Albrandswaard:verrassend fietsparadijs tussen stad en groen

De gemeente Albrandswaard bestaat uit de oude dorpskernen Rhoon en Poortugaal, de Vinex-wijk Portland en enkele bijzondere natuurgebieden. Het is op steenworp afstand van Rotterdam en makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De oude en gezellige dorpscentra, de rijke cultuurhistorie, de unieke dijkenstructuur en mooie (polder)landschappen maken van Albrandswaard een prachtige plek voor een gezellig dagje fietsen.

De Rhoonse Grienden

Albrandswaard

Tussen Poortugaal en Rhoon ligt een bijzonder natuurgebied, De Rhoonse Grienden. Verschillende fietsroutes komen hier langs. Het ligt naast een haven en na een wandeling kun je in verschillende horecagelegenheden terecht voor een hapje en een drankje.

De Rhoonse Grienden zijn ontstaan doordat mensen vroeger behoefte hadden aan wilgentakken. Buitendijks werden wilgen aangeplant en regelmatig gesnoeid. De wilgen staan er nog steeds en het is nu een geliefd wandelgebied aan de oude Maas. De huidige grienden zijn een combinatie van geknotte wilgen, opschietend groen, kreken met getijdenwerking en veel bijzondere planten en dieren. Een wandeling over smalle paadjes door de Rhoonse Grienden, is op elk moment van het jaar een belevenis.

Prachtige landschappen

De prachtige bomenlijn die de Essendijk door het landschap trekt, behoort tot één van de mooiste van Nederland. De lange dijk loopt dwars door het landschapspark ‘het Buijtenland van Rhoon’, een bijzonder agrarisch natuurgebied. Hier kun je volop wandelen en fietsen.

Albrandswaard 2

Landschapspark Buijtenland van Rhoon

Het Buijtenland van Rhoon is een polder die gedeeltelijk natuurlijk is ontstaan doordat het zeewater dat in- en uitstroomde klei achterliet: een zogenaamde opwas- of aanwaspolder. Later hebben mensen de polder drooggemalen. De meeste van deze polders in de omgeving zijn door de verstedelijking opgeslokt, maar hier zie je dus nog een authentiek polderlandschap.

Als je over de Essendijk rijdt kijk je uit op verschillende historische boerderijen. Hier wordt al honderden jaren geboerd. Vroeger verbouwde men er voedsel voor de eigen bevolking en de scheepvaart. Later ook voor de stedelijke bevolking, met voor eigen gebruik op iedere boerderij ook wat fruit, melkvee en enkele varkens. 

Tour de France Femmes in Albrandswaard

De derde editie van de Tour de France Femmes avec Zwift gaat dit jaar door Albrandswaard! Op dinsdag 13 augustus trekt de dameskaravaan, vanuit Dordrecht, door Albrandswaard en eindigt in Rotterdam. Een mooi moment om Albrandswaard als groene fietsgemeente eens te bezoeken.

Fietsroutes

Ontdek Albrandswaard op de fiets! Onze gemeente is een bijzondere fietsgemeente tussen stad en groen. Laat u verrassen door de vergezichten, waterrijke natuurgebieden en gezellige dorpskernen:

  • Ga op klein of groot avontuur met de fietsroute van de Buijtenland van Rhoon: de Buijtenroute
  • Ontdek de 20 mooiste fietsroutes in Albrandswaard op Komoot
  • Doe een rondje Albrandswaard met Route.nl

Interesse in kunst- en cultuur?

Albrandswaard heeft een boeiende geschiedenis en veel daarvan is nog bewaard. Het Kasteel van Rhoon is daarvan een mooi voorbeeld. Het stamt uit 1598, maar haar geschiedenis gaat veel verder terug. Heer Biggo van Duiveland is verbonden aan grote delen van deze geschiedenis en komt u op de culturele QR-routes vaak tegen. U kunt ze wandelen én fietsen:

  • Fiets of wandel de historische cultuurroute Blik op Albrandswaard
  • Volg de Bevrijdingsroute en leer meer over Albrandswaard in de Tweede Wereldoorlog
  • Kom langs historisch opmerkelijke plekken in Poortugaal, Rhoon, Portland en Carnisse met de Rolf Route

Ontvang aanbiedingen

Trein naar Duitsland met kinderen

Trein naar Duitsland met kinderen

Ook naar Duitsland kan je eenvoudig per trein met kinderen reizen. Hiervoor zijn diverse voordelen en regelingen bedacht om de reis betaalbaar en toegankelijk te houden voor ouders. Voor de treinreis naar Duitsland is in treinen als de IC Berlijn en ICE International...

Trein en kinderen naar Frankrijk

Trein en kinderen naar Frankrijk

Binnenkort een leuke bestemming in Frankrijk bezoeken, zoals Parijs, Disneyland of één van de vele andere topbestemmingen. Dan ben je vast benieuwd hoe het werkt met kinderen in de trein door Frankrijk. In treinen als de TGV en Eurostar zijn vaak kortingsmogelijkheden...

Pin It on Pinterest