Trein naar Hanzestad Doesburg

Toen Amsterdam en Rotterdam tijdens de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, had Hanzestad Doesburg zich al ontwikkeld tot machtig handelscentrum. Een uniek stuk historie dat veel welvaart heeft gebracht. Dit alles kunt u nog terugvinden in de hedendaagse binnenstad van Doesburg. Te herkennen aan de prachtige gevels en middeleeuwse straten.

Hanzestad Doesburg

Hanzestad Doesburg ligt op de grens van de Achterhoek, de Veluwe en de Liemers. Het compacte formaat van de stad is aangenaam, want alles is op loopafstand van elkaar. Handig, want er is veel te zien en dit is ideaal voor een leuk dagje uit. In het middeleeuwse stadshart treft u meer dan 150 monumenten en monumentale panden. Ook de moderne architectuur op de IJsselkade van Adolfo Natalini is zeker de moeite waard. Ontdek Doesburg op eigen gelegenheid of ga mee met de stadsgids van VVV Doesburg. De gids vertelt alles over de geschiedenis, gebouwen en mooiste plekjes van de stad. Doesburg is meermaals belegerd, zoals in 1572 door de Geuzen en in 1672 door de Fransen. Ter verdediging van de stad heeft Menno van Coehoorn een Hoge en een Lage Linie ontworpen. Deze vestingenwerken zijn goed bewaard gebleven en te bezichtigen onder leiding van een stadsgids.

Doesburgsche Mosterd(soep)

Hanzestad Doesburg stond vroeger al bekend om de typisch ‘Doesburgsche’ mosterd. De ambachtelijke fabriek is nog steeds in gebruik en is tevens te bezoeken. In de fabriek treft u een museum waar u alles komt te weten over mosterd en het bijbehorende proces. Tevens kunt u de beroemde mosterd zelf proeven in één van de cafés of restaurants. TIP: Doesburgse Mosterdsoep; staat overal op de menukaart.

Oudste café van Nederland

Stadsbierhuys De Waag sedert 1478 is het oudste café van Nederland en te vinden in Doesburg. Op de hoek van de Gasthuisstraat en Koepoortstraat kwamen Hanzekooplieden vroeger al bijeen om zaken te doen. Ook stilden reizigers en toevallig voorbijgangers hier hun honger en dorst. Een unieke ervaring en absolute aanrader! Nog steeds is het opvallende pand een mooi voorbeeld van Nederrijnse baksteengothiek en een geliefde plek om af te spreken, een hapje te eten of een biertje te bestellen.

Blijven slapen

Blijf slapen in Doesburg! Er is voor ieder wat wils. Overnachten kan in een eigentijdse hotelkamer, een camping aan de IJssel of een Bed & Breakfast in één van de monumentale panden. Het ideale vertrekpunt om de omgeving te verkennen en bij terugkomst tot rust te komen.

Doen is Doesburg

 • Beklim de 220 treden van de Grote of Martinikerk. Deze beklimming wordt beloond met een
  spectaculair uitzicht over de Hanzestad, het IJssellandschap en vergezichten over de
  Veluwezoom en Achterhoek.
 • Iedere eerste zondag van de maand is het culturele zondag in Doesburg. Een wandelroute
  voert je door de historische binnenstad, langs diverse kunstenaarsateliers, galeries, musea en
  muziekpodia. Ook antiquiteiten en oude ambachten zijn in de route opgenomen.
 • Bezoek het Lalique Museum. Lalique wordt ook wel de Da Vinci van de juwelen- en glaskunst
  genoemd.

Maak in de zomervakantie een ontdekkingstocht en loop langs de mooiste plekjes en hoogtepunten van Doesburg. Een stadswandeling door de Hanzestad is een unieke ervaring. Rijkdom, karakter, prachtige gevels en een middeleeuws stratenpatroon zijn allemaal terug te vinden in het stadscentrum.  Met meer dan 150 monumenten en monumentale panden is er genoeg te zien. Al in 1237 kreeg Doesburg stadsrechten, dat is zo’n 60 jaar eerder dan Amsterdam. De tour door Doesburg duurt ongeveer anderhalf uur. Kaartjes zijn verkrijgbaar voor € 3,50 per persoon. Voor kinderen van 2 t/m 11 jaar betaalt u slechts € 2,00.

Deelname en reserveren

Deelnemen aan een rondleiding door Doesburg? Reserveren of kaarten kopen kan telefonisch via 0313-479088 of  aan de balie in het VVV kantoor te Doesburg. Het VVV kantoor is te vinden aan Gasthuisstraat 13. De stadsgids vertrekt vanaf dezelfde locatie, waar u direct kunt aansluiten. Er worden geen reserveringskosten in rekening gebracht. Voor meer informatie kijkt u op: Bezoek-doesburg.nl

Stadswandelboekje

Zelf een wandeling maken door de binnenstad of omgeving van Doesburg? Voor slechts €2,50 koopt u bij VVV Doesburg een handig stadswandelboekje. Het stadswandelboekje vertelt u alles over Doesburg, mogelijke routes en bijzondere plekken in het centrum. Het boekje verkrijgbaar bij VVV Doesburg helpt u een stadswandeling te maken langs alle hedendaagse en historische hoogtepunten van Doesburg.

Met de Trein naar Doesburg

Reis met de trein naar Doesburg voor een leuk dagje uit! Een goedkoop treinkaartje naar Doesburg is al verkrijgbaar vanaf €10 per enkele reis. Kortingskaartjes als de NS dagkaart, dagretour en Enkele Reis bestelt u eenvoudig online. Na betaling ontvangt u de treinkaartjes naar Doesburg binnen 60 minuten per e-mail. Vervolgens kunt u deze uitgeprint of gedownload meenemen op reis als geldig reisproduct. Ook goedkoop met de trein naar Doesburg? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en like onze Facebook-pagina.

Leukste treinuitje binnen Nederland: Maastricht

Leukste treinuitje binnen Nederland: Maastricht

Het is een illusie dat je ver hoeft te reizen om ‘echt’ op vakantie te kunnen. Het leukste treinuitje van Nederland; Maastricht is één van de populairste en best beoordeelde vakantiebestemmingen van Nederland. Ondanks dat het in de zuidelijkste uithoek van Nederland...

Treinkaartje naar Noordwijk aan Zee

Treinkaartje naar Noordwijk aan Zee

Een dagje uitwaaien, zonnen of ontspannen? Dan reis je natuurlijk met de trein naar het strand! Het enige strand in Nederland met een treinstation is Zandvoort. Voor de overige dien je naar het dichtstbijzijnde treinstation te reizen, waarna je overstapt op Openbaar...

Met de trein naar Tiel, Fruitstad aan de Waal

Met de trein naar Tiel, Fruitstad aan de Waal

Kom naar Fruitstad Tiel, het centrum van de Betuwe en met de trein goed bereikbaar. Vanaf het station wandelt u in 5 minuten het sfeervolle centrum in. De historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, grachten en rivier de Waal vormen...

Pin It on Pinterest

Deel deze pagina

Geef het door aan iemand anders