5 mooie treinstations in Europa

Europa kent veel mooie stations. Maar deze treinstations zijn een ware beleving op zich. Van ontwerpen in Neo-barokke stijl, met een complete binnentuin of hypermodern. Sommige treinstations zijn eigenlijk veel meer dan alleen een opstaplocatie. Ze zijn een bezienswaardigheid die je als liefhebber van architectuur eigenlijk niet mag missen.



Een voordeel is dat onze selectie van mooie Europese treinstations uitstekend bereikbaar zijn per trein. Het is leuk om een bezoek aan deze bezienswaardigheden te combineren met een complete stedentrip. Als liefhebber van treinen en stedentrips raden wij aan een hotel in de buurt van het station te boeken, zodat je na aankomst op loopafstand bent en het uitje soepel verloopt.

  1. Station Madrid: Atocha Station in het centrum
  2. Station Antwerpen: de Koepel van Clement van Bogaert
  3. Station Berlijn (Hauptbahnhof): vernieuwd in 2006
  4. Station Londen: St. Pancras International
  5. Station Luik Guillemins in België

Zien: mooie treinstations in Europa

Gelukkig kun je de mooiste treinstations van Europa ook bezoeken. Maak je vooral geen zorgen om de parkeergelegenheid, want deze toplocaties bezoek je natuurlijk met de trein. Zodra je uitstapt ben je direct op de plaats van bestemming. Mooie stations bezoeken is ook een leuke toevoeging aan jouw vakantie of stedentrip. Deze Europese treinstations zouden zeker een plaats op jouw wish-list moeten krijgen. Wij hebben de mooiste 5 op een rij gezet.

1.) Station Madrid: Atocha Station in het centrum

Station Madrid

Dit treinstation mag met recht één van de mooiste van Europa worden genoemd. Het station is ontworpen door José Rafael Moneo en dateert uit 1888. De architect had een ontwerp voor ogen dat het treinstation weelde en rijkdom moest laten uitstralen. Door de Jugendstil stijl is dat prima gelukt. Kijk vooral even naar boven als je voor het gebouw staat. Het dak is namelijk gemaakt van gietijzer en glas.

Niet alleen aan de buitenzijde is dit treinstation in Madrid een bezienswaardigheid. Binnen is een complete tropische tuin aangelegd. De waterpartijen bieden een onderkomen aan vissen en schildpadden. Een echte must-see!

Bekijk ook: treinkaartjes voor trein naar Madrid

2.) Station Antwerpen: de Koepel van Clement van Bogaert

Mooiste Station Europa Antwerpen

Dat Antwerpen Centraal op de 2e plaats staat in deze top 5 met mooie treinstations in Europa, is puur willekeurig. Dit bijzondere monument uit 1895 in Neo-barokstijl is jaren geleden zelfs betiteld als mooiste treinstation ter wereld. Het stenen station is gemaakt van verschillende soorten marmer. Dat is ook één van de redenen waarom je je ogen er moeilijk vanaf kunt houden.

De koepel torent trots boven het centrum uit. Ook binnen lijkt dit mooie treinstation één groot museum. Daar biedt de koepel onderdak aan de indrukwekkende wachtruimte. Station Antwerpen Centraal is ontworpen door Clement van Bogaert.

Bekijk ook: treinkaartjes voor trein naar Antwerpen

3.) Station Berlijn (Hauptbahnhof): vernieuwd in 2006

Station Berlijn Mooi Treinstation Europa

De Hauptbahnhof is niet alleen één van de mooiere treinstations in Europa, maar ook het grootste. Het station is vergeleken bij de andere gebouwen vrij nieuw en dateert uit 2006. Evengoed maakt een groot aantal reizigers gebruik van de Hauptbahnhof.

De architectuur is best wel futuristisch. Zeker gezien het enorme aantal zonnepanelen op het indrukwekkende glazen dak. Als je goed kijkt ontdek je dat het treinstation is gebouwd in de vorm van een champignon. Breng je een bezoek aan Berlijn? Ga dan met de trein en geniet direct al na het uitstappen van je eerste hoogtepunt tijdens je vakantie in deze Duitse stad.

Bekijk ook: treinkaartjes voor trein naar Berlijn

4.) Station Londen: St. Pancras International

St Pancras Londen Station

Ben je een liefhebber van de neogotische stijl en stiekem ook een fan van Harry Potter? Dan zou je een bezoek aan het St. Pancras station in Londen echt niet mogen missen. De niet te missen klokkentoren kun je namelijk herkennen uit de Chamber of Secrets film van Harry Potter. Dit victoriaanse station uit 1860 bevindt zich dichtbij Kings Cross Station en de British Library in Londen.

Ga je naar de stad met de trein? Dan heb dus direct 3 bezienswaardigheden die je kunt bijschrijven op je to-do lijstje. Wil je even bijkomen van al dit moois? Verwen je innerlijke mens dan in één van de vele eettentjes of shops.

Bekijk ook: treinkaartjes voor trein naar Londen

5.) Station Luik Guillemins in België

Luik Station

Als je aankomt of uitstapt op het treinstation van Luik Guillemins lijkt het alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen. Vooral de overkapping van 160 meter lang is opvallend. De thuishaven van de Thalys heeft een even imposante als indrukwekkende architectuur. Ontworpen door de bekende architect Santiago Calatrava.

Hij heeft vooral Belgisch natuursteen, staal en glas gebruikt voor het ontwerp. Deze architect is ook verantwoordelijk voor de eveneens prachtige treinstations van Zürich, Lissabon en New York. Station Luik Guillemins is in 2009 geopend. Het is een belangrijke doorreis haven, maar ook een plek waar je naar hartenlust kunt struinen langs talloze boetieks.

Bekijk ook: treinkaartjes voor trein naar Luik

Wanneer en hoe kun je deze treinstations het beste bezoeken?

De mooiste treinstations van Europa worden natuurlijk elke dag drukbezocht. Houd er rekening mee dat het in het hoogseizoen drukker kan zijn dan in het voor- of naseizoen. Dat betekent natuurlijk niet dat je in de rij hoeft te staan. Een goede tip?

Bezoek de mooie stations binnen Europa met de trein. Een treinticket is vele malen goedkoper dan reizen met de auto. Daarnaast ben je natuurlijk direct op de plaats van bestemming. Zodra je uit de trein stapt kun je direct beginnen met genieten. Heerlijk!

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Uitgeest heeft méér

Uitgeest heeft méér

Het dorp Uitgeest ligt heerlijk centraal – vlakbij de Noordzeekust en tussen Alkmaar en Amsterdam – en is bovendien veelzijdig. Een bezoek dus meer dan waard en uitstekend bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Reis eenvoudig per trein naar Uitgeest voor een leuk dagje...

ACTIE: Zomerweek 2024 per trein met korting

ACTIE: Zomerweek 2024 per trein met korting

Ervaar, aanschouw, proef en ruik de zomer! Beleef samen een wereld vol muziek, foodtrucks, workshops en shop tot je erbij neervalt met tassen vol prachtige producten. Tijdens de Zomerweek dompel je jezelf helemaal onder in de sfeer van de warmste maanden van het jaar....

NS Spoordeelwinkel: goedkope treinkaartjes en uitjes in mei 2024

NS Spoordeelwinkel: goedkope treinkaartjes en uitjes in mei 2024

Binnenkort een leuk dagje weg? Ontdek dan de maandelijkse acties van de NS Spoordeelwinkel. Elke maand zijn er uitjes in combinatie met een goedkoop treinkaartje verkrijgbaar, waarmee je aanzienlijk kan besparen. Denk aan het bezoeken van bijvoorbeeld een leuke stad,...

Pin It on Pinterest