Gemeente Mook en Middelaar nodigt u uit voor een bijzonder dagje uit

De Maas met haar komgronden en uiterwaarden, heuvels, bossen, heide, een watersportgebied, MTB-Bikepark, Romeinse resten, Kunstenaarskolonie, Luisterkeien, Jugendstil jachtslot en nog zoveel meer.

In het noordelijkste puntje van Limburg ligt een prachtig gebied met een rijk verleden. Deels op een stuwwal. Ontstaan in de voorlaatste ijstijd, zo’n 160.000 jaar geleden. Toen enorme landgletsjers vanuit Scandinavië tot in onze omgeving kwamen en met het terugtrekken een heuvellandschap met diepe dalen achterlieten. Waar meer dan 2000 jaar geleden de Romeinen neerstreken. Getuige de resten van een villa, brug en Limesweg – de Via Romana. Het meest bekend is onze Mookerheide. In 1574 het toneel van de slag tussen de Oranjes en Spanjaarden.

Enorm divers

Landschappelijk wordt Mook en Middelaar ook wel de brug tussen Maas en heuvelland genoemd. Het totale oppervlakte is beperkt, maar de diversiteit enorm. Vier dorpskernen in een rivierenlandschap met komgronden en uiterwaarden. Met natuurgebieden in de vorm van een bijzonder stuw-wallencomplex met heuvels van zo’n 60 tot 80 meter boven NAP, met daarop bossen en heide: de Mookerheide. In Plasmolen, officieel erkend als EuroArt kunstenaarskolonie, aangevuld met het watersportgebied van de Mookerplas en het sprookjesachtige landgoed van de Sint-Jansberg. Dankzij een flink aantal fiets-, wandel- en men-routes kunt u volop genieten van landschap en geschiedenis.

Visit Mookerheide

Kijk voor meer informatie over alles wat er te zien en te doen is – en waar u gezellig wat kunt eten en drinken – in de gemeente Mook en Middelaar op www.visitmookerheide.nl

Of ga langs bij de vervanger van de VVV-winkel:

 • TIP Molenhoek (Van der Valk)

Rijksweg 1, 6584 AA Molenhoek

 • TIP Plasmolen (Pannekoekenbakker)

Witteweg 10, 6585 AE Plasmolen

Wandel- en fietsroutes

Het wandelroutenetwerk Mook en Middelaar bestaat uit 70 kilometer tweezijdig bewegwijzerde wandelpaden. Het wandelnetwerk telt zes aanbevolen startpunten, met parkeergelegenheid en een overzichtskaart van het netwerk.

Het knooppuntensysteem voor fietsers is te vinden op visitnijmegen.com/routes/fietsen

Enkele van de andere routes in en door onze gemeente zijn:

 • Pieterpad
 • Walk of Wisdom
 • Liberation Route Hiking Trail
 • Streekpad Nijmegen
 • Struinpad Molenhoek
 • Geopaden
 • Kunstroute
 • Via Romana fietsroute

Routes met historische verhalen van Stichting Huys te Moock:

 • Fietstocht ‘Fiets door de Tachtigjarige Oorlog’
 • Fietstocht ‘In het Spoor van de Spanjaarden’
 • Wandeling ‘Beleef Mook in de Tachtigjarige Oorlog’
 • Wandeling ‘Loop naar de Mookerhei’
 • Met een gids de Mookerheide op
 • Speurtocht naar de schatkist van Kiste Trui

Deze routeboekjes zijn verkrijgbaar bij Info-Punt Huys te Moock (aan de Startsedalweg bij de ingang van de Mookerheide), de Pannekoekenbakker (Witteweg 8 in Plasmolen) en restaurants aangesloten bij ’t RestaurantGilde Kiste Trui voor een bedrag van € 1,50.

Kijk voor meer informatie op www.huystemoock.nl

Landgoedpad

Op Landgoed Mookerheide, dat bestaat uit het onlangs grondig gerestaureerde jachtslot in jugendstil-stijl, oude nutstuinen en kassen, een parkbos in Engelse landschapsstijl en heide, loopt het Familiepad. Deze wandelroute heeft stevige en vlakke paden en is daardoor geschikt voor jong en oud, inclusief kinderwagen, rolstoel en rollator.

Kijk voor meer info of het downloaden van de route op:

www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-mookerheide/route/landgoedpad

MTB-route en Bikepark

Mook beschikt over een blauwe MTB-route door de Mookse en Groesbeekse bossen. Een route met diverse flowing singletracks en glooiingen, met aardig wat klimmetjes en leuke afdalingen. Onderdeel is Bikepark Mook, voor technisch gevorderde MTB’ers.

Meer informatie: mtb-rijkvannijmegen.nl

Ruiter- en men-netwerk

Behalve het wandelnetwerk is ook 30 kilometer aan ruiter- en men-netwerk aangelegd. U herkent de routes aan de bruin-witte bewegwijzering met een hoefijzer en wiel.

Meer informatie en het samenstellen van een route: www.paardrijdenlimburg.nl

Watersport

Elly de Haan Bootje varen op de mokerplas

Watersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Recreatiegebied De Mookerplas. Het is een vertakking van de Maas, waar u kunt kanoën, suppen, roeien, zeilen, waterfietsen, surfen en een van de restaurants bezoeken. ‘De Grote Siep’ is een gezellig zandstrand met speelvoorzieningen.

Eten in de buurt van de Mookerheide

Mookerheide, gelegen in de prachtige natuurlijke omgeving van Limburg, biedt een aantal fantastische eetgelegenheden waar je kunt genieten van heerlijke gerechten en een ontspannen sfeer. Hier zijn enkele leuke restaurants en eetgelegenheden in de buurt van Mookerheide:

 1. Restaurant ’t Zwaantje: Dit gezellige restaurant ligt aan de voet van de Mookerheide en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap. Je kunt hier genieten van klassieke gerechten met een moderne twist, bereid met verse en seizoensgebonden ingrediënten.
 2. Restaurant De Plasmolen: Gelegen aan de oevers van de Mookerplas, biedt dit restaurant een sfeervolle ambiance en een uitgebreid menu met gerechten geïnspireerd op de Franse en Nederlandse keuken. Van smakelijke visgerechten tot sappige steaks, er is voor elk wat wils bij De Plasmolen.
 3. Eetcafé ’t Anker: Dit gezellige eetcafé bevindt zich in het centrum van Mook en staat bekend om zijn gastvrije sfeer en heerlijke huisgemaakte gerechten. Je kunt hier terecht voor een stevige lunch, een uitgebreid diner of gewoon een gezellige borrel met vrienden.
 4. De Stadsherberg: Gelegen aan de rand van Mook, biedt De Stadsherberg een warme en gastvrije omgeving waar je kunt genieten van lekker eten en drinken. Het restaurant serveert een gevarieerd menu met zowel traditionele gerechten als moderne creaties, allemaal bereid met verse en lokale ingrediënten.
 5. Da Angelo Delicatesse & Trattoria: Chef-kok Angelo Petralia, geboren op Sicilië, ontwikkelde een diepe liefde voor de Italiaanse keuken, die hij van jongs af aan van zijn moeder leerde. Na verschillende functies als chef-kok bij diverse restaurants, besloot hij in 2007 zijn mediterrane kookkunsten tot uiting te brengen in zijn eigen etablissement, Da Angelo Delicatezza & Trattoria. Sinds het overlijden van Angelo in 2015, wordt zijn nalatenschap voortgezet door zijn vrouw Wilma, dochter Gabriela en een toegewijd team van medewerkers. Naast het genieten van een uitgebreid diner in het restaurant, biedt Da Angelo Delicatezza & Trattoria ook afhaalopties voor pizza’s, pasta’s en delicatessen. Bovendien verzorgen ze cateringdiensten, waarbij in nauw overleg met de klant een passend en op maat gemaakt menu wordt samengesteld.

Ontvang aanbiedingen

Trein naar Duitsland met kinderen

Trein naar Duitsland met kinderen

Ook naar Duitsland kan je eenvoudig per trein met kinderen reizen. Hiervoor zijn diverse voordelen en regelingen bedacht om de reis betaalbaar en toegankelijk te houden voor ouders. Voor de treinreis naar Duitsland is in treinen als de IC Berlijn en ICE International...

Trein en kinderen naar Frankrijk

Trein en kinderen naar Frankrijk

Binnenkort een leuke bestemming in Frankrijk bezoeken, zoals Parijs, Disneyland of één van de vele andere topbestemmingen. Dan ben je vast benieuwd hoe het werkt met kinderen in de trein door Frankrijk. In treinen als de TGV en Eurostar zijn vaak kortingsmogelijkheden...

Pin It on Pinterest