Trein naar Barneveld: rijke geschiedenis met pluimvee

Barneveld is een gemeente met een rijke geschiedenis waarin de pluimveesector een belangrijke rol speelt. Kippen en eieren zijn dan ook overal in het straatbeeld terug te vinden, maar er is veel meer; gezellige dorpen zoals Garderen, Voorthuizen, Kootwijk en Stroe, mooie(Veluwse) natuur, bruisende cultuur een groot en gevarieerd winkelaanbod, gezellige terrassen en tal van evenementen.

Over de naam Barneveld

De oorsprong van de naam “Barneveld” blijft gehuld in historische raadsels en intrigerende mogelijke verklaringen, die een fascinerend inzicht bieden in de vroege geschiedenis van de regio.

Een van de hypotheses is dat “Barneveld” mogelijk een oude naam is of een verbastering van “Bronveld”, wat wijst op een verband met een veld waar bronwater te vinden was. Een andere theorie suggereert dat de naam afkomstig zou kunnen zijn van “Barnsteenveld”, wat zou kunnen duiden op de aanwezigheid van barnsteen in de omgeving.

Een alternatieve verklaring werpt een interessant licht op het woord “barnen”, wat “branden” betekende. In vroegere tijden werd vaak land ontgonnen door delen van bossen af te branden, waardoor vruchtbare grond vrijkwam voor landbouw of andere doeleinden. Dit zou kunnen wijzen op een verband tussen de naam “Barneveld” en dit historische landbouwpraktijk.

(2022-08-13 21-09-10)Canon Canon EOS-1D Mark IV -3264x4896-557165016

Historie van Barneveld

Barneveld, een kerkdorp dat zijn oorsprong vindt in het jaar 1333, heeft een rijke geschiedenis die tot op de dag van vandaag voortleeft in zijn monumenten en verhalen.

Een van de meest bekende vertellingen is die van de Kabeljauwse ruiteraanvoerder Jan van Schaffelaar, die op 16 juli 1482 van de belegerde kerktoren sprong tijdens een conflict met de Hoeken. Dit dappere gebaar heeft hem eeuwige roem opgeleverd. Sinds 1903 staat er op het Torenplein een imposant standbeeld ter ere van deze heldhaftige daad.

Huize De Schaffelaar, een statig landhuis, en het aangrenzende Schaffelaarse bos dragen zijn naam en vormen een blijvende herinnering aan zijn moedige optreden.

Het culturele erfgoed van Barneveld weerspiegelt ook de nalatenschap van Jan van Schaffelaar. Zo is het lokale theater trots vernoemd naar deze historische figuur, als eerbetoon aan zijn betekenis voor de gemeenschap en zijn plaats in de geschiedenis van Barneveld. Met zijn rijke historie en culturele erfgoed blijft Barneveld een plek waar verleden en heden samenkomen, en waar de herinnering aan moed en doorzettingsvermogen levendig blijft.

Pluimvee

Vandaag de dag wordt Barneveld beschouwd als het centrum van de pluimveeteelt.

Barneveld gaf zijn naam aan het kippenras de ‘barnevelder’ dat zijn oorsprong heeft in het dorp Barneveld; door het kruisen van verschillende kippenrassen kwam de ‘barnevelder’ tot stand, deze kip wordt zowel voor het vlees als de leg gehouden.

Het Nederlands Pluimveemuseum laat op een aantrekkelijke interactieve manier de geschiedenis van ‘de kip en het ei’ zien.

Bezoek Barneveld

Barneveld en de dorpskernen  kennen ook veel evenementen zoals de Ballonfiesta, de Oud Veluwse Markt of de Floralia, voor meer zie ook www.visitregiobarneveld.nl

Barneveld is per trein goed bereikbaar; de Vallei-lijn loopt door Barneveld met stations in Barneveld-Noord, Barneveld Centrum en Barneveld-Zuid.

Voor een actueel en persoonlijk advies bezoek het Toeristisch Informatie Punt(TIP), Nieuwstraat 31 in Barneveld Centrum.

Ontvang aanbiedingen

Trein naar Duitsland met kinderen

Trein naar Duitsland met kinderen

Ook naar Duitsland kan je eenvoudig per trein met kinderen reizen. Hiervoor zijn diverse voordelen en regelingen bedacht om de reis betaalbaar en toegankelijk te houden voor ouders. Voor de treinreis naar Duitsland is in treinen als de IC Berlijn en ICE International...

Trein en kinderen naar Frankrijk

Trein en kinderen naar Frankrijk

Binnenkort een leuke bestemming in Frankrijk bezoeken, zoals Parijs, Disneyland of één van de vele andere topbestemmingen. Dan ben je vast benieuwd hoe het werkt met kinderen in de trein door Frankrijk. In treinen als de TGV en Eurostar zijn vaak kortingsmogelijkheden...

Pin It on Pinterest