De trein kan 10% van de vliegreizen in Europa vervangen

Een recent rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) benadrukt het potentieel van treinreizen als duurzaam alternatief voor vliegreizen in Europa. Volgens het rapport zou de trein maar liefst 10% van de korteafstandsvluchten in Europa kunnen vervangen, waarmee aanzienlijke milieuvoordelen worden behaald.

Het rapport, gebaseerd op uitgebreid onderzoek, analyseert de haalbaarheid en impact van het verschuiven van een deel van het luchtverkeer naar het spoor. Een van de belangrijkste bevindingen is dat ongeveer 10% van de huidige vliegreizen binnen Europa, met name op korte afstanden, geschikt zou zijn voor vervanging door treinreizen.

Verminderen uitstoot en verlichting capaciteit luchthavens

Deze verschuiving naar treinreizen zou niet alleen bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, maar ook aan het verlichten van de druk op overbelaste luchthavens en het bevorderen van duurzame mobiliteit. Het rapport identificeert specifieke routes en trajecten waar treinen een efficiënt en milieuvriendelijk alternatief kunnen bieden.

Deskundigen benadrukken dat het succes van deze transitie afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de beschikbaarheid van hoogwaardige hogesnelheidstreinen, verbeteringen in de spoorinfrastructuur en beleidsmaatregelen die duurzaam reizen stimuleren.

Investeringen vanuit Europa

De Europese Commissie heeft de laatste jaren aanzienlijke investeringen gedaan in het verbeteren van het spoornetwerk en het bevorderen van duurzame mobiliteit. Dit rapport onderstreept de noodzaak van voortdurende inspanningen om treinreizen aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor een breder publiek.

De discussie over de milieu-impact van vliegreizen heeft de afgelopen jaren aan kracht gewonnen, en dit rapport draagt bij aan het groeiende besef dat het verminderen van korteafstandsvluchten een belangrijke rol kan spelen in het streven naar een duurzamere toekomst voor Europa.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Trein naar Duitsland met kinderen

Trein naar Duitsland met kinderen

Ook naar Duitsland kan je eenvoudig per trein met kinderen reizen. Hiervoor zijn diverse voordelen en regelingen bedacht om de reis betaalbaar en toegankelijk te houden voor ouders. Voor de treinreis naar Duitsland is in treinen als de IC Berlijn en ICE International...

Trein en kinderen naar Frankrijk

Trein en kinderen naar Frankrijk

Binnenkort een leuke bestemming in Frankrijk bezoeken, zoals Parijs, Disneyland of één van de vele andere topbestemmingen. Dan ben je vast benieuwd hoe het werkt met kinderen in de trein door Frankrijk. In treinen als de TGV en Eurostar zijn vaak kortingsmogelijkheden...

Pin It on Pinterest