Leukste treinuitje binnen Nederland: Maastricht

Het is een illusie dat je ver hoeft te reizen om ‘echt’ op vakantie te kunnen. Het leukste treinuitje van Nederland; Maastricht is één van de populairste en best beoordeelde vakantiebestemmingen van Nederland. Ondanks dat het in de zuidelijkste uithoek van Nederland ligt is het goed bereikbaar met de trein. Hierdoor is het de perfecte bestemming voor een treinvakantie binnen Nederland. Wordt Maastricht jouw volgende bestemming? Wij leren je graag wat meer over onze favoriete plekken in de stad.

Van Romeinse nederzetting tot centrum van het geloof

Maastricht kent een rijke historie met invloeden vanuit heel Europa. Het is ooit ontstaan als Romeinse nederzetting nadat Julius Caesar met zijn leger de regio innam. De plek die wij nu als Maastricht kennen was een perfect knooppunt voor verschillende handelswegen, met als belangrijkste de Via Belgica, een handelsroute van de Franse kust, door België, die via Maastricht naar Duitsland liep.

In de late Romeinse tijd werd de stad verstevigd met een Castellum, waarna het één van de belangrijkste steden in de wijde omgeving werd. Dit heeft er voor gezorgd dat Maastricht uiteindelijk heeft kunnen uitgroeien tot één van de belangrijkste religieuze steden van Noord Europa.

Maastricht

De leukste activiteiten in Maastricht

Nu je de achtergrond van Maastricht weet, kan je er met andere ogen doorheen lopen. Een paar van de leukste activiteiten zijn dan ook gebaseerd op de geschiedenis van de stad zelf. Denk bijvoorbeeld aan:

Gratis museum met Romeinse opgravingen

Midden in het centrum vlak naast de ‘Onze lieve Vrouwe Basiliek’ werden in de 1970 tijdens uitbreidingen van een hotel restanten gevonden uit de Romeinse tijd. Na opgraving bleek het te gaan om een duidelijk zichtbaar deel van een oude winkelstraat, met de kaders van een poort, waterput en gevonden fragmenten van een Jupiter Pilaar.

Dit kleine museum is overdag gratis te bezoeken. Wil je een extra speciale ervaring? Boek dan een overnachting in het Derlon hotel. De ontbijtzaal bevindt zich namelijk pal naast de opgravingen waardoor je ontbijt binnen handbereik van 1700 jaar geschiedenis.

leukste treinuitje Nederland; Maastricht

De lekkerste vlaai van Maastricht

Het leukste treinuitje van Nederland is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de Bisschopsmolen in Maastricht. Deze klassieke bakkerij is gevestigd in een watermolen en staat erom bekend dat het de lekkerste vlaaien van Maastricht en omstreken maakt. De zaak bestaat uit 2 delen:

  • De bakkerij
  • Cafe met zitplekken

De rechter ingang biedt toegang tot de bakkerij en heeft alle producten (waaronder de beroemde streekproducten die geweldige souvenirs maken). De linker ingang heeft een grote toonbank met alle vlaaien en happerijen, en biedt toegang tot het zitgedeelte.

Nu is het leuk om hier je vlaaipunt op te eten, maar persoonlijk nemen we het liever To-Go mee om het in het stadspark om de hoek op te eten. Hier heb je uitzicht op de Maas, de stadsmuur en natuurlijk het prachtige park waar je vrij kan picknicken.

Ontdek het verborgen Maastricht via de Maastricht Underground

Als je door Maastricht loopt merk je dat heel veel oude gebouwen gemaakt zijn van grote stukken kalksteen. Van de kerken tot oude winkelpanden, de stad is er letterlijk mee gebouwd. Al deze stenen zijn gewonnen zo’n 40 meter onder Maastricht zelf. De stad heeft namelijk één van de grootste kalksteen mijnen van Europa. Onder begeleiding van een gids ontdek je deze donkere mijnen en leer je meer over de fascinerende geschiedenis. Zo hebben de Fransen tijdens de oorlog geprobeerd de stad op te blazen via de tunnels, wat tot de dag van vandaag nog te zien is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verstopte onze regering hier onze complete kunstcollectie en heeft het Nederlands verzet hier vluchtelingen door gesmokkeld. Voor ongeveer 8 euro p.p. krijg je een complete rondleiding.

Eettip: Dineren in de oude brandweerkazerne

Maastricht stikt als bourgondische stad van de geweldige restaurants. Van een snelle hap tot Michelin ster, je vindt het hier allemaal. Toch willen we zelf nog één eettip geven: De Brandweerkantine. Deze voormalige brandweerkazerne is omgebouwd tot een hip, laagdrempelig café/restaurant met goed eten voor een eerlijke prijs. Naast een a la carte menu hebben ze ook vaak dagaanbiedingen en lokale specials.

Gemakkelijk met de trein naar Maastricht

Reizen naar Maastricht met de trein is kinderlijk eenvoudig, en kan vanuit heel Nederland. Er gaat een directe lijn vanuit Amsterdam via Utrecht en Eindhoven naar Maastricht, En kan vaak met 1 overstap vanuit heel Nederland worden bereikt.

Ook de stad van het leukste treinuitje van Nederland bezoeken? Bekijk dan Goedkoop-treinkaartje.nl voor aanbiedingen of ontdek standaard reisproducten als het NS Groepsticket of de Jongerendagkaart.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Uitgeest heeft méér

Uitgeest heeft méér

Het dorp Uitgeest ligt heerlijk centraal – vlakbij de Noordzeekust en tussen Alkmaar en Amsterdam – en is bovendien veelzijdig. Een bezoek dus meer dan waard en uitstekend bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Reis eenvoudig per trein naar Uitgeest voor een leuk dagje...

ACTIE: Zomerweek 2024 per trein met korting

ACTIE: Zomerweek 2024 per trein met korting

Ervaar, aanschouw, proef en ruik de zomer! Beleef samen een wereld vol muziek, foodtrucks, workshops en shop tot je erbij neervalt met tassen vol prachtige producten. Tijdens de Zomerweek dompel je jezelf helemaal onder in de sfeer van de warmste maanden van het jaar....

Pin It on Pinterest