TreinTrainPaketten voor reizigers met licht verstandelijke beperking

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking kan het reizen met de trein soms spannend zijn, waarbij ze vragen kunnen hebben over onderwerpen zoals het kopen van een treinkaartje, het bepalen van het juiste perron en waar ze hulp kunnen vinden als dat nodig is. Om deze groep extra te ondersteunen, start NS met het ‘TreinTrainPakket’.

Het TreinTrainPakket is specifiek ontworpen voor en met mensen met een licht verstandelijke beperking. Soms hebben zij net wat extra ondersteuning nodig om (bijna) zelfstandig met de trein te reizen. Deelnemer Douwe Zwartenkot zegt: “Voor mij betekent reizen met de trein vrijheid. Ik kan gemakkelijk verder weggelegen locaties bezoeken buiten mijn woonplaats. Zo was ik afgelopen week op een prachtige wandeling in de Veluwe.”

Vandaag overhandigde President-directeur van NS Wouter Koolmees de TreinTrainPakketten aan de eerste vijf scholen en zorginstellingen die hiermee aan de slag gaan, namelijk STERKplaats Utrecht, Kranenburg Praktijkonderwijs uit Utrecht, Esdégé-Reigersdaal uit Heerhugowaard, Brede Zorgschool De Cambier uit Tiel en VSO Herenwaard uit Rotterdam.

Ontwikkeling TreinTrainPakketten

Het TreinTrainPakket is ontstaan uit samenwerkingen met organisaties en door de bijdrage van mensen met een licht verstandelijke beperking. Zij hebben feedback gegeven op de verschillende aspecten van het pakket om ervoor te zorgen dat het op hun specifieke behoeften aansluit.

Vijf onderdelen van het TreinTrainPakket:

  1. Samen met Steffie heeft NS een online module ontwikkeld voor het uitleggen en oefenen van de meest relevante aspecten van het reizen met de trein. Deze modules zijn ook beschikbaar voor andere reizigers die extra oefening willen.
  2. Steffie heeft ook een speciaal gemaakte folder voor NS, met veel beeld en weinig tekst.
  3. Vitasys heeft een Virtual Reality-game ontwikkeld voor het oefenen met openbaar vervoer. De game wordt steeds uitdagender door situaties zoals vertragingen en het missen van treinen.
  4. Optioneel kan een hulpkaart worden ingevuld, ontwikkeld door Stichting MEE voor kwetsbare reizigers die niet altijd goed hun behoeften kunnen uiten. De kaart geeft aan hoe NS-medewerkers of medereizigers het best kunnen helpen in situaties waarin de reiziger zelf niet verder kan.
  5. Als laatste, neemt een medewerker van NS de deelnemers mee op een ervaringsreis. Er wordt een rondleiding gegeven op een station in de buurt, er wordt gezamenlijk gereisd en de deelnemers kunnen vragen stellen.

Ontvang acties

5 Mooie wandelingen in Zwitserland

5 Mooie wandelingen in Zwitserland

Niets evenaart de zaligheid van wandelen tijdens een vakantie. Een wandelvakantie blijft dé manier om je geest leeg te maken en jezelf echt op te laden voordat je terug aan het werk moet. Om volledig te ontspannen, is het geen slecht idee om Zwitserland te bezoeken,...

Trein en dagje weg: Welkom in Enkhuizen!

Trein en dagje weg: Welkom in Enkhuizen!

Enkhuizen is zo’n stad waar je lekker rondstruint langs mooie grachten en sfeervolle straatjes met markante namen als Hemeltje en Drie Groene Eikels. Op je gemak bijzondere winkels en leuke musea ontdekken, koffie drinken bij het Rijksmagazijn of Coffy-Huys, een...

Perfecte CityTrip bestemmingen in België

Perfecte CityTrip bestemmingen in België

België is een klein land, maar het heeft een enorme verscheidenheid aan steden en regio's die ideaal zijn voor een perfecte citytrip. Of je nu op zoek bent naar een bruisende metropool zoals Brussel of Antwerpen, een charmante historische stad zoals Brugge of Gent, of...

Pin It on Pinterest

Deel deze pagina

Geef het door aan iemand anders