5x wandelen in Landschapspark Borsele

Beleef het Borselse platteland van dichtbij. Wandel afwisselend over verharde en onverharde landwegen en nieuwe (natuur)wandelpaden. Kriskras over dijken, langs akkerranden en wuivende rietkragen. Kijk voor meer wandel- en/of fietsroutes op www.landschapsparkborsele.nl.

Water in Borsele

1.) De heggenroute (5,8 km)

Geniet in mei van een wandeling langs bloeiende meidoorns. Wat een bloemenpracht en wat een heerlijke geur! De grote biodiversiteit maakt een tocht over de dijken een waar avontuur. Een weelderige bloemenzee van roze en witte bloesem in de boomgaarden. De geur van meidoorn, een zachte zeebries, zoemende bijen en geen wolkje aan de lucht… de idylle van hét landschapspark van Zeeland.

In de omgeving van Nisse vind je een wirwar van dijken, poelen en kreekresten. De heggenroute (5,8 km) geeft samen met de kleinschalige akkers en weilanden een mooi beeld hoe Landschapspark Borsele stukje bij beetje op de zee veroverd is. De met gras begroeide binnendijken en de overgebleven stukjes oudland en heggengebied hebben ook een grote natuurwaarde. Vanwege de rust en de verschillen in hoogte is er een grote variatie aan planten en dieren

Wandelen in Landschapspark Borsele

Voor het behoud van dit natuurrijke cultuurlandschap wordt het gebied begraasd. Staand op de dijk kun je duidelijk het verschil zien tussen de rechte, nieuwe polders enerzijds en het kleinschalige patroon van oude weilanden anderzijds. Inde oksel van de dijk ligt een dromerige waterplas: de Valweel. Met het spitse torentje op de achtergrond, heeft het decor al heel wat schilders geïnspireerd.

Deze wandelroute is te volgen via de paaltjes van het wandelroutenetwerk. Je kan starten op het dorpsplein van Nisse en dan de volgende knooppunten aanhouden 83-73-74-21-16-15-10-75-74-73-72-71-83

2.) Zwaakse Weel

Het natuurgebied Zwaakse Weel, tussen Kwadendamme en Nisse, is
één van de pareltjes van het prachtige Landschapspark Borsele. In dit veelzijdige natuurgebied van Natuurmonumenten is een mooie wandeling uitgezet, die grotendeels autovrij is.

Het is moeilijk voor te stellen hoe het hier vroeger was. Over de oude ‘Zwake’ voeren handelsschepen richting Middelburg. Nu rest er slechts een kreek met wuivende rietkragen waarin vele vogelsoorten hun schuil- en broedplaatsen vinden.

De wandeling van 4,5 km is te verlengen tot 7 km. Startpunt is het infopunt van Natuurmonumenten: 32-35-38-34-25-26-32

Natuur in Landschapspark Borsele

3.) Thema wandelpaden ‘Cultuur’, ‘Natuur’ en ‘Water’

Via het zogenaamde Streekeigen pad leer je al wandelend het unieke karakter van dit deel van Landschapspark Borsele kennen. Het startpunt is in Kwadendamme waar ook een informatiepaneel met uitleg staat. De routes gaan langs interessante en markante punten die je anders niet snel zou ontdekken.

Tijdens je wandeltocht kun je verdiepende verhalen ter plekke of na de wandeling lezen door met je mobiele telefoon QR-codes op bordjes langs de route te scannen. De routes zijn gratis te downloaden via www.landschapsbeheerzeeland.nl en ook te gebruiken via de gratis app izitravel.

4.) Westerschelderoute (11 km)

De Westerschelde is én zeearm én monding van de rivier De Schelde. Ondanks de drukke scheepvaart is dit water een natuurgebied van formaat. De route volgt het pad langs de imposante zeedijk met een prachtig uitzicht op het water.

Bij eb wemelt het van de vogels op de drooggevallen platen en onder het wateroppervlak leven talloze vissen en schelpdieren. Neem wel je verrekijker(!) mee en zoom vooral goed in op de zandbanken. Daar liggen vaak zeehonden te zonnen. En met een beetje geluk spot je een bruinvis!

Startpunt Fort Ellewoutsdijk en knooppunten 35-84-55-92-93-96-74-13-35

5.) Bevrijdingsroute

Dit pad voert langs herkenningspunten en objecten die het verhaal vertellen van de Tweede Wereldoorlog en De Slag om de Schelde. De totale route loopt via de knooppunten en omvat een afstand van 135 kilometer, maar is onderverdeeld in 8 etappes van 12 tot 23 km. Het boekje met uitleg van alle punten langs de route is onder andere te verkrijgen bij het Bevrijdingsmuseum en te bestellen bij Stichting Landschapsbeheer Zeeland.

Tip!
Wil je een extra unieke beleving geven aan je bezoek aan Landschapspark Borsele? Neem dan de Stoomtrein Goes-Borsele en stop op 1 van de stationnetjes langs de route om te starten aan je wandeltocht. Bij de Stoomtrein Goes-Borsele beleef je een treinreis zoals deze begin vorige eeuw plaats had kunnen vinden. Op de houten banken van de 3e klasse, of op het luxe pluche van de 1e /2e klasse, zie je het landschap voorbijglijden.

Ontvang acties

5 Topbestemmingen bij NS International in Duitsland

5 Topbestemmingen bij NS International in Duitsland

Stap aan boord van de trein en laat je meenemen naar de mooiste bestemmingen die Duitsland te bieden heeft. NS International brengt je naar betoverende steden vol geschiedenis, cultuur en ongeëvenaarde schoonheid. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, natuur,...

5 Betoverende vakantiebestemmingen in Frankrijk

5 Betoverende vakantiebestemmingen in Frankrijk

Ben je op zoek naar een fantastische vakantiebestemming voor komende zomer? Zoek niet verder! Frankrijk, het land van de romantiek, de gastronomie en de prachtige landschappen, biedt een scala aan betoverende plekken die gemakkelijk bereikbaar zijn met de...

Topbestemmingen bij NS International met korting

Stap aan boord van de trein en laat je meevoeren naar een wereld vol ontdekkingen. NS International brengt je naar de meest fascinerende bestemmingen in Europa, waar elke hoek een nieuw avontuur biedt. Of je nu op zoek bent naar adembenemende landschappen, historische...

Pin It on Pinterest