Treinkaartjes duurder in 2017

Voor wie dacht dat treinkaartjes al duur genoeg waren. De tarieven van vervoerders in Nederland zullen in 2017 naar alle waarschijnlijkheid stijgen. Het lijkt onvermijdelijk door de voordeelregeling voor ProRail die afgeschaft dreigt te worden. Hierdoor zullen vervoerders meer huur moeten betalen die zij uiteraard voor een deel op de reiziger zullen verhalen.

OV poortjes

Vervoerders betalen ProRail jaarlijks ruim 300 miljoen aan huur voor gebruik van het spoor en perrons. Hiervoor hoeft op het huidige moment geen BTW te worden betaald, maar deze voordeelregeling dreigt weg te vallen. Waardoor de kosten voor vervoerders met 21% verhoogt zal worden en dit verlies natuurlijk moet worden terug gewonnen.

Prijsstijging van 21%

Dit is uiteraard een slechte zaak, want voor sommige inwoners van Nederland zijn treinreizen tegenwoordig al onbetaalbaar. Zo is een dagkaart € 52,60 en kan dit in het ergste geval 21% stijgen. Een NS dagkaart zal dan voor € 63,60 verkrijgbaar zijn en dit is natuurlijk ontoelaatbaar. Het openbaar vervoer is bedoelt voor iedereen en zou dan ook voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Het omgekeerde is echter het geval en daarom raden wij iedereen aan om onze website regelmatig te bezoeken, onze Facebook-pagina te liken en gebruik te maken van alle mogelijkheden om goedkoper per trein te reizen.

Stijging onvermijdelijk

Een stijging van de tarieven lijkt onvermijdelijk, maar het ergste scenario zal hoogstwaarschijnlijk niet voorkomen. Wat de gevolgen zullen zijn is nog onduidelijk, maar waarschijnlijk moet er worden gerekend op een prijsstijging van enkele procenten.

Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020 | Goedkoop-treinkaartje.nl