Wat te doen in Avignon (Avignon CityGuide)

In de Franse Provence ligt de mooie stad Avignon. Het historische centrum is prachtig bewaard gebleven en omringd door een meer dan vier kilometer lange muur, onderbroken door vele torens en poorten. Bij Avignon moet je denken aan leuke pleintjes, smalle straten, vele terrassen en historische bouwwerken. Het is niet voor niets dat het oude centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat! Wat Avignon ook heel speciaal maakt is het feit dat er een bijna een eeuw lang verschillende pausen hebben gewoond, de reden waarom Avignon soms ook wel het Rome van Frankrijk wordt genoemd.

Avignon

Bezienswaardigheden Avignon

Palais des Papes

Dit 14e-eeuwse bouwwerk is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Avignon. De bouw heeft ongeveer dertig jaar geduurd. Het gotische gebouw moest een paleis, maar tegelijkertijd ook een fort worden, vandaar dat het er wat anders uit ziet dan de meeste paleizen. Al is dat juist hetgeen wat Palais des Papes zijn charme geeft. Dit oude pausverblijf trekt jaarlijks ongeveer 650.000 bezoekers, een echte top-bezienswaardigheid dus!

Cathédrale Notre-Dame-des-Doms

Tijdens de Franse Revolutie kreeg deze mooie kerk het flink voor de kiezen en werd hij een tijd lang verwaarloosd. Gelukkig werd hij na de Revolutie weer in zijn oude glorie hersteld en is het nu een prachtige bezienswaardigheid in het centrum van Avignon. Ook vanbinnen vind je allerlei prachtige kunstwerken.

Musée Angladon

In het 13e-eeuwse Petit Palais, wat ooit de woning van de aartsbisschop was, kun je Muséé Angladon vinden. Het is niet groot, maar heeft toch een noemenswaardige collectie kunstwerken. Er zijn Italiaanse schilderijen tentoongesteld die tussen de 13e en 16e eeuw zijn gemaakt en daarnaast een aantal Middeleeuwse beelden en andere kunswerken. Je vindt hier onder andere werk van Botticelli, Van Gogh en Picasso. Niet de minste namen dus!

Place du Palais

Place du Palais is het middelpunt van het oude centrum van Avignon. Aan dit plein vind je het Palais des Papes, de Rocher des Doms en Hotel des Monnaies. Laatstgenoemde staat tegenwoordig symbool voor de barokke architectuur in Avignon.

Rocher des Doms

Rocher des Doms is een geweldig mooi park en uitkijkpunt tegelijkertijd. Vanaf hier kun je rivier de Rhône, Le Pont d’Avignon en de smalle straten van de stad bekijken. Le Pont d’Avignon is een brug gebouwd in de 12e eeuw waar nu nog maar een paar bogen van over zijn. Het is een van de bekendste bouwwerken uit de stad. Vanaf Place du Palais is het maar een korte klim naar boven en in het park zelf kun je genieten van al het groen, de tuinen en de klassieke bouwwerken.

Winkelen in Avignon

Avignon is vooral een stad met veel leuke, kleine boetiekjes die je niet zo snel ergens anders vindt. Wat grotere winkels vind je aan Rue de la République. Wat ook erg leuk is, al is het niet echt winkelen, is een bezoekje aan Les Halles. Les Halles vind je op Place Pie, het is een markthal met meer dan veertig verschillende kraampjes. Tot 1 uur ’s middags kun je hier terecht voor allerlei verse producten zoals fruit, groente en andere regionale producten zoals wijn.

Met kinderen naar Avignon

Avignon is niet per se een stad waar je een paar dagen met kinderen heen zou gaan, maar mocht je in de buurt zijn en een dagje Avignon kunnen bezoeken, dan kan dat prima. Je kunt dan bijvoorbeeld Palais des Papes en de stadsmuren met ze bewonderen en lekker picknicken in Rocher des Oms.

Openbaar vervoer in Avignon

Avignon is zo compact dat er eigenlijk geen openbaar vervoer nodig is. Het grootste gedeelte van het oude centrum is dan ook een voetgangerszone, heerlijk wandelen dus.

Festival Avignon

Ieder jaar in juli vindt er in Avignon een groot festival plaats. Overal, in de theaters, maar ook op straat, worden verschillende optredens gegeven door artiesten en straatmuzikanten. Heel erg leuk om bij aanwezig te zijn! Let wel op, de stad is erg druk, dus een hotel zal je op tijd moeten reserveren.

Met de trein naar Avignon

Dagelijks vertrekken er ongeveer 14 treinen van Thalys vanuit Nederland naar Frankrijk. In Frankrijk dient u op station Gare du Nord (Parijs) over te stappen op de TGV naar Avignon. Treintickets naar Avignon boekt u al vanaf € 57 en boekt u ongeveer 3 tot 4 maanden voor vertrek. De reistijd van Amsterdam CS naar Avignon (TGV) is ongeveer 6 tot 8 uur afhankelijk van de overstap op Parijs.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Goedkope internationale treinkaartjes: boek nu voor de zomer

Goedkope internationale treinkaartjes: boek nu voor de zomer

Komende zomer op citytrip? Bezoek een leuke bestemming per trein en boek nu alvast jouw treintickets. Voor veel bestemmingen is het op dit moment nog mogelijk om goedkope internationale treinkaartjes te boeken. Helaas raken de treinkaartjes vaak snel uitverkocht, dus...

Uitgeest heeft méér

Uitgeest heeft méér

Het dorp Uitgeest ligt heerlijk centraal – vlakbij de Noordzeekust en tussen Alkmaar en Amsterdam – en is bovendien veelzijdig. Een bezoek dus meer dan waard en uitstekend bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Reis eenvoudig per trein naar Uitgeest voor een leuk dagje...

Pin It on Pinterest