Hyperloop-trein voor goederenvervoer tussen Amsterdam en Rotterdam

Hyperloop-trein voor goederenvervoer tussen Amsterdam en Rotterdam

Eerder publiceerde wij over de Hyperloop-trein die het treinverkeer in de toekomst totaal zal veranderen.  Aanvankelijk lag de focus op reizigersvervoer, maar nu kijken diverse partijen ook naar de mogelijkheden voor goederenvervoer. Lokale overheden, Schiphol en grote bedrijven die handelen in groenten, fruit en bloemen tekende afgelopen week een convenant om de inzet van de hyperloop als goederentrein verder te onderzoeken. Hierbij kijkt een team naar mogelijkheden tussen Amsterdam en Rotterdam. Bedoelt om de huidige goederenknooppunten met elkaar te verbinden. Volgens een woordvoerder zou dit een goede eerste stap zijn voor een Europees hyperloop-netwerk. (meer…)

Hyperloop trein wordt in uitvoering gebracht

Hyperloop trein wordt in uitvoering gebracht

Aanvankelijk waren er enkel plannen gemaakt om een zogenoemde ‘Hyperloop’ trein te ontwikkelen, maar deze plannen gaan zich nu daadwerkelijk voortzetten. Het gaat hierbij om een trein met een maximale snelheid van 1220 kilometer per uur die wellicht de eerste treinreis zal verzorgen op het traject van Los Angeles en San Francisco. De plannen werden ontwikkeld door Elon Musk (CEO van Tesla), maar het initiatief is overgenomen door het daarvoor opgerichte bedrijf Hyperloop Transportation Technologies (HTT).

Trein nieuws

HTT zal beginnen met een test traject van 8 kilometer, waarop ontwikkelaars hun Hyperloop Pods kunnen testen. Met ‘Pods’ worden de voertuigen die door de Hyperloopbuis rijden bedoeld. De Pods zullen d.m.v. een elektromotor worden aangedreven en hun snelheid opbouwen door elektromagneten. Het nieuwe project gaat tussen de 7 en 16 miljard dollar kosten, maar hiervoor zijn voldoende investeerders gevonden. HTT verwacht de bouw van het testtraject voor 2024 af te hebben en zou graag een jaarlijkse studentenwedstrijd houden om meer bekendheid te vergaren en de ontwikkeling van nieuwe technieken te stimuleren.