Frederiksoord: ontdek de Koloniën van Weldadigheid UNESCO Werelderfgoed

Welkom in de Koloniën van Weldadigheid, de binnenlandse landbouwkoloniën voor armoedebestrijding uit de 19e eeuw. Duizenden armen uit de steden kregen hier onderdak en onderwijs maar werden in toenemende mate beperkt in hun vrijheid van handelen. Nog altijd vind je hier veel sporen terug van het gedachtegoed van de Maatschappij van Weldadigheid en Johannes van den Bosch.

Bezoek het prachtige Frederiksoord per trein. Reis allereerst per trein naar station Steenwijk, waarna je overstapt op buslijn 20 richting Assen. Eenmaal aangekomen in Frederiksoord staan de historische bezienswaardigheden, fiets- en wandelroutes op je te wachten.

200 jaar terug in de tijd

Het is 1818 en Nederland ‘staat in brand’. Napoleon heeft ons land als ‘Koninkrijk der Armen’ achtergelaten. De sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch komt als redder in nood met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden door de het stichten van landbouwkoloniën. Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht.

9c6405

Proefkolonie Frederiksoord

Op deze plek in Zuidwest-Drenthe staan 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen in ruil voor arbeid op het land. Als snel volgen ook Wilhelminaoord en Willemsoord. De kinderen in deze Vrije Koloniën gaan verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze huidige verzorgingsstaat.

UNESCO Werelderfgoed

Nu ruim 200 jaar later zijn de sporen van het gedachtegoed van Johannes van den Bosch nog altijd terug te vinden in het landschap en een verscheidenheid aan monumenten vertelt een uniek verhaal. Niet voor niets zijn de Koloniën van Weldadigheid in 2021 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Museum De Proefkolonie

Het unieke verhaal

In museum De Proefkolonie in Frederiksoord ontdek je het ontstaan van de Koloniën van Weldadigheid. Het is de perfecte start voor een bezoek aan het bijzondere gebied. Hier stap je binnen in de stadse achterbuurten van toen, ruik je de armoede en voelt de beklemmende ellende van destijds.

Op deze unieke historische plek treed je in de voetsporen van de eerste vijf kolonistengezinnen die in 1818 op het Drentse platteland een nieuwe toekomst vonden. Ervaar hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis. Leuk voor jong en oud!

Museum De Proefkolonie
Majoor van Swietenlaan 1A in Frederiksoord
www.proefkolonie.nl

In museum De Proefkolonie vind je het Tourist Info Punt en het digitale Kolonie Informatie Punt. Hier ontvang je alle mogelijke informatie over de Koloniën van Weldadigheid, zijn gratis routes verkrijgbaar en souvenirs en boeken te koop. In het Grand-Café kun je lekker eten en drinken.

Ontdek de Koloniën van Weldadigheid

De leukste tips!

  • Bezoek het Koloniehuisje en Kolonieschooltje
  • Maak een ritje met de Kolonietram
  • Ontdek het ‘Verhaal van Wilhelminaoord’
  • Kom struinen in De Tuinen van Frederiksoord.
  • Beleef de Virtual Reality Experience in Willemsoord. 
  • Doe de audiotour ‘Op Paupervisite’.
  • Fiets de beleefroute ‘Onderwijs in de Koloniën van Weldadigheid’ met Dieuwertje Blok
  • Luistertocht door de Vrije Koloniën van Weldadigheid met Philip Freriks

Wandel langs de geschiedenis

Loop de Monumentenroute

Het is fantastisch om de Koloniën van Weldadigheid wandelend te verkennen. Ga op ontdekkingstocht en zie de ambtenarenhuisjes, het koloniekerkje, de mandenmakerij en de tuinbouwschool. Meer dan 30 monumenten in Frederiksoord en Wilhelminaoord vertellen het unieke verhaal. Wanneer je de Monumentenroute loopt (3,7 – 5 – 8 of 11 km) hoef je niets te missen. Een ‘must’ voor iedereen die de bijzondere geschiedenis van 200 jaar geleden wil ontdekken.

Fietstip! Weldadig Rondje  

36 km – route is bebord  

Deze route moet je gefietst hebben. Het Weldadig Rondje brengt je langs de ‘highlights’ in het gebied. Je komt langs de bezienswaardigheden in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord en fietst door een aantal Desperado Koloniën en door Vlechtdorp Noordwolde. Bij de monumenten onderweg staat een informatiebord en wanneer je de QR-code scant kom je nog veel meer te weten. Hier komen cultuur en natuur samen!  

Een overzicht met nog meer fiets- en wandelroutes vind je op www.kolonienvanweldadigheid.nl

Weldadig Oord logo

Ontvang aanbiedingen

Trein naar Duitsland met kinderen

Trein naar Duitsland met kinderen

Ook naar Duitsland kan je eenvoudig per trein met kinderen reizen. Hiervoor zijn diverse voordelen en regelingen bedacht om de reis betaalbaar en toegankelijk te houden voor ouders. Voor de treinreis naar Duitsland is in treinen als de IC Berlijn en ICE International...

Trein en kinderen naar Frankrijk

Trein en kinderen naar Frankrijk

Binnenkort een leuke bestemming in Frankrijk bezoeken, zoals Parijs, Disneyland of één van de vele andere topbestemmingen. Dan ben je vast benieuwd hoe het werkt met kinderen in de trein door Frankrijk. In treinen als de TGV en Eurostar zijn vaak kortingsmogelijkheden...

Albrandswaard:verrassend fietsparadijs tussen stad en groen

Albrandswaard:verrassend fietsparadijs tussen stad en groen

De gemeente Albrandswaard bestaat uit de oude dorpskernen Rhoon en Poortugaal, de Vinex-wijk Portland en enkele bijzondere natuurgebieden. Het is op steenworp afstand van Rotterdam en makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De oude en gezellige dorpscentra, de...

Pin It on Pinterest