Leukste treinuitje binnen Nederland: Maastricht

Het is een illusie dat je ver hoeft te reizen om ‘echt’ op vakantie te kunnen. Het leukste treinuitje van Nederland; Maastricht is één van de populairste en best beoordeelde vakantiebestemmingen van Nederland. Ondanks dat het in de zuidelijkste uithoek van Nederland ligt is het goed bereikbaar met de trein. Hierdoor is het de perfecte bestemming voor een treinvakantie binnen Nederland. Wordt Maastricht jouw volgende bestemming? Wij leren je graag wat meer over onze favoriete plekken in de stad.

Van Romeinse nederzetting tot centrum van het geloof

Maastricht kent een rijke historie met invloeden vanuit heel Europa. Het is ooit ontstaan als Romeinse nederzetting nadat Julius Caesar met zijn leger de regio innam. De plek die wij nu als Maastricht kennen was een perfect knooppunt voor verschillende handelswegen, met als belangrijkste de Via Belgica, een handelsroute van de Franse kust, door België, die via Maastricht naar Duitsland liep.

In de late Romeinse tijd werd de stad verstevigd met een Castellum, waarna het één van de belangrijkste steden in de wijde omgeving werd. Dit heeft er voor gezorgd dat Maastricht uiteindelijk heeft kunnen uitgroeien tot één van de belangrijkste religieuze steden van Noord Europa.

Maastricht

De leukste activiteiten in Maastricht

Nu je de achtergrond van Maastricht weet, kan je er met andere ogen doorheen lopen. Een paar van de leukste activiteiten zijn dan ook gebaseerd op de geschiedenis van de stad zelf. Denk bijvoorbeeld aan:

Gratis museum met Romeinse opgravingen

Midden in het centrum vlak naast de ‘Onze lieve Vrouwe Basiliek’ werden in de 1970 tijdens uitbreidingen van een hotel restanten gevonden uit de Romeinse tijd. Na opgraving bleek het te gaan om een duidelijk zichtbaar deel van een oude winkelstraat, met de kaders van een poort, waterput en gevonden fragmenten van een Jupiter Pilaar.

Dit kleine museum is overdag gratis te bezoeken. Wil je een extra speciale ervaring? Boek dan een overnachting in het Derlon hotel. De ontbijtzaal bevindt zich namelijk pal naast de opgravingen waardoor je ontbijt binnen handbereik van 1700 jaar geschiedenis.

leukste treinuitje Nederland; Maastricht

De lekkerste vlaai van Maastricht

Het leukste treinuitje van Nederland is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de Bisschopsmolen in Maastricht. Deze klassieke bakkerij is gevestigd in een watermolen en staat erom bekend dat het de lekkerste vlaaien van Maastricht en omstreken maakt. De zaak bestaat uit 2 delen:

  • De bakkerij
  • Cafe met zitplekken

De rechter ingang biedt toegang tot de bakkerij en heeft alle producten (waaronder de beroemde streekproducten die geweldige souvenirs maken). De linker ingang heeft een grote toonbank met alle vlaaien en happerijen, en biedt toegang tot het zitgedeelte.

Nu is het leuk om hier je vlaaipunt op te eten, maar persoonlijk nemen we het liever To-Go mee om het in het stadspark om de hoek op te eten. Hier heb je uitzicht op de Maas, de stadsmuur en natuurlijk het prachtige park waar je vrij kan picknicken.

Ontdek het verborgen Maastricht via de Maastricht Underground

Als je door Maastricht loopt merk je dat heel veel oude gebouwen gemaakt zijn van grote stukken kalksteen. Van de kerken tot oude winkelpanden, de stad is er letterlijk mee gebouwd. Al deze stenen zijn gewonnen zo’n 40 meter onder Maastricht zelf. De stad heeft namelijk één van de grootste kalksteen mijnen van Europa. Onder begeleiding van een gids ontdek je deze donkere mijnen en leer je meer over de fascinerende geschiedenis. Zo hebben de Fransen tijdens de oorlog geprobeerd de stad op te blazen via de tunnels, wat tot de dag van vandaag nog te zien is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verstopte onze regering hier onze complete kunstcollectie en heeft het Nederlands verzet hier vluchtelingen door gesmokkeld. Voor ongeveer 8 euro p.p. krijg je een complete rondleiding.

Eettip: Dineren in de oude brandweerkazerne

Maastricht stikt als bourgondische stad van de geweldige restaurants. Van een snelle hap tot Michelin ster, je vindt het hier allemaal. Toch willen we zelf nog één eettip geven: De Brandweerkantine. Deze voormalige brandweerkazerne is omgebouwd tot een hip, laagdrempelig café/restaurant met goed eten voor een eerlijke prijs. Naast een a la carte menu hebben ze ook vaak dagaanbiedingen en lokale specials.

Gemakkelijk met de trein naar Maastricht

Reizen naar Maastricht met de trein is kinderlijk eenvoudig, en kan vanuit heel Nederland. Er gaat een directe lijn vanuit Amsterdam via Utrecht en Eindhoven naar Maastricht, En kan vaak met 1 overstap vanuit heel Nederland worden bereikt.

Ook de stad van het leukste treinuitje van Nederland bezoeken? Bekijk dan Goedkoop-treinkaartje.nl voor aanbiedingen of ontdek standaard reisproducten als het NS Groepsticket of de Jongerendagkaart.

Mooiste bossen in Frankrijk per trein

Mooiste bossen in Frankrijk per trein

Frankrijk kent veel prachtige bosrijke natuurgebieden. De diversiteit van boomsoorten is enorm en zijn vaak eeuwenoud. Ben jij ook een natuurliefhebber, en heb je de Nederlandse bossen inmiddels wel gezien? Dan is het goed om te weten dat er in Frankrijk veel mooie...

5x fietsen in Frankrijk met de trein

5x fietsen in Frankrijk met de trein

Ben je een liefhebber van fietsen én Frankrijk? Wij hebben de 5 mooiste Franse fietsgebieden voor je geselecteerd. Door langgestrekte lavendelvelden en pittoreske Franse dorpjes of steden. Het land herbergt ontzettend veel mooie regio’s die je bij uitstek met de fiets...

5 Mooiste stranden in Frankrijk per trein

5 Mooiste stranden in Frankrijk per trein

Natuurlijk ben je benieuwd naar de 5 mooiste stranden van Frankrijk die je met de trein kan bereiken! Zeker als je binnenkort een leuke stedentrip of zomervakantie met de trein wilt plannen naar La Douce France. Bijvoorbeeld naar Corsica, Normandië of Frans Baskenland. De Franse stranden bezoek je niet alleen in het zomerseizoen. Ook in het najaar én in de winter ademen ze sfeer uit.

Pin It on Pinterest

Deel deze pagina

Geef het door aan iemand anders