7 wandelroutes in Nederland met vogels, vee en wilde dieren

Een dagje wandelen in Nederland, waarbij je wild, dieren en vogels kunt spotten? Dan hebben wij 7 leuke natuurgebieden in Nederland voor je gevonden. Iedere wandelroute brengt je dichter bij de wonderen van de Nederlandse wildernis, waar je kunt genieten van de rust en de prachtige ontmoetingen met wilde dieren en vogels. Ga eropuit en laat je betoveren door de Nederlandse natuur.

Natuurlijk reis je per trein naar één van deze natuurgebieden met prachtige vogels, vee en wilde dieren, zoals wilde paarden, heckrunderen, lepelaars, zwanen, ijsvogels, edelherten, de zeearend of bijvoorbeeld een zeldzame soort als de roerdomp. Plan jouw uitje vandaag nog!

Wandelen stel uitzicht

1.) Oostvaardersplassen, Flevoland

In het hart van Flevoland, omgeven door uitgestrekte polders en waterwegen, ligt een wildernis die de Oostvaardersplassen wordt genoemd. Het is een van Europa’s meest verbazingwekkende wetlands, een plek waar de natuur regeert. Terwijl je langs de kronkelende paden wandelt, omringd door rietvelden en open water, kom je oog in oog te staan met een schat aan vogels. Statige zwanen glijden over het wateroppervlak, terwijl nieuwsgierige lepelaars hun snavels in het slib steken op zoek naar voedsel. Maar dat is niet alles; houd je ogen open voor grote kuddes wilde paarden die vrij over de vlaktes zwerven, en de imposante heckrunderen die in de verte grazen.

 • Populairste wandelroute: Oostvaardersplassen Driebergen Route
 • Beginpunt: Buitencentrum Oostvaardersplassen, Almere
 • Eindpunt: Buitencentrum Oostvaardersplassen, Almere
 • Afstand: Ongeveer 8 kilometer
 • Hoogtepunten: Verken de uitgestrekte wetlands en moerassen van de Oostvaardersplassen, waar je talloze vogelsoorten en andere wilde dieren kunt spotten. Het uitzicht vanaf de observatiepunten is adembenemend.

2.) De Biesbosch, Noord-Brabant

De Biesbosch, een doolhof van kreken, rietvelden en wilgenbossen, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Als je door dit unieke landschap wandelt, hoor je het geluid van de natuur om je heen. Plotseling zie je een majestueuze zeearend hoog boven je zweven, zijn witte kop en staart steken af tegen de blauwe lucht. Beneden, in het kalme water, schieten ijsvogels als levende edelstenen voorbij. De Biesbosch biedt niet alleen wandelpaden, maar ook talloze mogelijkheden om te kajakken of te varen door dit waterrijke wonderland.

 • Populairste wandelroute: Deeneplaat Route
 • Beginpunt: Biesbosch MuseumEiland, Werkendam
 • Eindpunt: Biesbosch MuseumEiland, Werkendam
 • Afstand: Ongeveer 6 kilometer
 • Hoogtepunten: Verken de kreken, wilgenvloedbossen en rietvelden van de Biesbosch. De Deeneplaat biedt prachtige uitzichten over het water en de natuur.
Wandelen stel bos Utrechtse Heuvelrug

RBT Heuvelrug & Vallei

3.) Veluwe, Gelderland

Stel je voor dat je door dichte bossen wandelt, omringd door het gezang van vogels en het geritsel van bladeren onder je voeten. De Veluwe, in de provincie Gelderland, is een schatkamer van natuurlijke schoonheid. Terwijl je langs het Hertenpad of het Parnassiapad loopt, zou je zomaar oog in oog kunnen komen te staan met een majestueus edelhert, zijn gewei hoog boven de varens uitstekend. En als de schemering valt, kun je luisteren naar het burlen van de herten. Maar het is niet alleen het wild dat deze plek zo bijzonder maakt; de Veluwe herbergt ook een rijke verscheidenheid aan vogelsoorten, waaronder imposante roofvogels.

 • Populairste wandelroute: Veluwezoom Trail
 • Beginpunt: Bezoekerscentrum Veluwezoom, Rheden
 • Eindpunt: Bezoekerscentrum Veluwezoom, Rheden
 • Afstand: Ongeveer 18 kilometer
 • Hoogtepunten: Ontdek de uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen van de Veluwe. De Posbank biedt een adembenemend uitzicht over het glooiende landschap.

4.) Nationaal Park De Meinweg, Limburg

De Meinweg is een sprookjesachtig landschap in het zuiden van Nederland. Als je langs de Meinwegroute wandelt, kun je betoverd raken door de serene schoonheid van heide en bossen. Maar dit gebied heeft nog een geheim: het is de thuisbasis van wilde zwijnen en herten. Stel je voor dat je door het bos dwaalt en plotseling een groepje nieuwsgierige wilde zwijnen ziet snuffelen in de grond. Of hoor je het karakteristieke geluid van een zwarte specht die tegen een boomtak tikt? Hier in de Meinweg kun je die magische ontmoetingen met de natuur hebben.

 • Populairste wandelroute: Meinwegroute
 • Beginpunt: Bezoekerscentrum De Meinweg, Herkenbosch
 • Eindpunt: Bezoekerscentrum De Meinweg, Herkenbosch
 • Afstand: Ongeveer 9 kilometer
 • Hoogtepunten: Verken dit unieke nationale park met zijn heidevelden, vennen en bossen. De terrassen van de Elfenberg bieden prachtige uitzichten.

5.) Texel, Waddeneilanden

Texel, het grootste van de Nederlandse Waddeneilanden, is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Tijdens je wandeling langs de Vogelboulevard kun je genieten van spectaculaire uitzichten over de duinen en de zee. Maar het hoogtepunt is ongetwijfeld de mogelijkheid om verschillende vogelsoorten te spotten. Terwijl je langs de kustlijn loopt, zie je zwermen trekvogels die de lucht vullen. Je kunt zelfs zeldzame soorten tegenkomen die hier hun toevlucht zoeken. En terwijl je je verwondert over de vogels, vergeet dan niet te genieten van het betoverende eilandlandschap.

 • Populairste wandelroute: Texelpad (etappe naar De Slufter)
 • Beginpunt: De Muy, Texel
 • Eindpunt: De Slufter, Texel
 • Afstand: Ongeveer 10 kilometer
 • Hoogtepunten: Wandelen langs de duinen, kwelders en het bijzondere natuurgebied De Slufter, waar zeewater vrij spel heeft.

6.) Kennemerduinen, Noord-Holland

De Kennemerduinen zijn een oase van rust en natuurlijke pracht aan de kust van Noord-Holland. Terwijl je de Kennemerduinenroute volgt, word je omringd door de geur van dennenbomen en het geluid van de zee in de verte. Plotseling zie je een elegante damhert door het bos sluipen, zijn gewei pronkend in het zonlicht. En als je even stopt en luistert, kun je de melodieën van de nachtegaal horen. De Kennemerduinen bieden niet alleen een glimp van het wildleven, maar ook van de rustgevende schoonheid van de natuur.

 • Populairste wandelroute: Parnassia Route
 • Beginpunt: Bezoekerscentrum De Kennemerduinen, Overveen
 • Eindpunt: Bezoekerscentrum De Kennemerduinen, Overveen
 • Afstand: Ongeveer 7 kilometer
 • Hoogtepunten: Verken de prachtige duinen, bossen en stranden van de Kennemerduinen. De Parnassia aan Zee biedt uitzicht over de Noordzee.

7.) De Weerribben-Wieden, Overijssel

In het noorden van Overijssel ligt een betoverend moerasgebied genaamd De Weerribben-Wieden. Terwijl je de Weerribben-Wiedenroute volgt, wordt de stilte alleen doorbroken door het gezang van vogels en het zachte geplons van water. Hier kun je oog in oog komen te staan met de schuwe roerdomp, die tussen het riet door sluipt. En als je geluk hebt, zie je misschien zelfs een sierlijke ooievaar hoog boven je zweven. De Weerribben-Wieden is een uitnodiging om te verdwalen in de rust van de natuur.

 • Populairste wandelroute: Wiedenpad
 • Beginpunt: Bezoekerscentrum De Wieden, St. Jansklooster
 • Eindpunt: Bezoekerscentrum De Wieden, St. Jansklooster
 • Afstand: Ongeveer 13 kilometer
 • Hoogtepunten: Verken het waterrijke gebied van De Weerribben-Wieden met zijn veengebieden en meren. De vele waterkanalen en bruggetjes maken de wandeling pittoresk.
Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Nieuwe directe trein naar München in 2025

Nieuwe directe trein naar München in 2025

NS en Deutsche Bahn (DB) hebben aangekondigd dat ze vanaf 2025 een dagelijkse rechtstreekse ICE-treindienst willen introduceren van Amsterdam naar München. De twee spoorwegmaatschappijen zien een groeiende vraag naar reizen naar de derde grootste stad van Duitsland in...

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Het zomerseizoen markeert het einde van een tijdperk voor treinreizigers vanuit Nederland naar Zwitserland, met de aankondiging dat de dagelijkse treindienst van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Basel niet langer zal worden voortgezet. De Duitse spoorwegen hebben...

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië, gelegen in het noorden van Frankrijk, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en charmante dorpjes. Van middeleeuwse kathedralen tot adembenemende kustplaatsen, hier zijn enkele bestemmingen die je niet mag missen tijdens een bezoek...

Pin It on Pinterest