Rotterdam: proef met wegwerpbekers tegen afvalberg

Rotterdamse ondernemers, in samenwerking met de gemeente Rotterdam en NS, hebben de handen ineengeslagen om een innovatieve oplossing te introduceren voor het probleem van wegwerpbekers. Vanaf 18 maart wordt een proef gelanceerd waarbij reizigers op station Rotterdam Centraal en in de stad Rotterdam kunnen deelnemen aan het statiegeldsysteem voor herbruikbare bekers.

14 ondernemers en 9 retailers

De proef, die een duurzaam alternatief wil bieden voor wegwerpbekers, wordt uitgevoerd in samenwerking met 14 Rotterdamse ondernemers en 9 retailers op het station. Gedurende drie maanden wordt onderzocht of het gebruik van statiegeldbekers een effectieve manier is om de berg afval te verminderen en het gebruik van herbruikbare bekers te stimuleren. Na gebruik kunnen de bekers worden ingeleverd bij speciale inleverautomaten op het station of in de stad.

5500 wegwerpbekers

Volgens schattingen belanden dagelijks zo’n 5500 wegwerpbekers in de afvalbakken van station Rotterdam Centraal. De initiatiefnemers hopen met de introductie van de statiegeldbeker dit aantal te verminderen en tegelijkertijd bewustwording te creëren over duurzame alternatieven voor wegwerpverpakkingen.

De Koffiebar Rotterdam

Amar Tember, eigenaar van lunchroom De Koffiebar aan de Karel Doormanstraat in Rotterdam, onderstreept het belang van de proef: “Wij doen mee met deze proef omdat wij ook graag afval willen verminderen. Dit is een mooie kans om met meer ondernemers in de stad en op het station te kijken of dit werkt. Ik ben benieuwd naar de resultaten van deze proef.”

Statiegeldbekers voor 1 euro

Voor consumenten wordt het eenvoudig gemaakt om deel te nemen aan het statiegeldsysteem. Op verschillende locaties op het station kunnen statiegeldbekers worden aangeschaft voor 1 euro. Na consumptie kunnen de bekers worden ingeleverd bij de inleverautomaten, waarbij consumenten het statiegeld terugkrijgen via een QR-code die via ‘Tikkie’ kan worden verzilverd.

Tijdens de proefperiode maken gebruikers van de statiegeldbekers tevens kans op een jaar lang gratis koffie bij de deelnemende retailers zoals Kiosk, Julia’s, AH to Go en de StationsHuiskamer.

Afval verminderen op stations

Het initiatief maakt deel uit van de bredere ambitie om afval op stations te verminderen. Momenteel vormen wegwerpbekers een significant aandeel van het afval op stations, dat niet recyclebaar is. NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven naar afvalvrije stations tegen 2040, waarbij jaarlijks meer dan 30 miljoen wegwerpbekers worden vermeden.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Nieuwe directe trein naar München in 2025

Nieuwe directe trein naar München in 2025

NS en Deutsche Bahn (DB) hebben aangekondigd dat ze vanaf 2025 een dagelijkse rechtstreekse ICE-treindienst willen introduceren van Amsterdam naar München. De twee spoorwegmaatschappijen zien een groeiende vraag naar reizen naar de derde grootste stad van Duitsland in...

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Het zomerseizoen markeert het einde van een tijdperk voor treinreizigers vanuit Nederland naar Zwitserland, met de aankondiging dat de dagelijkse treindienst van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Basel niet langer zal worden voortgezet. De Duitse spoorwegen hebben...

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië, gelegen in het noorden van Frankrijk, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en charmante dorpjes. Van middeleeuwse kathedralen tot adembenemende kustplaatsen, hier zijn enkele bestemmingen die je niet mag missen tijdens een bezoek...

Pin It on Pinterest