TreinTrainPaketten voor reizigers met licht verstandelijke beperking

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking kan het reizen met de trein soms spannend zijn, waarbij ze vragen kunnen hebben over onderwerpen zoals het kopen van een treinkaartje, het bepalen van het juiste perron en waar ze hulp kunnen vinden als dat nodig is. Om deze groep extra te ondersteunen, start NS met het ‘TreinTrainPakket’.

Het TreinTrainPakket is specifiek ontworpen voor en met mensen met een licht verstandelijke beperking. Soms hebben zij net wat extra ondersteuning nodig om (bijna) zelfstandig met de trein te reizen. Deelnemer Douwe Zwartenkot zegt: “Voor mij betekent reizen met de trein vrijheid. Ik kan gemakkelijk verder weggelegen locaties bezoeken buiten mijn woonplaats. Zo was ik afgelopen week op een prachtige wandeling in de Veluwe.”

Vandaag overhandigde President-directeur van NS Wouter Koolmees de TreinTrainPakketten aan de eerste vijf scholen en zorginstellingen die hiermee aan de slag gaan, namelijk STERKplaats Utrecht, Kranenburg Praktijkonderwijs uit Utrecht, Esdégé-Reigersdaal uit Heerhugowaard, Brede Zorgschool De Cambier uit Tiel en VSO Herenwaard uit Rotterdam.

Ontwikkeling TreinTrainPakketten

Het TreinTrainPakket is ontstaan uit samenwerkingen met organisaties en door de bijdrage van mensen met een licht verstandelijke beperking. Zij hebben feedback gegeven op de verschillende aspecten van het pakket om ervoor te zorgen dat het op hun specifieke behoeften aansluit.

Vijf onderdelen van het TreinTrainPakket:

  1. Samen met Steffie heeft NS een online module ontwikkeld voor het uitleggen en oefenen van de meest relevante aspecten van het reizen met de trein. Deze modules zijn ook beschikbaar voor andere reizigers die extra oefening willen.
  2. Steffie heeft ook een speciaal gemaakte folder voor NS, met veel beeld en weinig tekst.
  3. Vitasys heeft een Virtual Reality-game ontwikkeld voor het oefenen met openbaar vervoer. De game wordt steeds uitdagender door situaties zoals vertragingen en het missen van treinen.
  4. Optioneel kan een hulpkaart worden ingevuld, ontwikkeld door Stichting MEE voor kwetsbare reizigers die niet altijd goed hun behoeften kunnen uiten. De kaart geeft aan hoe NS-medewerkers of medereizigers het best kunnen helpen in situaties waarin de reiziger zelf niet verder kan.
  5. Als laatste, neemt een medewerker van NS de deelnemers mee op een ervaringsreis. Er wordt een rondleiding gegeven op een station in de buurt, er wordt gezamenlijk gereisd en de deelnemers kunnen vragen stellen.
Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Trein naar Oktoberfest in München

Trein naar Oktoberfest in München

Bezoek het Oktoberfest in München met de trein. Het is 's werelds grootste bierfestival en één van de meest iconische evenementen van Duitsland. Het festival begint eind september en duurt tot het eerste weekend van oktober. Wanneer je van bier, traditionele feesten...

Citytrip naar München: Ontdek de bezienswaardigheden

Citytrip naar München: Ontdek de bezienswaardigheden

München, de bruisende hoofdstad van Beieren, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en levendige cultuur. Deze stad, met zijn unieke mix van traditie en moderniteit, is een ideale bestemming voor CityTrippers. Hier zijn de bezienswaardigheden...

Dagje winkelen in Luik met de trein

Dagje winkelen in Luik met de trein

Luik, gelegen in het prachtige Wallonië, biedt een fantastische winkelervaring voor bezoekers die van winkelen houden. Of je nu op zoek bent naar mode, antiek, lokale specialiteiten of gewoon een leuke tijd wilt hebben, een dagje winkelen in Luik heeft het allemaal te...

Pin It on Pinterest