8 Mooiste wandelroutes door de heide van Nederland

Wanneer de zomer langzaam overgaat in de nazomer, transformeert Nederland in een betoverend paars wonderland. Uitgestrekte heidevelden, die zich als een lappendeken over het landschap uitstrekken, worden overspoeld door een zee van bloeiende heide. Fladderende vlinders en zoemende bijen vullen de lucht met leven terwijl wandelaars zich onderdompelen in deze paarse droom. Trek je wandelschoenen aan en laat je meevoeren door de mooiste heideroutes van Nederland!

Natuurlijk reis je duurzaam en comfortabel per trein naar één van de mooiste wandelroutes door bloeiende paarse heide in Nederland. Reis samen met de NS Groepstickets, bekijk de treinuitjes of bestel een NS dagretour of enkele reis met korting. Tussen de 12 en 18 jaar oud? Kijk dan eens naar de jongerendagkaart!

Of je nu kiest voor een uitdagende klim, een historische wandeling of een ontspannen tocht door een eindeloos paars landschap, de bloeiende heidevelden van Nederland wachten op je. Laat je betoveren door de schoonheid van de natuur en geniet van onvergetelijke wandelavonturen!

Wandelroutes Paarse Heide Nederland

1.) De Posbank, Veluwezoom: Een Symfonie van Paars

De Posbank, gelegen op de Veluwezoom, is een iconische plek om de bloeiende heide in volle glorie te ervaren. Vanaf het hoogste punt, op 90 meter hoogte, ontvouwt zich een adembenemend panorama van glooiende paarse heuvels. Het Posbankpad voert je langs de rand van de heide, waar de geur van bloeiende struiken je tegemoetkomt. Vergeet je verrekijker niet, want misschien spot je wel een distelvlinder of een boomvalk!

Vanaf station Rheden wandel je in ruim 10 minuten naar het startpunt van de route. Met de OV-fiets ben je er in een kleine 5 minuten. De totale afstand van deze wandelroute is 5 kilometer.

2.) Hilversumse Hei: Waar Geschiedenis en Natuur Samensmelten

Ontsnap aan de drukte van de stad en dompel jezelf onder in de rust van de Hilversumse Hei. Deze Gooise parel herbergt de Hoorneboegse Heide en de Bussummerheide, waar natuur en geschiedenis hand in hand gaan. Ontdek de sporen van de Tweede Wereldoorlog bij de tankgrachten en oude opslagplaatsen, en wandel over eeuwenoude paden die ooit deel uitmaakten van belangrijke handelsroutes.

Huur een OV-fiets op station Hilversum en trap vanuit daar richting de Hilversumse Hei. Je fietstocht naar de startpunten op de Hilversumse Hei duurt ongeveer 20 minuten. Bij aankomst kan je kiezen uit twee wandelroutes; Hoorneboegse Heide met een afstand van 7,5 kilometer of de Bussummerheide met een afstand van 11.1 kilometer.

3.) Gorsselse Heide: Een Schilderachtig Juweel in de Achterhoek

De Gorsselse Heide, een voormalig militair oefenterrein, is getransformeerd tot een oase van rust en natuurlijke schoonheid. Bewonder de schilderachtige paarse heidevelden, dichte bossen en glinsterende vennetjes waar libellen en vlinders dartelen. Begin je wandeling bij restaurant Bij Jansen&Jansen en trakteer jezelf op een stuk boscake voor een energieboost.

Huur een OV-fiets op station Zutphen en fiets in 20 minuten naar het startpunt van je wandeling over de Gorsselse Heide. De wandeling over de Gorsselse Heide heeft een totale afstand van 8,38 kilometer.

4.) Loonse en Drunense Duinen: Een Paarse Oase in de Brabantse Sahara

De Loonse en Drunense Duinen, ook wel de “Brabantse Sahara” genoemd, verrassen met uitgestrekte stuifzandvlaktes en bloeiende heidevelden. Beklim de duintoppen en geniet van het adembenemende uitzicht over dit unieke landschap. Pauzeer bij restaurant Bosch en Duin voor een welverdiende lunch of een kop koffie voordat je je avontuur voortzet.

Pak vanaf station Tilburg de bus richting Loon op Zand en stap uit bij halte Ecliptica. Vanaf hier wandel je in ruim 10 minuten naar het startpunt van de route. Of huur een OV-fiets op station Tilburg. Je bent er dan in ongeveer een half uur fietsen. 

5.) Groote Heide: Op Zoek naar de Zeldzame Rode Dophei

De Groote Heide bij Venlo is een uitgestrekt heidegebied waar de zeldzame rode dophei groeit. Naast de paarse heidevelden doorkruis je groene akkers en gele graslanden, waar je met een beetje geluk zandhagedissen of buizerds kunt spotten. Gasterij Groote Heide is de perfecte plek voor een pauze met een punt Limburgse vlaai.

6. NS-wandeling Wezepsche Heide: Een Reis door Natuur en Stad

Combineer natuur en cultuur tijdens de NS-wandeling Wezepsche Heide. Wandel door het uitgestrekte heidegebied, waar Schotse Hooglanders, dassen en vossen leven. Pauzeer bij de historische Herberg Molecaten, gevestigd in een van de oudste watermolens van de Veluwe, voordat je verder trekt naar de Hanzestad Hattem. Sluit je dag af met een heerlijk diner in het centrum van Zwolle.

7.) Ginkelse Heide: Oneindig Paars bij Ede

De Ginkelse Heide, vlakbij Ede, biedt een schijnbaar eindeloos paars landschap. In de vroege ochtend kan een mysterieuze mist over de heide hangen, waardoor herten en zwijnen soms plotseling opdoemen. Ontdek historische elementen zoals het Belgenmonument, een zwerfkei op de restanten van Vluchtoord Ede, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog Belgische vluchtelingen werden opgevangen.

8.) Archemerbergroute: Wandelparadijs in Ommen

Ommen, ooit uitgeroepen tot beste wandelgemeente van Nederland, biedt prachtige routes zoals de Archemerbergroute. Deze 12 kilometer lange tocht voert je over de flanken van de Archemerberg en Lemelerberg, langs paarse en groene heidevelden. Bij Camping Lemeler Esch kun je je wandeling beginnen met een stuk boscake bij het Boscafé.

Trein naar kerstmarkt in Duitsland v.a € 20

Trein naar kerstmarkt in Duitsland v.a € 20

Duitsland is de onbetwiste koning van de kerstmarkten. Elk jaar, van eind november tot eind december, transformeren de pleinen en straten van steden en dorpen in een betoverend winterwonderland. De geur van glühwein, gebakken lekkernijen en dennennaalden vult de...

Oktoberfest München per trein: bestel goedkope treinkaartjes €39

Oktoberfest München per trein: bestel goedkope treinkaartjes €39

Het Oktoberfest in München is meer dan alleen een bierfestival. Het is een cultureel fenomeen dat jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld trekt. Van de iconische biertenten tot de traditionele Beierse klederdracht en de bruisende sfeer, het Oktoberfest...

Natuurlijke verrassingen: Wilde dieren in Leiden spotten

Natuurlijke verrassingen: Wilde dieren in Leiden spotten

Leiden, bekend om zijn historische charme, winkels, horeca en bruisende studentenleven, herbergt ook een verrassende diversiteit aan wilde dieren. Deze verrassende kant van de stad wordt zowel door bezoekers als de lokale inwoner over het hoofd gezien, terwijl de...

Pin It on Pinterest