Nieuwe nachttreinen van ÖBB naar Nederland in 2025

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB breidt haar nachttreinnetwerk uit naar Nederland. Vanaf 2025 zullen de nieuwe Nightjet New Generation-treinen ook in Nederland te zien zijn. Toch kan ÖBB nog geen precieze datum noemen voor de introductie van deze nieuwe treinen op de routes van en naar Amsterdam.

Uitrol stapsgewijs: Nightjet rijdt al op enkele trajecten

De modernere Nightjet-treinen rijden al op enkele trajecten, waaronder Wenen–Hamburg, Innsbruck–Hamburg en München–Rome. Sinds de presentatie van de eerste treinstellen in 2022, worden de treinen stapsgewijs ingezet. Siemens is verantwoordelijk voor de bouw van 33 nieuwe treinstellen. De meest recente uitbreiding vond plaats in september, toen de verbinding naar Rome werd toegevoegd. Volgens ÖBB-woordvoerder Bernhard Rieder zal Amsterdam volgend jaar volgen, maar een exacte lanceerdatum blijft voorlopig onbekend.

Meer comfort & minder storingen

De nieuwe nachttreinen bieden diverse verbeteringen, met een sterkere focus op reizigerscomfort. De oudere modellen waarmee ÖBB nu nog rijdt, kampen regelmatig met technische storingen, wat tot vertragingen en ongemak voor passagiers leidt. De nieuwe treinstellen zijn betrouwbaarder, wat de reiservaring aanzienlijk moet verbeteren.

Innovaties: slaapcapsules en verbeterde coupés

Een opvallende innovatie in de nieuwe Nightjet-treinen zijn de 28 eenpersoons slaapcapsules, ideaal voor soloreizigers. Deze capsules bevinden zich in de ligrijtuigen, waar ook vierpersoonscouchettes en rolstoeltoegankelijke compartimenten te vinden zijn. In de slaaprijtuigen zijn de bedden voortaan in de lengterichting geplaatst, en elke coupé beschikt over een eigen toilet en douche. Reizigers kunnen kiezen uit negen standaard coupés of een ruimere, luxere variant.

Zitplaatsen & bagageruimte

Ook voor zitplaatsen zijn er veranderingen. In plaats van de huidige afgesloten zes persoonscompartimenten, krijgen de nieuwe treinen open coupés. Daarnaast is er extra ruimte voor het stallen van fietsen, ski’s en kinderwagens, wat vooral handig is voor reizigers met veel bagage.

Met de introductie van de nieuwe Nightjet-treinen hoopt ÖBB reizigers een comfortabelere en efficiëntere nachtreis te bieden, maar het blijft voorlopig wachten op een exacte datum voor de eerste rit naar Nederland.

Ontvang acties

TienMinutenSprinter tussen Rotterdam en Den Haag vanaf December

TienMinutenSprinter tussen Rotterdam en Den Haag vanaf December

NS en spoorbeheerder ProRail hebben een oplossing gevonden om de TienMinutenSprinter tussen Rotterdam en Den Haag Centraal vanaf december te laten rijden, ondanks vertraagde werkzaamheden aan het spoor. Hoewel de spoorverdubbeling tussen Rijswijk en Delft Campus...

Nieuwe Nachttrein tussen Alkmaar & Amsterdam vanaf December 2024

Nieuwe Nachttrein tussen Alkmaar & Amsterdam vanaf December 2024

Vanaf december 2024 komt er een nachttreinverbinding tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. Op 4 oktober hebben Christiaan Peetoom, wethouder van Alkmaar, en Irma Winkenius, regiodirecteur van de NS, hun handtekeningen gezet onder het contract voor deze nieuwe...

Pin It on Pinterest