Tag: Geweld in Trein

Vechtpartij in trein van Nijmegen naar Oss

Dinsdagmorgen heeft zich een opmerkelijk opstootje voorgedaan in de trein van Nijmegen naar Oss. Hierbij waren twee mannen van 25 en 44 jaar betrokken. De mannen zouden een discussie hebben gehad over de armleuning, waarop de situatie escaleerde. Medereizigers moesten tussen beide komen om de situatie te kalmeren.

Geweld in Trein, Trein geweld, Trein Nijmegen, Trein Oss

Lees verder

Jongen mishandeld in trein naar Beilen

Afgelopen week is een 16-jarige jongen mishandeld in de trein van Assen naar Beilen. De jongen zat rustig in de coupé toen er plots een agressieve man tegen hem begon te praten. Uiteraard was de jongen hier niet van gediend en verplaatste zich naar een andere zitplaats, maar de man volgde hem en trok aan zijn jas. Vervolgens gaf de man hem een klap in het gezicht en ontstond er een woordenwisseling. Op het station van Beilen stapte het tweetal uit en werd de politie gealarmeerd die de man wist op te sporen. Omdat al snel bleek dat de man in een zwakke psychische toestand was werd hij overgedragen aan hulpverleners.

Aangifte

De 16-jarige jongen was geschrokken en heeft aangifte gedaan tegen de man. Verder heeft hij een blauwe plek overgehouden aan het incident, maar kon hij zelfstandig zijn reis naar huis vervolgen.

{mymaplocation id=66 width=100% height=400px zoom=11 type=google }

Geweld in Trein, Spoorwegpolitie, Trein Beilen, Trein geweld, Trein mishandeling

Conducteurs opnieuw bedreigd met mes in trein bij Tilburg

Afgelopen week is opnieuw een conducteur bedreigd met een stanleymes. De agressieve reizigers verklaarde later dat hij dit deed, omdat hij het niet eens was met de boete die hij kreeg voor het niet bij zich dragen van een geldig vervoersbewijs. Dit is in bijna alle gevallen de hoofdreden dat conducteurs worden aangevallen of bedreigd, terwijl de oorzaak vaak bij de passagier zelf ligt. Niet alleen in de trein bij Tilburg ging het fout, maar ook in Gouda en bij Almere bleken reizigers agressief tegenover NS personeel.

Geweld in trein

Een reiziger in Gouda bedreigde het personeel, nadat deze werd bekeurd voor het niet bij zich dragen van een geldig vervoersbewijs. De reiziger werd op het station van Gouda aangehouden door de politie, waarbij de agressieve reizigers zich volgens een woordvoerder van de politie hevig heeft verzet.

Op het station van Almere Centrum werd een reiziger aangehouden door de politie, omdat hij 2 conducteurs zou hebben mishandeld in de trein. Ook deze agressieve reiziger zou niet in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs en besloot om op de aanval over te gaan. Wij van Goedkoop-treinkaartje.nl vinden het belachelijk en hebben geen woorden voor dit soort praktijken. Het niet bij je dragen van een geldig vervoersbewijs heb je aan jezelf te danken en je weet met welke risico’s je instapt. Het NS personeel zou deze last niet moeten dragen en daarom staan ook wij achter extra beveiliging in en om de treinen in Nederland.

Geweld in Trein, NS Conducteur, NS Medewerkers, NS Personeel, Trein geweld, Trein mishandeling

Treinreizigers inzetten tegen agressie in OV

Onlangs is een rapport uitgebracht dat na onderzoek van Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) is opgesteld. In dit rapport staat dat reizigers momenteel niet genoeg doen om het geweld te stoppen en zouden in de praktijk meer kunnen doen. Momenteel is het zo dat reizigers video materiaal of melding maken van de gebeurtenis, maar fysiek ingrijpen is er nog niet bij. Volgens de onderzoekers zouden reizigers een sociaal schild moeten vormen voor het slachtoffer en tussen de dader en het slachtoffer in gaan staan. Op deze manier is er een vluchtroute voor de dader en forceer je geen geweld.

NS Bezuinigingen

In een ideale maatschappij zou dit wellicht een oplossing zijn, maar in de praktijk verplaatst het geweld zich vaak naar de omstanders die te hulp schieten. Daarom heeft de politie enige tijd geleden aangeraden om beeldmateriaal te maken van de daders, zodat zij later kunnen boete voor hun daden. Volgens de onderzoekers weten veel reizigers niet wat ze moeten doen in zo’n situatie en dat daar wat aangedaan moet worden. Wij van Goedkoop-treinkaartje.nl zijn echter van mening dat reizigers niet de oplossing moeten zijn, maar dat de NS en de regering samen een naar een oplossing moeten zoeken. Het sluiten van de OV-poortjes, goede camera’s, vaste spoorwegpolitie en een SMS-alert zouden al genoeg oplossing bieden voor het probleem. Door reizigers er tussen te laten springen wordt de dreiging op escalatie alleen maar groter en zeker wanneer het om grote groepen agressievelingen gaat. Een individu is namelijk te stoppen met een kleine groep reizigers, maar hele groepen zijn vaak oncontroleerbaar.

Onderzoek van SMV

In theorie is dit uiteraard een heel leuk onderzoek, maar in de praktijk kunnen er heel wat vraagtekens bij worden gezet. Zo vragen wij ons af of de onderzoekers zelf een schild zouden vormen in dergelijke situaties.

Geweld in Trein, Onderzoeksraad voor Veiligheid, Trein geweld, Trein mishandeling, trein nieuws

Voorstellen tegen geweld in Openbaar Vervoer

Na de vele berichten in de media en protest acties van spoorpersoneel lijkt de politiek zich er eindelijk mee te gaan bemoeien. Zo zijn er al verschillende voorstellen ingediend om de agressie in het Openbaar Vervoer tegen te gaan. Zo pleiten verschillende partijen voor het eerder dichtgaan van de OV-poortjes op stations, meer spoorwegpolitie en wapens voor het NS personeel. Deze laatste is uiteraard een mogelijkheid en wordt gesteund door de PVV, maar is wellicht niet de oplossing. Er wordt hiermee een ander beeld gegeven aan NS personeel en zouden deze verantwoordelijkheid eigenlijk niet moeten dragen. Een wapenstok en pepperspray zouden tot de uitrusting moeten behoren, maar andere oplossingen lijken een meerderheid te hebben.

Minister Mansveld

Juiste oplossingen

Zo bekijkt Minister Mansveld momenteel oplossingen als een SMS-alert voor reizigers, het eerder sluiten van de OV-poortjes en vaste spoorwegpolitie aan te stellen op de 20 grote stations. Deze oplossingen lijken ons goed en zeker bij te dragen aan de veiligheid voor treinreizigers en personeel. Het is dan ook te hopen dat er budget kan worden vrijgemaakt en dergelijke oplossingen snel kunnen worden ingevoerd.

Geweld in Trein, Minister Mansveld, Spoorwegpolitie, Trein geweld, Trein mishandeling

Opnieuw conducteur bedreigd in trein

Afgelopen week is opnieuw een conducteur bedreigd met een mes in de trein. De Duitse treinreiziger viel de conducteur aan toen er om zijn vervoersbewijs werd gevraagd. Dit gebeurde in de trein van Oisterwijk naar Tilburg, waarna de conducteur direct alarm sloeg. De politie greep direct in op het eerst volgende station en wist de man met mes aan te houden. In zijn portemonnee werd een Duits rijbewijs aangetroffen, waardoor men er vanuit gaat dat de dader uit Duitsland afkomstig is.

Minister Mansveld

Ernstige mishandeling

Het was niet het eerste heftige incident van deze periode. Een conducteur is afgelopen weekend door 4 jongens mishandeld in de trein van Utrecht naar Amsterdam. Op het station van Abcoude stopte de trein, waarbij de mishandeling verplaatste naar het perron. De jongens zijn vervolgens de stad in gevlucht, maar konden later worden aangehouden door de politie.

Het geweld is al jaren aan de orde van de dag, maar het personeel is er klaar mee en houdt heuse protest acties. Zo hebben conducteurs van de NS een toeter actie gehouden tegen de agressie in het Openbaar Vervoer. Het is nu de taak aan de regering om hier snel wat aan te doen, want voorlopig is er nog geen oplossing gevonden.

Geweld in Trein, Minister Mansveld, Trein geweld, Trein mishandeling, treinreizigers

Jongens slaan en beroven man in trein op station Eindhoven

Op donderdag 5 februari 2015 werd een jongeman van 21 jaar oud mishandeld en beroofd in de trein op station Eindhoven. Een tweetal zou de man dit hebben aangedaan, waarna er twee jongens van 16 en 18 jaar oud zijn aangehouden op de Mathildelaan. Het tweetal wordt ervan verdacht de sieraden van het slachtoffer te hebben gestolen en zitten voor nader onderzoek vast.

Geweld in trein

De trein stond klaar voor vertrek, toen het slachtoffer werd geslagen en beroofd door het tweetal. Vervolgens vluchten de twee jongens uit de trein, waarbij het slachtoffer alleen werd achtergelaten. Deze laffe daad wordt hoog opgenomen door de politie. Zeker omdat het steeds vaker gebeurd dat reizigers worden beroofd van hun spullen, terwijl een trein een korte stop maakt op een station. Dit soort praktijken moeten natuurlijk direct de kop in worden gedrukt en de OV-poortjes zouden hier een enorme hulp bij zijn, aangezien geweldplegers/criminelen dan moeten betalen om het perron op te komen.

{mymaplocation id=183,184 width=100% height=400px zoom=11 type=google }

Geweld in Trein, Trein Eindhoven, Trein geweld, Trein mishandeling, trein nieuws

SMS Alert voor incidenten in de trein

Afgelopen week heeft D66 een voorstel gedaan om de veiligheid in treinen te verbeteren. Er zijn regelmatig incidenten in de trein, waarbij reizigers niet weten wat ze hier mee aan moeten. Wanneer er een telefoonnummer beschikbaar wordt gesteld, waarmee melding kan worden gemaakt van dergelijke incidenten zal het een stuk veiliger worden. Vorige week hielden machinisten een toeter protest, waarmee zij aandacht wouden vragen voor het geweld in het Openbaar Vervoer. Het aanhoudende geweld tegen conducteurs en NS personeel is nog altijd niet afgelopen en er lijkt ook geen einde aan te komen. Daarom zoeken medewerkers van de NS nu naar aandacht en moet er direct worden gezocht naar oplossingen.

Geweld in treinen

Het voorstel werd ingediend door D66 en er zal nu worden uitgezocht in hoeverre dit een haalbaar plan is. Een soortgelijk medium wordt al gebruikt in bioscopen, waarbij bezoekers van een film melding kunnen maken van overlast/agressie tijdens een voorstelling. Op deze manier kan de spoorwegpolitie sneller en vaker reageren op dergelijke incidenten, omdat zij er sneller op worden geattendeerd. Hiervoor zal echter wel meer budget vrij moeten komen, omdat het aantal incidenten aanzienlijk zal toenemen.

Geweld in Trein, politiek, Spoorwegpolitie, Trein geweld, trein nieuws

Machinisten toeteren tegen agressie

Machinisten hebben afgelopen week om 09:00 uur precies getoeterd tegen de agressie in het Openbaar Vervoer. Voor veel medewerkers van de NS is de maat vol, want de agressie blijft slachtoffers maken en er lijkt geen einde aan te komen. Het toeterprotest van machinisten zou genoeg aandacht moeten trekken om de politiek bewust te maken van deze werkomstandigheden. Het is natuurlijk te erg voor woorden dat medewerkers van de NS continu in elkaar geslagen worden, terwijl zij gewoon hun werk proberen te doen.

Minister Mansveld

Oplossingen

Om de agressie tegen te gaan willen medewerkers van de NS de spoorwegpolitie weer terug, zwaardere straffen en dat de OV poortjes op de treinstations gesloten worden. Deze maatregelen behoren allemaal tot de mogelijkheden en zij binnen afzienbare tijd te realiseren.

Opnieuw incidenten

Afgelopen week is er opnieuw een conducteur het ziekenhuis in geslagen, omdat een reiziger niet in het bezit was van een geldig vervoersbewijs. Ook in Helmond werd afgelopen week weer een conducteur bespuugd en geschopt om vergelijkbare redenen.

 

 

Geweld in Trein, Minister Mansveld, OV Problemen, Trein geweld, Trein Toeter Actie

Alle rechten voorbehouden 2020 - 2021 | Goedkoop-treinkaartje.nl

This window will automatically close in 15 seconds
Deel deze pagina!