Rotterdam: proef met wegwerpbekers tegen afvalberg

Rotterdamse ondernemers, in samenwerking met de gemeente Rotterdam en NS, hebben de handen ineengeslagen om een innovatieve oplossing te introduceren voor het probleem van wegwerpbekers. Vanaf 18 maart wordt een proef gelanceerd waarbij reizigers op station Rotterdam Centraal en in de stad Rotterdam kunnen deelnemen aan het statiegeldsysteem voor herbruikbare bekers.

14 ondernemers en 9 retailers

De proef, die een duurzaam alternatief wil bieden voor wegwerpbekers, wordt uitgevoerd in samenwerking met 14 Rotterdamse ondernemers en 9 retailers op het station. Gedurende drie maanden wordt onderzocht of het gebruik van statiegeldbekers een effectieve manier is om de berg afval te verminderen en het gebruik van herbruikbare bekers te stimuleren. Na gebruik kunnen de bekers worden ingeleverd bij speciale inleverautomaten op het station of in de stad.

5500 wegwerpbekers

Volgens schattingen belanden dagelijks zo’n 5500 wegwerpbekers in de afvalbakken van station Rotterdam Centraal. De initiatiefnemers hopen met de introductie van de statiegeldbeker dit aantal te verminderen en tegelijkertijd bewustwording te creëren over duurzame alternatieven voor wegwerpverpakkingen.

De Koffiebar Rotterdam

Amar Tember, eigenaar van lunchroom De Koffiebar aan de Karel Doormanstraat in Rotterdam, onderstreept het belang van de proef: “Wij doen mee met deze proef omdat wij ook graag afval willen verminderen. Dit is een mooie kans om met meer ondernemers in de stad en op het station te kijken of dit werkt. Ik ben benieuwd naar de resultaten van deze proef.”

Statiegeldbekers voor 1 euro

Voor consumenten wordt het eenvoudig gemaakt om deel te nemen aan het statiegeldsysteem. Op verschillende locaties op het station kunnen statiegeldbekers worden aangeschaft voor 1 euro. Na consumptie kunnen de bekers worden ingeleverd bij de inleverautomaten, waarbij consumenten het statiegeld terugkrijgen via een QR-code die via ‘Tikkie’ kan worden verzilverd.

Tijdens de proefperiode maken gebruikers van de statiegeldbekers tevens kans op een jaar lang gratis koffie bij de deelnemende retailers zoals Kiosk, Julia’s, AH to Go en de StationsHuiskamer.

Afval verminderen op stations

Het initiatief maakt deel uit van de bredere ambitie om afval op stations te verminderen. Momenteel vormen wegwerpbekers een significant aandeel van het afval op stations, dat niet recyclebaar is. NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven naar afvalvrije stations tegen 2040, waarbij jaarlijks meer dan 30 miljoen wegwerpbekers worden vermeden.

Ontvang acties

Stedentrip Hannover: historische charme en moderne flair

Stedentrip Hannover: historische charme en moderne flair

Hannover, de vaak over het hoofd geziene hoofdstad van Nedersaksen, is een verborgen juweeltje dat wacht om ontdekt te worden. Deze stad biedt een unieke mix van rijke geschiedenis, uitgestrekte parken en tuinen, een bruisend cultureel leven en een verrassend moderne...

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Plannen om morgen met de trein te reizen? Koop dan vandaag nog uw Dagretour Daluren en profiteer van 50% korting op uw treinreis! Deze exclusieve aanbieding is alleen vandaag verkrijgbaar en geeft u de mogelijkheid om voordelig te reizen op woensdag 24 juli 2024....

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Stel je voor: een warme zomernacht, een rustig kabbelende zee en plotseling licht het water op in een betoverend blauw schijnsel. Dit is geen scène uit een fantasiefilm, maar de magische wereld van zeevonk, een natuurlijk fenomeen dat ook aan de Nederlandse kust te...

Pin It on Pinterest