5x de mooiste wandelroutes in België

België is hét land om te verkennen op je wandelschoenen. De gebieden zijn stuk voor stuk heel afwisselend. Zoals de Belgische kust, de Ardennen of Vlaanderen. De wandelroutes voeren je dwars door de ongerepte natuur, maar ook door oude stadjes met historische hotspots. De wandelroutes in België uit deze top 5 zijn ook nog eens makkelijk te bereiken.

Natuurlijk kies je voor de trein naar België voor een wandelvakantie, weekendje of dagje weg. Goedkope treinkaartjes naar België bestel je tot 3 dagen voor vertrek tegen de laatste prijs. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij diverse aanbieders. Denk aan NS International, TheTrainLine en natuurlijk Deutsche Bahn.

  1. Wandelen in de Voerstreek
  2. Dak van België in de Hoge Venen
  3. Forellenweg wandelroute in Stavelot
  4. Trappistenabdijen wandelroute in de Ardennen
  5. Kustwandelroute in Knokke

Bijvoorbeeld met de trein. Al binnen een paar uurtjes kun je de veters strikken en beginnen met stappen. Met de trein naar België reizen is daarnaast ook nog eens veel goedkoper. En omdat je zelf niet hoeft te rijden, kun je jezelf na het wandelen ook trakteren op één van de vele Belgische speciaalbiertjes. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes in magisch België.

Trein Wandelen Ardennen Belgie

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes in het Belgische land

Ontdek de 5 mooiste wandelroutes in België. Bestel goedkope treinkaartjes eenvoudig online zonder boekingskosten.

1.) Wandelen in de Voerstreek

De Voerstreek is misschien wel het meest romantische en idyllische wandelgebied van België. Deze omgeving vind je net over de grens in het zuiden van Nederland. De wandelpaden in dit gebied zijn totaal maar liefst 125 kilometer lang. De route pak je vrij makkelijk op vanaf diverse punten. De wegen en paden staan heel goed aangegeven.

Je wandelt niet alleen over bospaden en heidevelden, maar ook door pittoreske dorpjes die worden omringd met wijngaarden. Wandelen in de Voerstreek in België is goed te doen voor alle niveaus. Het is hier namelijk niet heel heuvelachtig. Naast je voeten komt ook de innerlijke mens aan zijn trekken. Op de route vind je namelijk heel veel leuke eettentjes.

Tip! Wil écht sfeer proeven in de decembermaand? Dan kun je deze wandelroute in België ook lopen tijdens de kerstperiode. Je wandelt dan langs honderden sfeervol verlichte kerststallen. Ze staan opgesteld langs de wandelroute. Echt een magische belevenis. Ga daarna genieten van de befaamde Teuvense wildstoof bij Herberg Moeder de Gans.

2.) Dak van België in de Hoge Venen

De Hoge Venen worden ook wel het dak van België genoemd. Op een slordige 700 meter bereik je namelijk het hoogste punt van het land én de gelijknamige wandelroute. De omgeving is heel afwisselend. Elke kilometer die je wandelt geniet je van een compleet ander uitzicht. Je loopt via vlonders over kleine watertjes en vennen richting het bos.

De paden zijn heel makkelijk begaanbaar. Onderweg kom je diverse bijzondere hotspots tegen. Zoals het Kruis der Verloofden. Sta er eventjes stil om de twee geliefden te herdenken die hier in 1800 zijn omgekomen van de kou. Deze route heeft een totale lengte van 13 kilometer. Het startpunt ligt bij de hoogvlakte met de naam Baraque Michel.

3.) Forellenweg wandelroute in Stavelot

Deze wandelroute is goed voor 12 kilometer lang genieten. De paden zijn goed aangegeven en makkelijk begaanbaar. Je wandelt langs rivier de Amblève, maar ook door bossen en over groene vlaktes. Natuurlijk kom je ook diverse rotsen tegen op deze wandelroute in België. Zoals Rocher de Warche. Deze rots staat altijd garant voor een mooi uitzicht.

Wandelen in dit gebied is lekker afwisselend. De rivier zorgt voor lieflijke stroompjes, maar ook voor wilde versnellingen. Waterdichte wandelschoenen zijn dus echt wel een aanrader. Het startpunt van deze wandelroute in België vind je naast de Abdij van Stavelot.

Tip! Bezoek zeker de Abdij van Stavelot voor of na de wandeling. Hier lees je namelijk alles over de geschiedenis van het bekende Circuit Spa Francorchamps. De Abdij heeft ook met enige regelmaat andere interessante tentoonstellingen. Een bezoek is zeker een aanrader.

4.) Trappistenabdijen wandelroute in de Ardennen

Ben je een liefhebber van Belgische biertjes én wandelen? Reis dan zeker met de trein naar België en begin aan de Trappistenabdijen route. Het netwerk kun je in meerdere dagen lopen. De totale lengte bedraagt namelijk 290 kilometer. Je kunt de route ook opsplitsen in 2 delen. De 115 kilometer lange wandelroute van Rochefort naar Orval is echt wel het mooist.

Maar, je kunt ook van Chimay naar Rochefort lopen. Deze etappe is met 174 km iets langer. Onderweg wandel je langs 3 bekende abdijen. Zoals de Abdij van Scourmont, de Abdij van Rovan en de bijzonder Abdij Notre-Dame de Saint-Remy in het idyllische plaatje Rochefort. Deze bijzondere abdij ligt vlakbij het centrum van het stadje en dateert uit het jaar 1200.

Tip! Wil je na deze wandelroute in België nog iets leuks doen in de buurt? Het leuke stadje kun je verkennen met het toeristische treintje. Je komt langs alle hotspots terwijl jij jouw voeten de nodige rust geeft. Breng ook zeker een bezoek aan de Grotte de Lorette in Rochefort of de iets verderop gelegen Grotten van Han in Han-Sur-Lesse.

5.) Kustwandelroute in Knokke

Reis je met de trein naar de Belgische Kust om te wandelen? Dan is de Kustwandelroute zeker een aanrader. Het netwerk brengt je langs en door alle bekende Belgische badplaatsen. Je start in Knokke, maar doet ook Oostende, Nieuwpoort en de Panne aan. De route loopt door natuurgebieden, duinen en het strand. Altijd met de zee in je ooghoeken.

Natuurlijk is de Kustwandelroute in België ook een culinair feestje. Je wandelt namelijk langs tal van vis restaurants en bistro’s met mooie dagverse en lokale producten. Uitstappen en vertrekken kan op treinstation Knokke of Duinbergen. Elke 60 minuten vertrekt er een trein naar Brussel waar vandaan je makkelijk verder kunt reizen naar Nederland.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Steenwijk: Koloniën van Weldadigheid

Steenwijk: Koloniën van Weldadigheid

Ontdek de Koloniën van Weldadigheid, de binnenlandse landbouwkoloniën voor armoedebestrijding uit de 19e eeuw. Duizenden armen uit de steden kregen hier onderdak en onderwijs maar werden in toenemende mate beperkt in hun vrijheid van handelen. Nog altijd vind je hier...

Toerisme De Baronie: hou van ’t goeie leven

Toerisme De Baronie: hou van ’t goeie leven

Het leven is goed in gemoedelijk en bourgondisch Brabant, zeker in het groene gebied dat ligt tussen de steden Breda, Tilburg en de Belgische grens. Hier houden we van ’t goeie leven, van op het gemakje genieten, jezelf verwonderen over al dat moois dat deze regio zo...

Ontdek het prachtige Binnenste Buitenland in Berg en Dal

Ontdek het prachtige Binnenste Buitenland in Berg en Dal

Misschien was u van plan in Frankrijk te kamperen, naar Turkije te vliegen of een huttentocht te maken in Zwitserland. Ook deze zomer brengen veel mensen door in Nederland. Als u ook in Nederland blijft, is dit een mooi moment om het Binnenste Buitenland in Berg en...

Pin It on Pinterest