Trein naar Tilburg

Merk Tilburg

Foto: Evelien Oerlemans – Oude Warande

In het hart van Noord-Brabant ligt een stad vol verrassingen. Een stad waar iedereen zich meteen thuis voelt. Tilburg, een van de meest veelzijdige steden van Nederland. Of je nou komt voor een wandeling, om te fietsen, te feesten of cultuur te snuiven: Tilburg heeft het allemaal.

Tilburg Textielstad

Van oudsher is Tilburg een textielstad. Dat textiel nog steeds een grote rol speelt in Tilburg blijkt wel uit het TextielMuseum. Een dynamisch museum, gevestigd in een voormalige textielfabriek. Hier komen design, kunst, mode, erfgoed en innovatie op het gebied van textiel samen. Bovendien heeft het museum de grootste in textiel gespecialiseerde bibliotheek van Nederland. Onder andere 20.000 boeken vol kennis over textielindustrie, textieltechniek en textielvormgeving. En natuurlijk over de geschiedenis van Tilburg Textielstad.

Kruikenzeikers

Vooral tijdens de carnavalsperiode hoor je het woord ‘Kruikenzeiker’ voorbijkomen. Het is een bijnaam voor Tilburgse inwoners die men te danken heeft aan het textielverleden. Het verhaal gaat dat bij enkele bewerkingen van wol, urine werd gebruikt. Arbeiders zouden ‘s ochtends met een kruik vol eigen urine naar het fabriekshuis gaan om deze vervolgens te gebruiken als reinigingsmiddel. Of het nu waar is of niet: tijdens carnaval dragen Tilburgers de bijnaam Kruikenzeiker vol trots en wordt er een mooi feest gevierd in Kruikenstad.

Wandelen en fietsen

Tilburg kent tal van wandelroutes. Bijvoorbeeld een binnenstadswandeling door het prachtige Dwaalgebied en langs het studentenhuis van Vincent van Gogh. Met tal van mogelijkheden om onderweg de beentjes te laten rusten op een lekker terrasje aan het water in de Piushaven. De perfecte manier om de cultuur, natuur en historie van Tilburg te ontdekken. Meer zin om lekker door het bos te wandelen? Ga dan voor de Oude Warande en het Wandelbos: een recreatiegebied dat het stadsdeel Reeshof van de centrumwijken scheidt. Maar ook voor de fietsers is er wat wils. De Tilburgse Cultuur Fietsroute neemt je mee langs musea, bijvoorbeeld het TextielMuseum, en andere cultuurinstellingen, kunstwerken en Tilburgse parken.

Bezoek Tilburg met de trein

Foto: Freddie de Roeck

Winkelen en horeca

Shop till you drop: winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Tilburg. Naast de gebruikelijke mode- en winkelketens als H&M en ZARA in het winkelcentrum, zijn er ook bijzondere boetiekjes te vinden in het naastgelegen Dwaalgebied. Wandel langs de schilderachtige zaken van creatieve ondernemers en drink een cappuccino in een gemoedelijk koffietentje. Studenten, stadsbewoners en ondernemers laten het Dwaalgebied leven. Dwalen door de straten is elke keer weer een avontuur.

Spoorzone

Ten noorden van het centrum, net boven het spoor, ligt de Spoorzone. Vroeger werd hier onderhoud gedaan aan treinmaterieel. Tegenwoordig wordt het gezien als een van de meest hippe gebieden in Tilburg. En terecht: de Spoorzone is volop in ontwikkeling, maar behoudt haar rauwe karakter. Naast de sfeervolle horecagelegenheden en urban hotspots waar sport, dans, muziek, theater en cultuur samenkomen, vind je er sinds kort ook de LocHal. Een prachtige bibliotheek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar ze hun talenten kunnen ontdekken en ontplooien. Studenten kunnen er studeren en in verschillende stijlkamers en labs is er ruimte om te experimenteren. Niet voor niets is de LocHal in 2019 genomineerd voor de Best Public Library of the World Award.

Treinstations

Tilburg kent drie treinstations: Tilburg Centraal, Tilburg Universiteit en Tilburg Reeshof. Ideaal als je de verschillende kanten van Tilburg wil ontdekken. Loop centraal station uit en binnen vijf minuten ben je in het centrum. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld een keer carnaval in Kruikenstad wil vieren. Of wat dacht je van de Tilburgse Kermis?

Er zijn genoeg redenen om een dagje Tilburg te plannen. Kijk op www.tickettotilburg.nl voor de meest complete stadsagenda en andere toffe hotspots waar je zeker een kijkje moet nemen.

Trein naar Tilburg

Reis met de trein naar Tilburg voor een leuk dagje uit! Een goedkoop treinkaartje naar Tilburg is al verkrijgbaar vanaf €10 per enkele reis. Kortingskaartjes als de NS dagkaart, dagretour en Enkele Reis bestelt u eenvoudig online. Na betaling ontvangt u de treinkaartjes naar Tilburg binnen 60 minuten per e-mail. Vervolgens kunt u deze uitgeprint of gedownload meenemen op reis als geldig reisproduct. Ook goedkoop met de trein naar Tilburg? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en like onze Facebook-pagina.

Treinkaartje naar Noordwijk aan Zee

Treinkaartje naar Noordwijk aan Zee

Een dagje uitwaaien, zonnen of ontspannen? Dan reis je natuurlijk met de trein naar het strand! Het enige strand in Nederland met een treinstation is Zandvoort. Voor de overige dien je naar het dichtstbijzijnde treinstation te reizen, waarna je overstapt op Openbaar...

Met de trein naar Tiel, Fruitstad aan de Waal

Met de trein naar Tiel, Fruitstad aan de Waal

Kom naar Fruitstad Tiel, het centrum van de Betuwe en met de trein goed bereikbaar. Vanaf het station wandelt u in 5 minuten het sfeervolle centrum in. De historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, grachten en rivier de Waal vormen...

Trein naar Leerdam: Uitblazen aan de Linge

Trein naar Leerdam: Uitblazen aan de Linge

Leerdam, bijna iedereen heeft wel eens van deze prachtige stad gehoord. Het is al sinds 1765 dé glasstad van Nederland, de hele wereld eet onze Leerdammer kaas en we liggen centraal in het land aan de recreatieve rivier de Linge! Het centrum van Leerdam kent...

Pin It on Pinterest

Deel deze pagina

Geef het door aan iemand anders