Britse overheid neemt Abellio van NS over

Trein Nieuws 2020

Niet alleen in Nederland hebben mensen last van de Corona-crisis. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn vergaande maatregelen van kracht, zoals het sluiten van winkels en restaurants. Daarbij vraagt de Britse premier Johnson aan iedereen om thuis te blijven. Toch mogen de Britten nog wel gewoon naar hun werk.

Overheid neemt Abellio over voor 6 maanden

Om de continuïteit van het treinverkeer in Engeland te waarborgen investeert de Britse regering in Abellio. Zo wordt het treinverkeer inclusief de risico’s en inkomsten voor 6 maanden overgenomen. Hiermee willen de Britten voorkomen dat de belangrijke spoorsector wordt ontwricht door de crisis. Een faillissement van één of meerdere vervoerders zou uiteindelijk voor meer onrust en kosten zorgen.

Ook Engelse vervoerders melden van een daling van 90% in reizigersaantallen.

Abellio blijft actief in het VK

Elke dag vervoert Abellio ongeveer 800 duizend Britse reizigers. Daarbij is de vervoerder actief in Duitsland. Wat veel Nederlanders dan ook niet weten is dat de helft van de jaarlijkse omzet van NS uit het buitenland komt.

NS doet dit om een sterke concurrentie positie te behouden tegenover grote internationale vervoerders. Anders zouden zij overlopen worden bij aanbestedingen of internationale concessies.

Van een complete overname is dan ook geen sprake. De maatregel is tijdelijk en puur om het risico in het land weg te nemen. De concessies blijven intact en Abellio blijft zelfstandig.

Alle rechten voorbehouden 2020 - 2021 | Goedkoop-treinkaartje.nl

This window will automatically close in 15 seconds
Deel deze pagina!