Baarle-Hertog-Nassau: world capital of enclaves.

30 stukjes België en Nederland die, in elkaar verweven zijn. Op de kaart heet het Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Een dorp, uniek in haar tweevoud: twee gemeentebesturen met twee burgemeesters, twee postkantoren en twee scholen. Maar met één bevolking, die met haar twee nationaliteiten, hand in hand samengaat. Zonder dat u het beseft steekt u tientallen malen de grens over. Moe maar voldaan schuift u na een lange dag aan om te proeven van grensoverschrijdende heerlijkheden in een knus restaurant of gezellige kroeg. Bezoek en beleef Baarle en ga er stiekem over de grens…..

Baarle: enclaves, grens en speciale stoeptegels

Het dorp Baarle, bestaande uit de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau en de Belgische gemeente Baarle-Hertog, ligt midden in de denkbeeldige driehoek van Breda, Tilburg en Turnhout. Vaak wordt gedacht dat Baarle precies op de grens van Nederland en België ligt, waarbij de grens door één straat loopt. Dit is echter onjuist. In Baarle is er namelijk sprake van een enclavesituatie. Een enclave is een stuk grondgebied dat geheel omringd is door grondgebied van een andere staat. Wat Baarle zo uniek maakt is dat er niet sprake is van één enclave; het zijn er dertig in totaal!

De grens loopt in Baarle dus kris kras door wegen, huizen en tuinen. In de bebouwde kom van Baarle worden de enclavegrenzen overal zichtbaar gemaakt met behulp van speciale stoeptegels en aluminium plaatjes in het wegdek. Zo kunt u precies zien waar de grens loopt. Ook aan de vlaggetjes op de huisnummerplaatjes kunt u zien in welk land u bent.  

Wereldwijd zijn er nog 64 enclaves. Baarle-Hertog-Nassau heeft 30 enclaves, bijna de helft van het wereldtotaal. Wij kunnen dus met trots zeggen dat we ‘Hoofdstad van de Enclaves’ zijn. We are WORLD CAPITAL OF ENCLAVES!

loveren2

Bereikbaarheid van Baarle per Openbaar Vervoer

Baarle is prima bereikbaar per openbaar vervoer. Reis per trein naar station Breda, waarna je overstapt op buslijn 132. Het is eveneens mogelijk om per trein naar station Tilburg te reizen, waarna je overstapt op buslijn 137.

Bezoekerscentrum BAARLE

In het bezoekerscentrum ziet en leest u alles over de unieke enclavepuzzel van Baarle. De enclavetafel geeft een goed beeld van de situatie: bekijk hoe de grenzen kris-kras door Baarle lopen. Op een tijdlijn leest u de geschiedenis van Baarle.

Het bezoekerscentrum is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het kantoor van Toerisme Baarle-Hertog-Nassau.

Enclavewandeling

De Enclavewandeling (4 km) neemt je mee door de dorpskern van Baarle. Je wandelt langs bijzondere historische plekjes en steekt diverse keren de grens over. De gemarkeerde route start bij het kantoor/bezoekerscentrum van Kantoor Toerisme Baarle-Hertog-Nassau, Singel 1, Baarle-Nassau.

IMG_grenspaal goed

Enclave fietsroute

Ruim 25 (!) keer fiets je tijdens deze route de grens over. Naast de enclavepuzzel serveert de grensregio nog meer bijzonders: van de legendarische Dodendraad over het Bels Lijntje tot Wortel-Kolonie. Een korte kinderroute helpt jonge fietsertjes op een speelse manier de verschillen tussen België en Nederland ontdekken.

Vertrek: Gemeentehuis Baarle-Hertog, Parallelweg 1
Afstand: 50 km, verkorting 40 km
Kinderroute: 22,5 km
Bewegwijzering: Volg de zeshoekige bordjes met blauwe pijl. Het vlaggetje op de bordjes geeft aan of je je op Belgisch of op Nederlands grondgebied bevindt.

IMG_enclavegrens1

Visit Baarle-Hertog-Nassau

Singel 1
5111 CC  BAARLE-NASSAU
info@toerismebaarle.com
www.visitbaarle.com

Openingstijden:
maandag 12-16 uur (alleen juli en augustus)
dinsdag t/m zaterdag 10-16 uur, zondag 11-15 uur.

Ontvang aanbiedingen

Trein naar Duitsland met kinderen

Trein naar Duitsland met kinderen

Ook naar Duitsland kan je eenvoudig per trein met kinderen reizen. Hiervoor zijn diverse voordelen en regelingen bedacht om de reis betaalbaar en toegankelijk te houden voor ouders. Voor de treinreis naar Duitsland is in treinen als de IC Berlijn en ICE International...

Trein en kinderen naar Frankrijk

Trein en kinderen naar Frankrijk

Binnenkort een leuke bestemming in Frankrijk bezoeken, zoals Parijs, Disneyland of één van de vele andere topbestemmingen. Dan ben je vast benieuwd hoe het werkt met kinderen in de trein door Frankrijk. In treinen als de TGV en Eurostar zijn vaak kortingsmogelijkheden...

Pin It on Pinterest