NS heeft bij het ministerie van Justitie en Veiligheid een aanvraag ingediend om 75 medewerkers van de afdeling Veiligheid & Service (V&S) tijdelijk uit te rusten met een korte wapenstok. De proef is bedoeld om te onderzoeken of dit hulpmiddel bijdraagt aan de veiligheid en effectiviteit van hun werkzaamheden op stations en in treinen.
Incidenten met agressie en letsel nemen toe
Volgens Itai Birger, directeur sociale veiligheid bij NS, neemt het aantal incidenten waarbij V&S-medewerkers worden geconfronteerd met agressie en letsel toe. “We hebben al veel maatregelen genomen en blijven dit doen om de veiligheid van onze collega’s te verbeteren,” aldus Birger. “Daarbij moeten we ook het gebruik van de wapenstok serieus overwegen, hoe confronterend dat ook is voor een treinbedrijf.”
De aanvraag wordt beoordeeld door Justis, een onderdeel van het ministerie. De wettelijke termijn voor een beslissing bedraagt 13 weken. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, zal de proef onder begeleiding van een extern onderzoeksbureau plaatsvinden. De precieze opzet en uitvoering worden nog vastgesteld in overleg met betrokken partijen.
Geweldsbevoegdheid en uitrusting
NS beschikt momenteel over 680 V&S-medewerkers. Deze buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn bevoegd om verdachten aan te houden, boetes uit te schrijven en geweld toe te passen wanneer dat noodzakelijk is. Zij dragen nu al veiligheidsvesten, handschoenen en een bodycam. Over de wenselijkheid van een wapenstok lopen de meningen binnen de V&S-afdeling uiteen.
Aanvullende veiligheidsmaatregelen
Naast deze mogelijke proef investeert NS in meerdere maatregelen om de sociale veiligheid te versterken. Dit omvat gerichte acties om normgedrag af te dwingen, datagedreven inzet van personeel, toegangscontroles op stations en modernisering van opleidingen. NS blijft actief nieuwe V&S-medewerkers werven.
Daarnaast pleit het spoorbedrijf ervoor om het veiligheidspersoneel meer bevoegdheden te geven, waaronder toegang tot het Rijbewijsregister en andere informatiesystemen. Hierdoor zouden zij sneller en zelfstandig de identiteit van reizigers kunnen vaststellen, zonder hulp van de politie.
De proef met de wapenstok past in een bredere strategie van NS om het toenemende geweld tegen personeel tegen te gaan en de veiligheid voor reizigers en medewerkers te verbeteren.