RailConnect: idee voor meer sociale interactie in de trein

NS, Rover en demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) hebben op 27 maart 2024 aangekondigd dat Jouke van Campenhout de winnaar is van de wedstrijd Reizigerscadeau met zijn idee ‘RailConnect’. Dit initiatief heeft tot doel reizigers vaker met elkaar in contact te brengen tijdens hun treinreis.

Wat is Railconnect?

RailConnect biedt verschillende mogelijkheden voor sociale interactie, zoals het achterlaten van berichten voor medereizigers of het organiseren van ontmoetingen in treinen of stationshuiskamers. De wedstrijd Reizigerscadeau, georganiseerd door Rover in samenwerking met NS, kwam voort uit het verlangen om iets extra’s te bieden aan treinreizigers na een jaar met verminderde treindiensten vanwege personeelstekorten in 2022. Treinreizigers werden uitgedaagd om na te denken over hoe zij 1,5 miljoen euro zouden besteden om het reizen per trein te verbeteren, waarbij NS beloofde het winnende idee te realiseren.

6000 ideeën

Van de meer dan 6000 inzendingen voor de wedstrijd was het opvallend dat veel ideeën gericht waren op sociale interactie, variërend van speciale Reismaatjes-apps tot mogelijkheden om met medereizigers te chatten. Sommige reizigers stelden zelfs voor om speciale dating-coupés in te voeren.

Verharding is een maatschappelijk probleem

Wouter Koolmees, president-directeur van NS, feliciteerde Jouke van Campenhout met zijn winnende idee en benadrukte de waarde van initiatieven die de contacten tussen reizigers bevorderen. Hij noemde verharding als een serieus maatschappelijk probleem en hoopt met dergelijke liefdevolle initiatieven een positieve verandering teweeg te brengen.

Betrokkenheid van reizigers

Freek Bos, directeur van Rover, is verheugd over de grote betrokkenheid van reizigers bij de wedstrijd: “Als Rover willen wij altijd graag weten wat er bij de reiziger speelt. Deze wedstrijd heeft ons een uniek inzicht gegeven in de wensen van treinreizigers, en we zien potentieel in meerdere inzendingen om ze verder te ontwikkelen.”

Staatssecretaris Vivianne Heijnen prees de betrokkenheid van reizigers en benadrukte dat de inzendingen laten zien dat het openbaar vervoer iets is dat ons allemaal aangaat. Ze waardeert de vele ideeën die zijn ingestuurd voor het verbeteren van de treinreis en gelooft sterk in de rol van reizigersbetrokkenheid bij het verbeteren van het openbaar vervoer.

Reisvrienden

Het winnende idee, RailConnect, zal reizigers helpen om gemakkelijk contact te leggen, ‘reisvrienden’ te maken, deel te nemen aan evenementen en informatie te krijgen over hun reis. Jouke van Campenhout won hiermee een rondreis door Zwitserland. De tweede en derde prijzen gingen naar respectievelijk Renee Tilli, bedenker van een telefoonhouder voor de OV-fiets, en Marleen Hofstede, bedenker van ‘Wrapped’, een concept waarmee treinreizigers hun reisstatistieken kunnen bijhouden, zoals gereisde kilometers en CO2-besparingen.

Basisschool de Kraatsschool uit Bennnekom

Speciale erkenning werd ook gegeven aan de leerlingen van basisschool de Kraatsschool uit Bennekom, die als schoolproject ideeën hadden ingezonden. Hun voorstellen omvatten onder meer een puntenspaarsysteem, gratis versnaperingen in de trein en een live tracker van alle treinen.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Tot 60% korting: dagje winkelen met de trein

Tot 60% korting: dagje winkelen met de trein

Een dagje winkelen? Maak dan gebruik van één van deze twee aanbiedingen bij de NS Spoordeelwinkel, waarbij je een NS Dagretour naar het winkelcentrum bestelt samen met extra korting samen met een kopje koffie of cadeautje. Zo reis je al voor 33 euro heen en weer naar...

Trein en Hotel aanbieding naar Parijs in 2024

Trein en Hotel aanbieding naar Parijs in 2024

Parijs, de stad van de liefde, is perfect voor een romantisch uitje met de partner of een avontuur met vrienden of familie. Maak een wandeling langs de Seine, bewonder bezienswaardigheden als de Eiffeltoren en de Sacre Coeur en geniet van een picknick in de Jardin du...

Trein en Hotel aanbieding naar Londen 2024

Trein en Hotel aanbieding naar Londen 2024

Londen, een stad die keer op keer betovert, lonkt met haar eclectische mix van historische bezienswaardigheden, trendy wijken, bruisende markten en wereldberoemde musea. Dankzij de snelle en comfortabele treinverbinding vanuit Nederland is een onvergetelijke...

Pin It on Pinterest