Onderhandelingen hervat tussen vakbonden en NS voor vernieuwde CAO

Op vrijdag hebben de vakbonden FNV Spoor, CNV Vakmensen, VVMC en VHS de gesprekken hervat met de Nederlandse Spoorwegen (NS) om een vernieuwde collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) te bespreken. De vakbonden zijn verdeeld over hun benadering, waarbij FNV en VVMC streven naar nieuwe en verbeterde afspraken, terwijl de leden van CNV en VHS aan de zijlijn blijven staan, gezien de goedkeuring van de meerderheid van hun leden voor de huidige CAO.

Eerder kleine meerderheid

Eerder had FNV met een kleine meerderheid ingestemd met het onderhandelingsresultaat in januari, terwijl de leden van VVMC het akkoord hadden afgewezen. Op basis van feedback van vakbondsleden en NS-personeel heeft FNV een aantal punten opgesteld die vrijdag aan NS worden voorgelegd, waaronder een structurele loonsverhoging en herziening van het beleid rond vaste contracten.

Onrechtmatig

Een van de belangrijke zaken die FNV aan de orde stelt, is de termijn waarbinnen NS een vast contract aanbiedt, die als “onrechtmatig” wordt ervaren volgens de vakbond. Daarnaast pleit FNV voor een ontheffing voor werken in de nachtelijke uren en wil het vakbond ook in gesprek gaan over vervroegd pensioen bij zwaar werk en inkomensgevolgen bij reorganisaties.

Hoewel er begin januari een onderhandelingsresultaat was bereikt door de vakbonden om dreigende stakingen te voorkomen, werd dit resultaat in februari nog niet breed gedragen door de leden, waarbij slechts een kleine meerderheid van 51 procent van FNV-leden instemde.

Geen nieuwe voorstellen voor CNV Vakmensen

Aangezien de leden van CNV Vakmensen in grote getalen hebben ingestemd met het eerdere akkoord, zullen zij vrijdag geen nieuwe voorstellen voor de CAO indienen. CNV benadrukt echter dat het ervoor zal zorgen dat de reeds gemaakte afspraken in het akkoord niet worden aangetast. De onderhandelingen tussen de vakbonden en NS zullen zich de komende tijd voortzetten in een poging om tot een breed gedragen vernieuwde CAO te komen.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Londen?

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Londen?

Binnenkort een op CityTrip naar Londen? Dan reis je natuurlijk comfortabel en duurzaam per trein naar Londen. Opstappen kan op station Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal, waarna je met een rechtstreekse verbinding per Eurostar naar Londen wordt gebracht. Dit al...

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Parijs?

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Parijs?

Voor een stedentrip naar Parijs is de trein een uitstekend vervoersmiddel. Er vertrekken dagelijks meerdere treinen van Eurostar vanaf Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Deze rijden via Antwerpen en Brussel Zuid (Midi) naar station Gare du Nord in Parijs. Met...

Pin It on Pinterest