Spoortunnel tussen Spanje en Portugal voor WK en handel

Marokko en Spanje zetten gezamenlijk in op de ontwikkeling van een tunnel onder de Straat van Gibraltar, met het doel Afrika en Europa te verbinden vóór het WK van 2030, dat zij samen met Portugal organiseren.

Twijfel over haalbaarheid

Deze ambitieuze tunnelplannen wekken echter vragen op over de haalbaarheid ervan binnen het gestelde tijdsbestek. Hoewel autoriteiten in Marokko en Spanje vastberadenheid tonen om het project te realiseren, blijft de daadwerkelijke start van de bouwfase een punt van discussie.

Volgens rapporten in de Marokkaanse media zou de bouw van de tunnel vijf jaar in beslag nemen, waardoor deze op tijd klaar zou kunnen zijn voor het WK van 2030. Echter, sinds de besprekingen tussen de Spaanse minister van Transport, Óscar Puente, en zijn Marokkaanse ambtgenoot in Rabat in maart van dit jaar, is er weinig concrete vooruitgang geboekt. Een recent artikel in Infobae meldt dat er sindsdien geen concrete stappen zijn ondernomen.

Beslissende vergadering

De twee landen hebben echter toegezegd binnenkort een vergadering van de Spaans-Marokkaanse Gemengde Commissie te houden om definitieve beslissingen over het project te nemen. De laatste bijeenkomst van deze commissie vond plaats in april 2023 via videoconferentie.

Indrukwekkende spoortunnel tussen Europa en Afrika

Het tunnelproject omvat de aanleg van twee enkelsporige spoorwegtunnels met een indrukwekkende cirkelvormige doorsnede van 7,90 meter binnendiameter. Deze tunnels zullen worden gescheiden door een service- en veiligheidsgalerij met een diameter van 6 meter en dwarsverbindingen van 6 meter diameter om de 340 meter. Met een totale lengte van 38,5 kilometer, waarvan 27,7 kilometer onder water, zal de tunnel naar verwachting de handelsbetrekkingen tussen Spanje en Marokko, evenals tussen Europa en Afrika, aanzienlijk bevorderen.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Trein naar Duitsland met kinderen

Trein naar Duitsland met kinderen

Ook naar Duitsland kan je eenvoudig per trein met kinderen reizen. Hiervoor zijn diverse voordelen en regelingen bedacht om de reis betaalbaar en toegankelijk te houden voor ouders. Voor de treinreis naar Duitsland is in treinen als de IC Berlijn en ICE International...

Trein en kinderen naar Frankrijk

Trein en kinderen naar Frankrijk

Binnenkort een leuke bestemming in Frankrijk bezoeken, zoals Parijs, Disneyland of één van de vele andere topbestemmingen. Dan ben je vast benieuwd hoe het werkt met kinderen in de trein door Frankrijk. In treinen als de TGV en Eurostar zijn vaak kortingsmogelijkheden...

Pin It on Pinterest