van de populairste en best beoordeelde vakantiebestemmingen van Nederland. Ondanks dat het in de zuidelijkste uithoek van Nederland ligt is het goed bereikbaar met de trein. Hierdoor is het de perfecte bestemming voor een treinvakantie binnen Nederland. Wordt Maastricht jouw volgende bestemming? Wij leren je graag wat meer over onze favoriete plekken in de stad.

Van Romeinse nederzetting tot centrum van het geloof

Maastricht kent een rijke historie met invloeden vanuit heel Europa. Het is ooit ontstaan als Romeinse nederzetting nadat Julius Caesar met zijn leger de regio innam. De plek die wij nu als Maastricht kennen was een perfect knooppunt voor verschillende handelswegen, met als belangrijkste de Via Belgica, een handelsroute van de Franse kust, door België, die via Maastricht naar Duitsland liep.

In de late Romeinse tijd werd de stad verstevigd met een Castellum, waarna het één van de belangrijkste steden in de wijde omgeving werd. Dit heeft er voor gezorgd dat Maastricht uiteindelijk heeft kunnen uitgroeien tot één van de belangrijkste religieuze steden van Noord Europa.

Maastricht

De leukste activiteiten in Maastricht

Nu je de achtergrond van Maastricht weet, kan je er met andere ogen doorheen lopen. Een paar van de leukste activiteiten zijn dan ook gebaseerd op de geschiedenis van de stad zelf. Denk bijvoorbeeld aan:

Gratis museum met Romeinse opgravingen

Midden in het centrum vlak naast de ‘Onze lieve Vrouwe Basiliek’ werden in de 1970 tijdens uitbreidingen van een hotel restanten gevonden uit de Romeinse tijd. Na opgraving bleek het te gaan om een duidelijk zichtbaar deel van een oude winkelstraat, met de kaders van een poort, waterput en gevonden fragmenten van een Jupiter Pilaar.

Dit kleine museum is overdag gratis te bezoeken. Wil je een extra speciale ervaring? Boek dan een overnachting in het Derlon hotel. De ontbijtzaal bevindt zich namelijk pal naast de opgravingen waardoor je ontbijt binnen handbereik van 1700 jaar geschiedenis.

leukste treinuitje Nederland; Maastricht

De lekkerste vlaai van Maastricht

Het leukste treinuitje van Nederland is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de Bisschopsmolen in Maastricht. Deze klassieke bakkerij is gevestigd in een watermolen en staat erom bekend dat het de lekkerste vlaaien van Maastricht en omstreken maakt. De zaak bestaat uit 2 delen:

  • De bakkerij
  • Cafe met zitplekken

De rechter ingang biedt toegang tot de bakkerij en heeft alle producten (waaronder de beroemde streekproducten die geweldige souvenirs maken). De linker ingang heeft een grote toonbank met alle vlaaien en happerijen, en biedt toegang tot het zitgedeelte.

Nu is het leuk om hier je vlaaipunt op te eten, maar persoonlijk nemen we het liever To-Go mee om het in het stadspark om de hoek op te eten. Hier heb je uitzicht op de Maas, de stadsmuur en natuurlijk het prachtige park waar je vrij kan picknicken.

Ontdek het verborgen Maastricht via de Maastricht Underground

Als je door Maastricht loopt merk je dat heel veel oude gebouwen gemaakt zijn van grote stukken kalksteen. Van de kerken tot oude winkelpanden, de stad is er letterlijk mee gebouwd. Al deze stenen zijn gewonnen zo’n 40 meter onder Maastricht zelf. De stad heeft namelijk één van de grootste kalksteen mijnen van Europa. Onder begeleiding van een gids ontdek je deze donkere mijnen en leer je meer over de fascinerende geschiedenis. Zo hebben de Fransen tijdens de oorlog geprobeerd de stad op te blazen via de tunnels, wat tot de dag van vandaag nog te zien is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verstopte onze regering hier onze complete kunstcollectie en heeft het Nederlands verzet hier vluchtelingen door gesmokkeld. Voor ongeveer 8 euro p.p. krijg je een complete rondleiding.

Eettip: Dineren in de oude brandweerkazerne

Maastricht stikt als bourgondische stad van de geweldige restaurants. Van een snelle hap tot Michelin ster, je vindt het hier allemaal. Toch willen we zelf nog één eettip geven: De Brandweerkantine. Deze voormalige brandweerkazerne is omgebouwd tot een hip, laagdrempelig café/restaurant met goed eten voor een eerlijke prijs. Naast een a la carte menu hebben ze ook vaak dagaanbiedingen en lokale specials.

Gemakkelijk met de trein naar Maastricht

Reizen naar Maastricht met de trein is kinderlijk eenvoudig, en kan vanuit heel Nederland. Er gaat een directe lijn vanuit Amsterdam via Utrecht en Eindhoven naar Maastricht, En kan vaak met 1 overstap vanuit heel Nederland worden bereikt.

Ook de stad van het leukste treinuitje van Nederland bezoeken? Bekijk dan Goedkoop-treinkaartje.nl voor aanbiedingen of ontdek standaard reisproducten als het NS Groepsticket of de Jongerendagkaart.

UITSTEKEND beoordeling
Gebaseerd op 200 recensies
Altijd voordeel
André van Hattem
André van Hattem
2023-05-10
Geweldige acties altijd! Heel erg leuk om een keer met de trein te gaan. Helemaal naar de grote steden. Voor onze kinderen is het ook een uitje ☀️
Elise van den Berg-van der Zee
Elise van den Berg-van der Zee
2023-05-08
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-05-07
Geweldig
Kiki de Klein
Kiki de Klein
2023-05-04
Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief krijg je overzichtelijke mails, zonder overbodige toestanden of onnodige reclame. Heel handig.
Pa Piertje
Pa Piertje
2023-05-04
Dankzij de nieuwsbrief van goedkope treinkaartjes kan ik altijd goedkoop met de trein weg. Niet alleen in Nederland maar ook in Europa. Goede informatie !! waar ik zelf geen tijd voor heb om uit te zoeken
Angelique Kruip
Angelique Kruip
2023-05-04
Leuke avtie
Jan Dijkstra
Jan Dijkstra
2023-05-03
5 Topbestemmingen bij NS International in Duitsland

5 Topbestemmingen bij NS International in Duitsland

Stap aan boord van de trein en laat je meenemen naar de mooiste bestemmingen die Duitsland te bieden heeft. NS International brengt je naar betoverende steden vol geschiedenis, cultuur en ongeëvenaarde schoonheid. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, natuur,...

5 Betoverende vakantiebestemmingen in Frankrijk

5 Betoverende vakantiebestemmingen in Frankrijk

Ben je op zoek naar een fantastische vakantiebestemming voor komende zomer? Zoek niet verder! Frankrijk, het land van de romantiek, de gastronomie en de prachtige landschappen, biedt een scala aan betoverende plekken die gemakkelijk bereikbaar zijn met de...

Topbestemmingen bij NS International met korting

Stap aan boord van de trein en laat je meevoeren naar een wereld vol ontdekkingen. NS International brengt je naar de meest fascinerende bestemmingen in Europa, waar elke hoek een nieuw avontuur biedt. Of je nu op zoek bent naar adembenemende landschappen, historische...

Pin It on Pinterest