Trein naar Tilburg

Merk Tilburg

Foto: Evelien Oerlemans – Oude Warande

In het hart van Noord-Brabant ligt een stad vol verrassingen. Een stad waar iedereen zich meteen thuis voelt. Tilburg, een van de meest veelzijdige steden van Nederland. Of je nou komt voor een wandeling, om te fietsen, te feesten of cultuur te snuiven: Tilburg heeft het allemaal.

Tilburg Textielstad

Van oudsher is Tilburg een textielstad. Dat textiel nog steeds een grote rol speelt in Tilburg blijkt wel uit het TextielMuseum. Een dynamisch museum, gevestigd in een voormalige textielfabriek. Hier komen design, kunst, mode, erfgoed en innovatie op het gebied van textiel samen. Bovendien heeft het museum de grootste in textiel gespecialiseerde bibliotheek van Nederland. Onder andere 20.000 boeken vol kennis over textielindustrie, textieltechniek en textielvormgeving. En natuurlijk over de geschiedenis van Tilburg Textielstad.

Kruikenzeikers

Vooral tijdens de carnavalsperiode hoor je het woord ‘Kruikenzeiker’ voorbijkomen. Het is een bijnaam voor Tilburgse inwoners die men te danken heeft aan het textielverleden. Het verhaal gaat dat bij enkele bewerkingen van wol, urine werd gebruikt. Arbeiders zouden ‘s ochtends met een kruik vol eigen urine naar het fabriekshuis gaan om deze vervolgens te gebruiken als reinigingsmiddel. Of het nu waar is of niet: tijdens carnaval dragen Tilburgers de bijnaam Kruikenzeiker vol trots en wordt er een mooi feest gevierd in Kruikenstad.

Wandelen en fietsen

Tilburg kent tal van wandelroutes. Bijvoorbeeld een binnenstadswandeling door het prachtige Dwaalgebied en langs het studentenhuis van Vincent van Gogh. Met tal van mogelijkheden om onderweg de beentjes te laten rusten op een lekker terrasje aan het water in de Piushaven. De perfecte manier om de cultuur, natuur en historie van Tilburg te ontdekken. Meer zin om lekker door het bos te wandelen? Ga dan voor de Oude Warande en het Wandelbos: een recreatiegebied dat het stadsdeel Reeshof van de centrumwijken scheidt. Maar ook voor de fietsers is er wat wils. De Tilburgse Cultuur Fi