Snellere treinreis naar Berlijn: Amsterdam-Berlijn in 5 uur en 52 minuten

Goed nieuws voor treinreizigers naar Berlijn! Vanaf vandaag kunnen zij genieten van een kortere reistijd tussen Amsterdam en de Duitse hoofdstad. De Intercity Berlijn (IC Berlijn) doet er nu slechts 5 uur en 52 minuten over, een verbetering van maar liefst 33 minuten. Deze tijdwinst is mogelijk door aanpassingen in de Nederlandse spoorinfrastructuur, een nieuwe dienstregeling en het gebruik van moderne treinen.

  • Amsterdam – Berlijn: 5.52 uur (voorheen 6.25 uur) 
  • Hilversum – Berlijn: 5.29 uur (voorheen 6.03 uur) 
  • Amersfoort – Berlijn: 5.15 uur (voorheen 5.49 uur) 
  • Apeldoorn – Berlijn: 4.49 uur (voorheen 5.24 uur) 
  • Deventer – Berlijn: 4.33 uur (voorheen 5.07 uur) 
  • Hengelo – Berlijn: 3.59 uur (voorheen 4.27 uur)

Dagelijks zullen 7 rechtstreekse treinen tussen Amsterdam en Berlijn v.v. deze verkorte reistijd aanbieden, waarmee een langgekoesterde wens van treinreizigers, NS, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in vervulling gaat.

Berlijn Per Trein

Nieuwe locomotief; de Vectron

Een van de sleutelfactoren achter deze versnelling is het gebruik van nieuwe locomotieven, de Vectron, die zowel in Nederland als Duitsland kunnen rijden. Hierdoor is de tijdrovende wissel van locomotief bij de grens overbodig geworden, waardoor de trein rechtstreeks door kan rijden tot aan Berlijn en weer terug. Deze locomotieven worden tijdelijk ingezet in afwachting van de nieuwe treinen van partner Deutsche Bahn.

Route IC berlijn Trein

Meer snellere verbindingen

Wouter Koolmees, president-directeur NS, is enthousiast over de verbeteringen: “We zetten ons elke dag in voor meer en snellere verbindingen tussen ons land en Europese steden. Voor Brussel, Londen en Parijs lukt dat goed, maar Berlijn bleef altijd wat achter. Vanaf vandaag zijn we een half uur sneller in de Duitse hoofdstad. Dat is goed nieuws voor de reiziger. We blijven werken aan een snelle verbinding naar onze oosterburen.”

Meer zitplaatsen; maximaal 585 reizigers

Naast de verkorte reistijd zullen treinreizigers ook profiteren van meer zitplaatsen, aangezien het bistro-rijtuig van Deutsche Bahn met pensioen gaat en wordt vervangen door een eersteklasrijtuig. In totaal biedt de trein nu plaats aan maximaal 585 reizigers. Onderweg kunnen reizigers genieten van koffie, thee en snacks die ze bij hun zitplaats kunnen bestellen.

Verbeteringen aan infrastructuur in Nederland

Niet alleen de trein is aangepast, maar ook de spoorinfrastructuur in Nederland heeft verbeteringen ondergaan. John Voppen, CEO van ProRail, benadrukt het belang van samenwerking in de spoorsector: “Mooi om te zien wat er bereikt kan worden als de spoorsector samenwerkt. Elke stap die ervoor zorgt dat het internationale treinverkeer in Europa beter en sneller wordt juichen we bij ProRail van harte toe.”

Geen stop in Almelo

De vernieuwde dienstregeling betekent ook veranderingen voor stops op stations. De IC Berlijn zal niet meer stoppen op station Almelo, waardoor reizigers uit Almelo eenvoudig kunnen overstappen via Hengelo. Hierdoor zijn zij alsnog 18 minuten sneller in Berlijn. De trein blijft verder in Nederland stoppen op Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Hengelo. In Duitsland wordt niet meer gestopt op de stations Bad Oeynhausen, Minden en Wolfsburg.

Hannover & Berlijn

Met deze versnelling wordt Nederland en Duitsland weer een stapje dichter bij elkaar gebracht. Berlijn staat dit jaar op de vierde plek van populairste internationale treinbestemmingen, volgens NS International. Naast Berlijn is Hannover de populairste Duitse bestemming voor reizigers die met de IC Berlijn reizen.

Zo maken we de trein naar Berlijn aantrekkelijker

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen is blij met de verbeteringen: “De versnelling van de IC Berlijn is een mooie en aanzienlijke verbetering voor de reiziger. Berlijn is nu met de trein een half uur dichterbij. We hebben dit samen mogelijk gemaakt. Zo maken we samen de treinverbinding met Berlijn nog aantrekkelijker.”

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Tot 60% korting: dagje winkelen met de trein

Tot 60% korting: dagje winkelen met de trein

Een dagje winkelen? Maak dan gebruik van één van deze twee aanbiedingen bij de NS Spoordeelwinkel, waarbij je een NS Dagretour naar het winkelcentrum bestelt samen met extra korting samen met een kopje koffie of cadeautje. Zo reis je al voor 33 euro heen en weer naar...

Trein en Hotel aanbieding naar Parijs in 2024

Trein en Hotel aanbieding naar Parijs in 2024

Parijs, de stad van de liefde, is perfect voor een romantisch uitje met de partner of een avontuur met vrienden of familie. Maak een wandeling langs de Seine, bewonder bezienswaardigheden als de Eiffeltoren en de Sacre Coeur en geniet van een picknick in de Jardin du...

Trein en Hotel aanbieding naar Londen 2024

Trein en Hotel aanbieding naar Londen 2024

Londen, een stad die keer op keer betovert, lonkt met haar eclectische mix van historische bezienswaardigheden, trendy wijken, bruisende markten en wereldberoemde musea. Dankzij de snelle en comfortabele treinverbinding vanuit Nederland is een onvergetelijke...

Pin It on Pinterest