Mooie MTB-routes in Nederland

Een dagje weg met de trein en fiets? Ontdek één van de leuke Mountainbike of MTB-routes in Nederland. Middels een dagkaart fiets reis je al voor € 7,50 per trein naar één van deze leuke routes. De dagkaart fiets is ook voor de terugreis geldig.

MTB-routes in Nederland die goed bereikbaar zijn per trein, zijn onder andere:

 • Het Nationaal Park Veluwezoom bij Rheden en dieren.
 • De Utrechtse Heuvelrug bij Amerongen, Rhenen en Zeist
 • De Schoorlse Duinen bij Schoorl
 • De Sint-Pietersberg bij Maastricht
Fietsroute en trein

Een MTB-route is een speciaal aangelegd parcours voor mountainbikers. Deze routes gaan door bossen, duinen, heuvels en andere uitdagende terreinen, zoals verschillende obstakels, heuvels, afdalingen, bochten en soms zelfs sprongen.

MTB-routes zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden, van eenvoudig tot zeer technisch en uitdagend. In Nederland worden MTB-routes vaak gemarkeerd met kleuren om de moeilijkheidsgraad aan te geven:

 • Groen: Gemakkelijke route, geschikt voor beginners.
 • Blauw: Gemiddelde route, met enkele technische uitdagingen.
 • Rood: Moeilijke route, met veel technische uitdagingen en steile hellingen.
 • Zwart: Zeer moeilijke route, alleen geschikt voor ervaren mountainbikers.

MTB-Routes: Groen (Makkelijk):

 1. MTB-route Schoorlse Duinen (Schoorl): Een mooie route door de duinen met afwisselend landschap, geschikt voor beginners en gezinnen.
 2. MTB-route Amerongen (Utrechtse Heuvelrug): Een leuke route door bossen en over heuvels, met enkele klimmetjes en afdalingen.
 3. MTB-route Dorst (Boswachterij Dorst): Een mooie route door bossen en heidevelden, met enkele kleine klimmetjes en afdalingen.
 4. MTB-route Hilversum (Corversbos): Een vlakke route door bossen en langs heidevelden, ideaal voor beginners en gezinnen.
 5. MTB-route Ermelo (Boswachterij Speulder- en Sprielderbos): Een afwisselende route door bossen en heidevelden, met enkele kleine klimmetjes en afdalingen.

MTB-Routes: Blauw (Gemiddeld):

 1. MTB-route Rheden (Nationaal Park Veluwezoom): Een uitdagende route met prachtige uitzichten over de Veluwe, met enkele pittige klimmetjes en technische afdalingen.
 2. MTB-route Gieten (Gieten-Gasselte): Een afwisselende route door bossen en heidevelden, met enkele technische passages en snelle afdalingen.
 3. MTB-route Groesbeek (De Bruuk): Een mooie route door bossen en heuvels, met enkele pittige klimmetjes en technische afdalingen.
 4. MTB-route Apeldoorn (Kroondomein Het Loo): Een uitdagende route door bossen en over heuvels, met enkele steile klimmetjes en technische afdalingen.
 5. MTB-route Lunteren (De Goudsberg): Een afwisselende route door bossen en heidevelden, met enkele pittige klimmetjes en snelle afdalingen.

MTB-Routes: Rood (Moeilijk):

 1. MTB-route Wijster (Boswachterij Dwingelderveld): Een pittige route met veel hoogteverschillen, technische singletracks en uitdagende rockgardens. Alleen geschikt voor ervaren mountainbikers.
 2. MTB-route Gulpen (Vijlenerbos): Een uitdagende route door heuvelachtig terrein, met veel hoogteverschillen en technische afdalingen.
 3. MTB-route Schaijk (De Maashorst): Een pittige route door bossen en heidevelden, met veel hoogteverschillen en technische passages.
 4. MTB-route Epen (Eperheide): Een uitdagende route door heuvelachtig terrein, met veel hoogteverschillen en technische afdalingen.
 5. MTB-route Vaals (Drielandenpunt): Een zeer uitdagende route door heuvelachtig terrein, met veel hoogteverschillen, steile klimmetjes en technische afdalingen.

MTB-Routes: Zwart (Zeer moeilijk)

In Nederland zijn er weinig officiële zwarte MTB-routes. Echter, sommige rode routes hebben zwarte lussen of secties die zeer uitdagend zijn en alleen geschikt voor zeer ervaren mountainbikers. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Zwarte lus op de MTB-route Wijster
 • Zwarte sectie op de MTB-route Gulpen

Enkele tips bij het mountainbiken in Nederland

 • Kies de juiste moeilijkheidsgraad: Kies een route die past bij jouw niveau en ervaring. Begin met een makkelijkere route en bouw langzaam op naar moeilijkere routes.
 • Neem voldoende water en eten mee: Zorg dat je genoeg water en eten bij je hebt, vooral bij warm weer.
 • Draag een helm: Een helm is verplicht op MTB-routes en kan je beschermen bij een val.
 • Houd rekening met andere gebruikers: Wees respectvol naar andere gebruikers van de route, zoals wandelaars en ruiters.

Ontvang aanbiedingen

Tot 60% korting: dagje winkelen met de trein

Tot 60% korting: dagje winkelen met de trein

Een dagje winkelen? Maak dan gebruik van één van deze twee aanbiedingen bij de NS Spoordeelwinkel, waarbij je een NS Dagretour naar het winkelcentrum bestelt samen met extra korting samen met een kopje koffie of cadeautje. Zo reis je al voor 33 euro heen en weer naar...

Trein en Hotel aanbieding naar Parijs in 2024

Trein en Hotel aanbieding naar Parijs in 2024

Parijs, de stad van de liefde, is perfect voor een romantisch uitje met de partner of een avontuur met vrienden of familie. Maak een wandeling langs de Seine, bewonder bezienswaardigheden als de Eiffeltoren en de Sacre Coeur en geniet van een picknick in de Jardin du...

Trein en Hotel aanbieding naar Londen 2024

Trein en Hotel aanbieding naar Londen 2024

Londen, een stad die keer op keer betovert, lonkt met haar eclectische mix van historische bezienswaardigheden, trendy wijken, bruisende markten en wereldberoemde musea. Dankzij de snelle en comfortabele treinverbinding vanuit Nederland is een onvergetelijke...

Pin It on Pinterest