5x Fietsen in Duitsland per trein

Wil je graag fietsen in een andere omgeving? Maak je dan op voor een top 5 met de mooiste fietsroutes in Duitsland die het land rijk is. Kies voor een route langs bekende rivieren, door oude steden of wijngaarden. Duitsland kent net als Nederland, prachtige fietsgebieden en goed onderhouden fietspaden. Of je nu wilt fietsen langs de Elbe en de Rijn of liever de heuvels van het Schwarzwälder Hochwald trotseert. Op slechts een paar uur rijden vind je tal van fietsroutes.

Ga je liever met de trein? Ook dat is mogelijk. De fiets kan natuurlijk met je mee. Dat terwijl jij onderweg alvast in alle rust kunt genieten van de mooie landschappen. Treinkaartjes naar Duitsland boek je eenvoudig online zonder boekingskosten bij diverse aanbieders. Denk aan NS International, TheTrainLine, Deutsche Bahn of B-Europe. Goedkope treinkaartjes naar bestemmingen in Duitsland zijn al verkrijgbaar vanaf 20 euro (2e klas) en 40 euro (1e klas).

  1. Door het Saarland
  2. Langs de Oostzee
  3. Langs de Main
  4. Door het Ruhrgebied
  5. Door het Midden-Rijndal

Benieuwd of jouw bestemming ertussen zit of hoe het zit met de fiets in de trein? Ontdek de mogelijkheden en lees meer over de reglementen op deze pagina over de fiets in de internationale trein. Benieuwd naar onze 5 mooie fietsroutes in Duitsland? Lees dan verder!

5 Mooiste fietsroutes Duitsland

Dit zijn de 5 mooiste fietsroutes in Duitsland

Als liefhebber van fietsroutes of wielrennen is een andere omgeving een lust voor het oog en de sport. Zeker in Duitsland zijn gevarieerde en mooie fietsroutes te vinden met authentieke dorpjes, ongerepte natuur en natuurlijk reliëf in het landschap.

1.) Fietsen door het Saarland

Een pittige fietsroute voor ervaren fietser of mensen met een elektrische fiets. Het gebied rondom het Schwarzwälder Hochwald kan namelijk behoorlijk heuvelachtig zijn. Deze prachtige fietsroute in Duitsland bevindt zich aan de grens met Luxemburg. Je fiets door bosrijke landschappen, maar ook langs wijngaarden. Zeker in het kleine stukje Frankrijk. Als je de Saarland radweg wilt fietsen start en eindig je in de stad Saarbrücken.

Tip! Als je in de buurt van Mettlach bent aangekomen, moet je zeker even stoppen en het boomtoppenpad lopen. Je loopt via een brug over de toppen van de bomen. Vanaf deze hoogte heb je ook een adembenemend mooi uitzicht op de Saarschleife rivierbocht.

2.) Fietsen langs de Oostzee

Als je een liefhebber bent van water strand, pittoreske steden én Werelderfgoed, dan is deze fietsroute in Duitsland op jouw lijf geschreven. Je stapt op in Flensburg en fietst vervolgens helemaal langs de mooie kust van de Oostzee. Onderweg bezoek je ook diverse bijzondere steden. Stralsund is bijvoorbeeld toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. De paden zijn makkelijk te fietsen en vlak. Ga je met de trein? Dan stap je op station Flensburg uit.

Leukste Steden in Duitsland

3.) Fietsroute langs de Main

Wil je graag fietsen in het afwisselende landschap van Duitsland? Kies dan voor de fietsroute langs rivier de Main. Je kunt deze route starten vanuit Creussen of Bischofsgrün. Het eindpunt voor beide richtingen ligt in Mainz. Je fiets dicht in de buurt van de Roter Main of de Weisser Main. In elk geval zijn de paden die je volgt overwegend vlak. Je fietst door historische dorpen en steden. Zoals de stad van de bieren Bamberg en Würzburg.

Tip! Plan een stop of zelfs een overnachting in Würzburg en breng een bezoek aan het bisschoppelijke paleis en de bijbehorende tuinen. Zelfs Napoleon Bonaparte heeft hier ooit de nacht doorgebracht. Werp vooral een blik op de grote koepel in barokstijl. De fresco die je ziet behoort tot de grootste ter wereld. Het paleis staat dan ook op de Werelderfgoedlijst.

4. Fietsen door het Ruhrgebied

Deze fietsroute loopt dwars door het Ruhrgebied. Dat klinkt niet erg aantrekkelijk, maar dat is het wél. In meerdere opzichten overigens, want deze fietsroute vind je net over de grens met Nederland. Lekker dichtbij dus. De fietsroute is heel afwisselend. Je fietst door gebieden waar vroeger de industrie floreerde, maar ook door de oeroude bossen van het Sauerland. Het startpunt van deze fietsroute in Duitsland ligt in Winterberg. Je eindigt in Duisburg.

5.) Fietsroute door het Midden-Rijndal

De Rijn is een belangrijke rivier voor Nederland, maar natuurlijk ook voor Duitsland. Volg de route langs de Rijn en laat je betoveren door de adembenemend mooie landschappen en natuur. Vanaf de fiets kun je natuurlijk ook de bijzondere Loreley van heel dichtbij bewonderen. Langs de route vind je ontzettend veel wijngaarden. Plan dus zeker een stop bij één van de wijnboeren voor een goed glas wijn. De route heeft een totale lengte van maar liefst 1.200 kilometer. Deze brengt je van de Zwitserse Alpen naar het eindpunt in Rotterdam. Natuurlijk kun je ook een klein gedeelte fietsen. Je start dan in Konstanz.

Tip! Als je het gedeelte tussen Mainz en Keulen wilt fietsen, breng dan een bezoek aan de Drakenrots. Deze vind je in de buurt van Königswinter. Op de top van de 300 meter hoge rots zie je nog de resten van slot Drachenfels. Hier versloeg Siegfried de draak uit de welbekende legende. Een tussenstop die je niet mag missen als je gaat fietsen op één van de 5 mooiste fietsroutes van Duitsland.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië, gelegen in het noorden van Frankrijk, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en charmante dorpjes. Van middeleeuwse kathedralen tot adembenemende kustplaatsen, hier zijn enkele bestemmingen die je niet mag missen tijdens een bezoek...

Brandenburg per trein: betoverende meren en imposante kastelen

Brandenburg per trein: betoverende meren en imposante kastelen

Brandenburg, gelegen in het noordoosten van Duitsland, biedt een diverse mix van natuurlijke landschappen, historische steden en culturele bezienswaardigheden. Bestemmingen met betoverende meren en imposante kastelen zijn allemaal te vinden in deze must-visit regio...

Waals Brabant per trein: kerken, natuur en de slag bij Waterloo

Waals Brabant per trein: kerken, natuur en de slag bij Waterloo

Gelegen in het hart van België biedt Waals-Brabant een perfecte mix van historische steden, prachtige natuur en boeiende culturele bezienswaardigheden. Denk aan de beroemde slag bij Waterloo en de talloze middeleeuwse kastelen, schilderachtige dorpjes en weelderige...

Pin It on Pinterest