Heemskerk: het best bewaarde geheim van de Noordzeekust

Duinen, zee, strand, kastelen, dorpse bedrijvigheid, een fort, sportieve uitjes, tuindersgebied, kinderboerderij, golfbaan en een uitgebreid horeca- en winkelaanbod: je vindt het allemaal in Heemskerk.

Bezoek Heemskerk waar meerdere verborgen pareltjes op je staan te wachten. Hier hoef je je niet te haasten om leuke dingen te doen, te zien en te beleven. In het historische centrum van Heemskerk vind je enkele winkels van de bekende ketens, maar Heemskerk staat vooral bekend om haar vele speciaalzaken en boetiekjes, naast gezellige cafés en restaurants. Op vrijdag kun je boemelen over de lange en uitgebreide weekmarkt. Een begrip in de regio. Ook cultuurliefhebbers halen hun hart op dankzij een grote hoeveelheid monumenten, kerken en kastelen omzoomd door groene parken.

Kasteeltuin Assumburg
Foto gemaakt door Bas Banga

Heemskerk met haar familiestrand

Iets origineel Hollands doen? Pak de fiets en maak een mooie tour door het duingebied dat wordt gekenmerkt door grote valleien die aan de oostzijde zijn begrensd door paraboolduinen van wel 1,5 km. Uniek in heel Europa. Het strand is slechts per fiets of te voet bereikbaar, wat de belevenis uniek maakt. Vanuit het dorp ben je in slechts 20 fietsminuten op het gezellige strand en voor een versnapering ga je naar het strandpaviljoen (april t/m september). Op het strand van Heemskerk wappert de Groene Strand Wimpel en het heeft al vier keer de prijs voor schoonste strand van Noord-Holland gewonnen. Zo weet je dat de natuurwaarden op dit strand worden erkend en dat de betrokken community er alles aan doet om jou volop te laten genieten van dit unieke stukje Noordzeestrand.

Heemskerk en kastelen

Lang geleden… zo kan het sprookje over de kastelen beginnen. Toen Heemskerk door de adel van Holland als uitvalsbasis werd gebruikt, stonden er negen kastelen. Tegenwoordig zijn er nog twee kastelen in gebruik: Chateau Marquette en Slot Assumburg. Het Chateau is in gebruik als evenementenlocatie en in Hotel Heemskerk, op een steenworp afstand, kun je overnachten. Slot Assumburg is een hostel. Uiteraard is er nog veel oudheid bewaard gebleven, evenals de verhalen van weleer. Vergeet zeker niet de bijzonder mooie kasteeltuin van Assumburg en haar rozentuin te bezoeken. Dit kan op eigen gelegenheid of met een rondleiding. Voor kids is een er leuke speurtocht te doen.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Heemskerk heeft duinen en bos

Grenzend aan de duinen ligt het bos, waar je fantastisch wandelt en fietst. Er zijn diverse routes en wandel- en fietsknooppunten. In het bosgebied grazen Schotse Hooglanders en schapen. Die begrazingsgebieden zijn omheind en voorzien van veeroosters, waardoor de dieren vrij rondlopen en jij ervan kunt genieten in hun natuurlijke habitat.

Duinen Fietsen

Wandelen, mountainbiken en fietsen in en om Heemskerk

In en rondom Heemskerk ligt een uitgebreid netwerk met wandel- en fietspaden. Van korte, middellange tot lange routes. Voor elk wat wils en voor ieder niveau. Elektrisch en niet elektrisch. Welke route doe jij vandaag?

Bekijk de fiets en wandelroutes in Heemskerk op deze pagina.

Heemskerk bezoeken met hond of paard

Lekker met je hond of paard op pad? Dan wil je graag weten wat de regels zijn. Mag de hond los op het strand, in het bos of in de duinen? Waar mag je rijden met je paard? Heemskerk is heel gastvrij voor de viervoeters. Er zijn veel losloopgebieden en het strand is ook een aantrekkelijke uitvalsbasis voor mens en dier.

Lees meer over losloopgebieden voor paard en hond op deze pagina.

Sportief Heemskerk

Aan de rand van de gemeente Heemskerk ligt, midden in de natuur, de Heemskerkse Golfclub met een prachtige 27 holes golfbaan. Met een GVB speel je hier op de uitdagende 18 holes park-polder baan. Zonder GVB kun je genieten van de lange PAR-3 baan. Voor andere sporten hoef je slechts de sportboulevard te bezoeken met o.a. een sportschool, zwembad, sauna en manege. Ook kun je er squashen, tennissen, volleyballen, badmintonnen, padellen en nog veel meer.

Lees hier alles over op deze pagina.

Het tuindersgebied van Heemskerk

Eeuwenlang draaide Heemskerk om akkerbouw. Maar in de 19e eeuw namen bloembollen en aardbeien de overhand. Nu is het een tuindersgebied met meer dan 30 lokale kwekers die prachtige producten telen, van bloemen en bollen tot vaste planten en perkgoed.

Het tuindersgebied, op de uitlopers van de zandduinen, is uniek en hier groeien meer dan 50 soorten gewassen, waaronder bijzondere bollen en bloemen. Vooral in het voorjaar zijn de velden met tulpen en hyacinten geweldig om te zien. Heemskerkse bloemen zijn beroemd over de hele wereld. Tulpen in New York, Nerine in Tokio, Phaleanopsis in Londen… Heemskerkse bloemen, je komt ze overal tegen!

Maak eens een stop bij een kweker, zoals Kwekerij Sap of Kwekerij Marty, voor mooie planten en bloemen. Langs de weg kun je vaak verse bloemen (Lelie, Allium, Pioenen e.d.) en ook groente of fruit kopen (aardbeien zijn altijd populair).

Het is altijd bedrijvig in het tuindersgebied. Elk seizoen is hiervan wel iets te zien, dus pak je fiets of wandel door het tuindersgebied.

Uitkijktoren Heemskerk
Foto gemaakt door Nico Lute

Evenementen en activiteiten in Heemskerk

In de agenda vind je de evenementen in Heemskerk, van groot tot klein. Denk aan de kermis, de harddrijverij, de wielerronde, muzikale festivals, maar ook aan activiteiten als exposities, rommel- en cultuurmarkten, creatieve workshops, lezingen, films, theater, concerten enz. Er valt veel te beleven!

Bekijk alle informatie op: https://www.heemskerkzeevantijd.nl/zien-doen

Overnachten in Heemskerk

Een dagje uit naar Heemskerk is prima te doen, maar wil je langer genieten en je niet te haasten om leuke dingen te doen, te zien en te beleven? Van tent tot B&B en bij een kasteel, overnachten kan in Heemskerk hoe je maar wilt. Kruip een nachtje onder de wol in Heemskerk en neem de tijd om alles te ontdekken.

Lees meer informatie op: https://www.heemskerkzeevantijd.nl/overnachten

Bereikbaarheid van Heemskerk

Heemskerk ligt aan de Noordzeekust, in de provincie Noord-Holland, tussen Haarlem en Alkmaar. Dit maakt het een fijne, centrale locatie.

Trein en OV-fiets/bus

Heemskerk heeft een NS-station tussen het Euratomplein en de Broekpolder. Vanaf het station wandel je in een kleine 30 minuten naar het centrum of je pakt een van de OV-fietsen (er zijn er 8) of je pakt de bus (lijn 71 of 72) die op een kleine 20 minuten wandelen vanaf het NS-station te vinden is.

Een andere manier om eenvoudig in Heemskerk te komen is via NS-Station Beverwijk. Bus 73 of 79 brengt je naar het centrum van Heemskerk. Een andere optie is uit te stappen op NS-station Uitgeest en daar neem je bus 71, 73 of 79 en je stapt midden in het centrum van Heemskerk uit.

Bus

Vervoersbedrijf Connexxion verzorgt het busvervoer in Heemskerk. Kijk voor meer informatie op: 9292.nl

Auto

Ook met de auto is Heemskerk eenvoudig bereikbaar. Neem de afslag vanaf de A9 en je rijdt zo naar (het centrum van) Heemskerk met ruim voldoende gratis en betaalde parkeerplaatsen.

Meer informatie over de bereikbaarheid van Heemskerk? Kijk op: www.heemskerkzeevantijd.nl/plan-je-bezoek

Plattegrond van Heemskerk

Op de plattegrond van Heemskerk Zee van tijd is vrijwel alle informatie te vinden, in handzaam formaat. Klap de handige kaart open en vind je weg in Heemskerk. Neem deze praktische plattegrond gratis mee en steek ‘m in je (achter)zak. Ze staan in displays bij winkels, horeca, campings en toeristische locaties.

De plattegrond van Heemskerk Zee van tijd is ook digitaal te bekijken: https://www.heemskerkzeevantijd.nl/plattegrond

Heemskerk: een prima uitvalsbasis

  • Directe treinverbinding van Amsterdam Centraal naar Heemskerk – 40 minuten.
  • Directe treinverbinding van Amsterdam Centraal naar Castricum – 25 minuten.
  • Tip: huur een OV fiets en vanaf Heemskerk station ben je binnen 5 minuten in het centrum of geniet vanaf Castricum CS van een puur Hollandse route door de duinen naar Heemskerk (±25 min).

Ontvang aanbiedingen

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Plannen om morgen met de trein te reizen? Koop dan vandaag nog uw Dagretour Daluren en profiteer van 50% korting op uw treinreis! Deze exclusieve aanbieding is alleen vandaag verkrijgbaar en geeft u de mogelijkheid om voordelig te reizen op woensdag 24 juli 2024....

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Stel je voor: een warme zomernacht, een rustig kabbelende zee en plotseling licht het water op in een betoverend blauw schijnsel. Dit is geen scène uit een fantasiefilm, maar de magische wereld van zeevonk, een natuurlijk fenomeen dat ook aan de Nederlandse kust te...

Betoverende Nachtvlinderwandelingen: Beleef magische Zomeravonden

Betoverende Nachtvlinderwandelingen: Beleef magische Zomeravonden

Terwijl de zon ondergaat en de schemering invalt, ontwaakt een verborgen wereld vol betovering. Nachtvlinders, met hun delicate vleugels en mysterieuze patronen, fladderen door de zomerse duisternis. Trek je wandelschoenen aan en laat je meevoeren op een betoverende...

Pin It on Pinterest