7 Bezienswaardigheden in Berlijn

Nog aan het oriënteren of al een stedentrip naar Berlijn gepland? Bekijk deze 7 bezienswaardigheden in Berlijn die je absoluut niet mag missen. Zo haal je het maximale uit jouw bezoek aan de hoofdstad van Duitsland. Bezoek hippe eettentjes, historische monumenten en indrukwekkende bezienswaardigheden in Berlijn. Een groot aantal van de must-see locaties zijn te voet te doen, maar je kan natuurlijk ook gebruik maken van de fiets in Berlijn!

Reis met de trein naar Berlijn. De stad is op 6.20 uur rijden vanaf Amsterdam Centraal. Je reist per InterCity Berlijn met verschillende tussenstops in Nederland en Duitsland naar Berlijn Hbf. Het is mogelijk om je fiets mee te nemen. Hiervoor is een speciaal fietsrijtuig aan boord, waarvoor je plaatsen kan reserveren voor 16 euro. Treinkaartjes naar Berlijn zijn 180 dagen voor vertrek verkrijgbaar voor een prijs van 39 euro.

Bezienswaardigheden in Berlijn

Ga goed voorbereid op pad en plan jouw route door Berlijn. Zo weet je zeker dat je niks mist en efficiënt gebruik maakt van jouw tijd in deze grote stad in Duitsland. Bekijk de 7 bezienswaardigheden in Berlijn.

Reichstag:  Rijksdaggebouw in Berlijn

Begin jouw wandeling nabij het Rijksdaggebouw. Gelegen nabij rivier de Spree levert dit prachtige plaatjes op en kan je een korte wandeling maken. Het imposante gebouw stamt uit 1894 en werd tot 1933 gebruikt door het parlement. In dit jaar was het Rijksdaggebouw in Berlijn zwaar beschadigd geraakt door een brand die vermoedelijk zou zijn aangestoken. Dit is echter nooit bewezen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Memoires voyages – Travel Tips (@mytripmemoriestraveller) op

De brand kwam op dat moment goed uit voor Hitler, omdat hiervoor de noodtoestand werd uitgeroepen en Hitler de macht in het land kon grijpen. Het Rijksdaggebouw in Berlijn is vervolgens jaren lang niet gebruikt. Pas in 1999 werd het gebouw opnieuw in gebruik genomen door het parlement.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sergio (@s.sergioooo) op

Brandenburger Tor: Poort van Berlijn

Nadat je de Reichstag hebt gezien loop je door naar de Brandenburger Tor. Dit is een mooie bezienswaardigheid in Berlijn. Deze stadspoort is de enige overgebleven poort in Berlijn en gaf bezoekers toegang tot het stadscentrum. Het bouwwerk stamt uit 1734. Bezoekers die in deze tijd naar binnen wilde moest tol betalen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Pfannemüller (@laurapfannemueller) op

Vervolgens is in 1788 op dezelfde plek een nieuwe poort gebouwd. Het gebouw is te herkennen aan de enorme Dorische zuilen en tekeningen die lijken op Griekse-tekeningen. In de avonduren worden de zuilen prachtig verlicht wat zorgt voor mooie foto’s. Loop door de poort heen en neem natuurlijk even een kijkje op de Pariser Platz.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jime Macias 🌺 (@jime_mms) op

Holocaustmonument: desoriëntatie en isolement

Het Holocaustmonument in Berlijn is beter bekend als: Denkmal Für ermodeten Juden Europas en bestaat uit maar liefst 2710 betonblokken. In de eerste instantie heeft de Amerikaanse architect Peter Eisenman 2711 betonblokken gewild, maar door een fout moest er één worden verwijderd. Deze is later niet meer teruggeplaatst.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Joaquim Lladó (@halquim23) op

Ter nagedachtenis aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog dient het Holocaustmonument in Berlijn. Met tussenruimtes van 95 centimeter liggen de betonblokken met hoogtes variërend van 20 tot 470 centimeter in een vierkant verdeeld over het plein. De blokken zouden volgens de architect een gevoel van desoriëntatie en isolement moeten opwekken. Dit gevoel staat symbolisch voor de ervaring van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shannah (@shannahromana) op

Onder het Denkmal Für ermodeten Juden Europas tref je een expositieruimte met kunst en foto’s.

Potsdamer Platz: Slagader van Berlijn

Loop vervolgens door naar de slagader van Berlijn; Potsdamer Platz. Het is misschien wel het meest boeiende, grote en drukste plein van Berlijn. De Potsdamer Platz is een druk kruispunt met een drietal enorme flatgebouwen. In de buurt vind je warenhuizen, winkels en modern Berlijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Potsdamer Platz (@potsdamer_platz) op

Checkpoint Charlie: Amerikaanse Grenscontrole

Een bekende bezienswaardigheid in Berlijn is Checkpoint Charlie. Je ziet hier de oorspronkelijke Amerikaanse grenscontrole en overgang naar het Russisch terrein in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Zeker tijdens de koude oorlog werd dit een belangrijk punt. Er stonden op dat moment namelijk Amerikaanse en Russische tanks lijnrecht tegenover elkaar. Dit gaf een enorme spanning met zich mee, maar het liep gelukkig goed af.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Zehra Yılmaz (@zehraylmz) op

Dom van Berlijn: Crypte, Sarcofagen en Sauerorgel

Nadat je de Potsdamer Platz en Checkpoint Charlie hebt gehad loop je door via de Gendarmenmarkt naar de Dom van Berlijn. Het gebouw is niet alleen indrukwekkend vanaf de buitenkant, want ook binnen tref je prachtige bezienswaardigheden. Denk aan crypte Hohenzollern, sarcofagen van Pruisische Koningen en de wereldberoemde Sauerorgel. Daarbij tref je hier prachtige muurschilderingen, mozaïeken en een enorme koepel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door berliner_dom (@berliner_dom) op

De Berliner Dom werd oorspronkelijk gebouwd in 1747 tot 1750, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd. Gelukkig zijn er nog belangrijke onderdelen in takt gebleven en zijn deze vrij voor bezichtiging. Van 1975 tot 1992 werd de Dom van Berlijn gerestaureerd, waarna de vernieuwde kerk werd heropend.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door berliner_dom (@berliner_dom) op

Fernsehturm: Panorama over Berlijn

Alles gezien? Dan neem je natuurlijk nog even een kijkje in de Fernsehturm! Ben je benieuwd? De toren heeft een hoogte van 368 meter en wordt gezien als het panoramapunt in Berlijn. Door middel van twee liften worden bezoekers naar boven en beneden gebracht. Je kan de toren vanuit de hele stad zien, maar is uiteindelijk te vinden op de Alexanderplatz.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Berliner Fernsehturm (@berliner_fernsehturm) op

Bovenin tref je het uitzichtplatform. Ook kan je hier een heerlijk eten en drinken, terwijl je geniet van het uitzicht over Berlijn. Het panoramaplatform van de Fernsehturm bevind zich op 203 meter hoogte en geeft een prachtig en onvergetelijk uitzicht over de stad.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Berliner Fernsehturm (@berliner_fernsehturm) op

Trein naar Zaanse Schans: dagretour + entree

Trein naar Zaanse Schans: dagretour + entree

Wil je een onvergetelijke dag beleven in een van de meest iconische erfgoedparken van Nederland? Reis dan voordelig met de trein naar de Zaanse Schans in Zaandijk. Bij de NS Spoordeelwinkel bestel je momenteel treinkaartjes met korting in combinatie met een...

Pin It on Pinterest