Rotterdam Centraal viert 10-jarig jubileum

Op woensdag 13 maart markeert de tiende verjaardag van het vernieuwde Rotterdam Centraal, en dit jubileum wordt groots gevierd op het station. Het station wordt feestelijk versierd, en vanaf 9 maart is er een boeiende portretserie te bewonderen in een speciale pop-up winkel tussen spoor 2 en 3, naast de HEMA. Deze serie belicht ondernemers op het station, medewerkers van NS en reizigers die een speciale band hebben met Rotterdam Centraal. De expositie is toegankelijk van maandag tot en met vrijdag, van 11.30 tot 17.30 uur. Naast de visuele traktatie worden er in de stationshal ook diverse verrassingsoptredens georganiseerd.

Op de jubileumdag zelf, woensdag 13 maart, zullen medewerkers van NS, ProRail, RET en de gemeente Rotterdam gebakjes van Fröbel uitdelen aan reizigers en bezoekers. Bovendien kunnen kinderen tussen 12.00 en 16.00 uur in de pop-up winkel hun eigen ’10 jaar Centraal Station’-poster ontwerpen en mee naar huis nemen.

Rotterdam Centraal

Historische elementen in een modern jasje

Rotterdam Centraal, ontworpen door architect Van Ravesteyn, opende zijn deuren in 1957. Ondanks de moderne vernieuwing zijn er nog altijd stukjes van het oude stationsgebouw te bewonderen. Twee beelden, ook wel bekend als ‘de speculaasjes’, die vroeger op de vleugels van het station stonden, sieren nu de tunnels. Op de voorgevel prijken nog steeds de originele klok en de letters ‘Centraal Station’. Uniek aan Rotterdam is dat deze term letterlijk op het gebouw staat, aangezien de letters opnieuw moesten worden vervaardigd, vermoedelijk gestolen tijdens de bouw van het nieuwe station. Op 13 maart 2014 werd het vernieuwde station feestelijk heropend door Koning Willem-Alexander.

Bijzondere ontmoetingsplek

Rotterdam Centraal is dagelijks de ontmoetingsplek voor zo’n 100.000 treinreizigers. Meer dan 84.000 reizigers stappen in, uit of maken een overstap in een van de 650 treinen die elke werkdag stoppen op dit centrale station. Met ongeveer 25 winkels biedt het station reizigers dagelijks toegang tot koffie, broodjes en meer. Bovendien zijn er zo’n 2000 medewerkers actief op het station, variërend van conducteurs, machinisten en schoonmakers tot beveiligers en winkelpersoneel.

Giena Bartelts, voormalig informatrice bij het reis- en inlichtingenbureau van NS, herinnert zich de tijd van 1981-1992. Ze benadrukt de positieve veranderingen: “Vroeger waren er amper winkels op het station. Dat is nu wel anders. Ik ben fan van het vernieuwde station. De sfeer vind ik heel warm en prettig. Het is niet groot, maar groot genoeg. Een plek waar je je welkom voelt.”

Uitdagingen & verbeteringen

Mart Volders, voormalig stationsmanager van 1993-1997, herinnert zich de uitdagingen en verbeteringen: “Het station was gedateerd en had verzakte perrons. Naast het station was een opvangcentrum voor drugsverslaafden met de bijnaam: Perron 0. Een station dat niet als veilig ervaren werd. De sfeer onder de medewerkers op het station was prettig en ontspannen.”

Gewaardeerd station: Rotterdam Centraal

Rotterdam Centraal wordt niet alleen gewaardeerd door de lokale bevolking maar wordt ook erkend als het best gewaardeerde grote station in Nederland, volgens de Stationsbelevingsmonitor 2023, een onderzoek uitgevoerd door Ipsos I&O in opdracht van NS en ProRail onder 83.162 reizigers. Het station blijft een symbool van moderniteit, historie en gastvrijheid, en dit jubileum is een uitstekende gelegenheid om deze bijzondere plek te vieren.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Nieuwe directe trein naar München in 2025

Nieuwe directe trein naar München in 2025

NS en Deutsche Bahn (DB) hebben aangekondigd dat ze vanaf 2025 een dagelijkse rechtstreekse ICE-treindienst willen introduceren van Amsterdam naar München. De twee spoorwegmaatschappijen zien een groeiende vraag naar reizen naar de derde grootste stad van Duitsland in...

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Het zomerseizoen markeert het einde van een tijdperk voor treinreizigers vanuit Nederland naar Zwitserland, met de aankondiging dat de dagelijkse treindienst van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Basel niet langer zal worden voortgezet. De Duitse spoorwegen hebben...

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië, gelegen in het noorden van Frankrijk, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en charmante dorpjes. Van middeleeuwse kathedralen tot adembenemende kustplaatsen, hier zijn enkele bestemmingen die je niet mag missen tijdens een bezoek...

Pin It on Pinterest