Duurzaam reizen: Vliegtuig, trein, bus of auto?

Hoe duurzaam is reizen eigenlijk en welk vervoersmiddel kan je het best gebruiken? Deze vraag lijkt steeds vaker een rol te spelen bij de keuze van reizigers. Daarom hebben wij uitgezocht welk vervoertuig het meest duurzaam is; het vliegtuig, de trein, bus of auto? Hoe duurzaam zijn deze voertuigen eigenlijk?

CO2 uitstoot per passagier

Hierbij is voornamelijk gelet op de CO2 uitstoot van verschillende voertuigen. Voor het vliegtuig, de trein en bus zijn wij uitgegaan van een vol voertuig. Wanneer een trein voor de helft gevuld is kan de CO2 uitstoot aanzienlijk toenemen.

  • Binnenlandse vlucht
  • Langeafstandsvlucht
  • Auto met 1 persoon
  • Bus
  • Auto met 4 personen
  • Binnenlandse treinreis*
  • Buitenlandse busreis
  • Internationale trein*

Uitstoot vliegtuig trein bus auto

In de bovenstaande afbeelding is te zien dat een vliegtuig veruit het meeste uitstoot heeft. Een passagiersauto met slechts 1 persoon doet hier echter niet ver voor onder. De trein wint het in het algemeen van elk voertuig.

Voor het verbruik van de auto is een gemiddeld verbruik van auto’s op diesel genomen. Bij de uitstoot van vliegtuigen is naast de CO2-uitstoot een bijkomend effect van uitstoot door vliegen op hoogte weergegeven.

Bron: DBEIS: Greenhouse gas reporting: conversion factors 2019

Elektrische trein en diesellocomotief

Voor de uitstoot van de trein moet rekening worden gehouden met het soort trein. Een elektrische trein (ongeveer 43 gram CO2 per passagier) kan tot wel de helft verbruiken ten opzichte van een trein met een diesellocomotief (ongeveer 90 gram CO2 per passagier).

Trein is grote winnaar

Het zal niemand verbazen, maar de trein is de grote winnaar met CO2 uitstoot. Zeker wanneer deze ook nog eens op groene stroom rijden. Zeker in Nederland is de trein een bewuste keus. Daarbij zit de trein regelmatig overvol, waarmee wij zeer duurzaam bezig zijn.

NS en ProRail voor duurzame maatschappij

Verder is het belangrijk om te weten dat treinen in Nederland op 100% groene stroom rijden sinds 2016 en partijen als ProRail en NS er alles aan doen om de CO2-uitstoot te verminderen.

CO2 uitstoot ProRail in vier jaar tijd 63% afgenomen

Fietsroute Donau: 3 routes door Duitsland, Oostenrijk en Hongarije

Fietsroute Donau: 3 routes door Duitsland, Oostenrijk en Hongarije

Het is misschien wel één van de mooiste fietsroutes van Europa: Donau Radweg. "Fietsroute Donau" is maar liefst 1500 kilometer lang en bestaat uit 3 trajecten. De route begint bij rivier de Donau en eindigt aan de mondingen van de Zwarte zee. Duitsland: Donau...

5 topbestemmingen van NS International

5 topbestemmingen van NS International

Voor werk, school of een dagje weg maken we allemaal gebruik van de trein, maar heb je dit ook weleens overwogen voor een stedentrip, wintersport of (zomer)vakantie? De duurzame trein wordt steeds populairder. Niet alleen vanwege de ontspannen en comfortabele manier...

5 leukste steden in Duitsland

5 leukste steden in Duitsland

☑️ Trein Duitsland v.a. 20 euro ☑️ ICE International, IC Berlijn of Nightjet ☑️ Online geen boekingskosten Zoek tickets Opzoek naar een leuke bestemming in Duitsland en wil je met de trein op stedentrip of vakantie? Dan is één van de onderstaande steden wellicht een...

Pin It on Pinterest

Deel deze pagina

Geef het door aan iemand anders