Duurzaam reizen: Vliegtuig, trein, bus of auto?

Hoe duurzaam is reizen eigenlijk en welk vervoersmiddel kan je het best gebruiken? Deze vraag lijkt steeds vaker een rol te spelen bij de keuze van reizigers. Daarom hebben wij uitgezocht welk vervoertuig het meest duurzaam is; het vliegtuig, de trein, bus of auto? Hoe duurzaam zijn deze voertuigen eigenlijk?

CO2 uitstoot per passagier

Hierbij is voornamelijk gelet op de CO2 uitstoot van verschillende voertuigen. Voor het vliegtuig, de trein en bus zijn wij uitgegaan van een vol voertuig. Wanneer een trein voor de helft gevuld is kan de CO2 uitstoot aanzienlijk toenemen.

  • Binnenlandse vlucht
  • Langeafstandsvlucht
  • Auto met 1 persoon
  • Bus
  • Auto met 4 personen
  • Binnenlandse treinreis*
  • Buitenlandse busreis
  • Internationale trein*

Uitstoot vliegtuig trein bus auto

In de bovenstaande afbeelding is te zien dat een vliegtuig veruit het meeste uitstoot heeft. Een passagiersauto met slechts 1 persoon doet hier echter niet ver voor onder. De trein wint het in het algemeen van elk voertuig.

Voor het verbruik van de auto is een gemiddeld verbruik van auto’s op diesel genomen. Bij de uitstoot van vliegtuigen is naast de CO2-uitstoot een bijkomend effect van uitstoot door vliegen op hoogte weergegeven.

Bron: DBEIS: Greenhouse gas reporting: conversion factors 2019

Elektrische trein en diesellocomotief

Voor de uitstoot van de trein moet rekening worden gehouden met het soort trein. Een elektrische trein (ongeveer 43 gram CO2 per passagier) kan tot wel de helft verbruiken ten opzichte van een trein met een diesellocomotief (ongeveer 90 gram CO2 per passagier).

Trein is grote winnaar

Het zal niemand verbazen, maar de trein is de grote winnaar met CO2 uitstoot. Zeker wanneer deze ook nog eens op groene stroom rijden. Zeker in Nederland is de trein een bewuste keus. Daarbij zit de trein regelmatig overvol, waarmee wij zeer duurzaam bezig zijn.

NS en ProRail voor duurzame maatschappij

Verder is het belangrijk om te weten dat treinen in Nederland op 100% groene stroom rijden sinds 2016 en partijen als ProRail en NS er alles aan doen om de CO2-uitstoot te verminderen.

CO2 uitstoot ProRail in vier jaar tijd 63% afgenomen

Mooiste stranden van België

Mooiste stranden van België

Komende zomer een leuke kustplaats bezoeken? België is misschien niet het meest tropische land, maar kent schitterende gebieden. Wij nemen je mee naar 5 zandstranden in België die je zullen verbazen en zorgen voor een fantastische dag. Vanzelfsprekend zijn de stranden...

5x trein en mooie natuur in België

5x trein en mooie natuur in België

Opzoek naar een mooie plek of locatie dichtbij huis? België kent schitterende natuur en is dichterbij dan je denkt! Zo bezoek je diverse mooie steden in België op slechts 2 uur rijden vanaf Amsterdam. Natuurlijk wil je wel met de trein naar België en is dit met ruim...

Duurzaam reizen: Met de trein door Europa

Duurzaam reizen: Met de trein door Europa

We kunnen allemaal niet wachten om weer op reis te gaan. Natuurlijk kies je dan wel voor een duurzaam vervoersmiddel, zoals de trein! Met de trein reis ja namelijk duurzaam en stoot je tot wel 10x minder Co2 uit. Reis daarom met de trein door Europa en reis bewust....