fbpx

NS verkoopt Qbuzz aan Busitalia

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar de kogel is dan eindelijk door de kerk. NS heeft vandaag gemeld dat het busbedrijf Qbuzz heeft verkocht aan Busitalia. Busitalia is een grote en sterke partij met ambities voor innovative en uitbreiding in Europa. Busbedrijf Busitalia heeft direct laten weten dat de overname geen gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid en identiteit van Qbuzz.

Trein nieuws

Vorig jaar werd bekend dat de NS af wilde van het busbedrijf en zich hoofdzakelijk wilt gaan richten op de kernactiviteiten. Zowel binnen- als buitenlandse partijen hadden Interesse, maar Busitalia heeft uiteindelijk de race gewonnen. Hoeveel de Italianen betalen voor Qbuzz is nog niet duidelijk, maar dit zal binnenkort bekend worden gemaakt.

Goedkeuring

Het ministerie van Financiën dat groot aandeelhouder is van de NS heeft afgelopen jaar al goedkeuring gegeven voor het afstoten van Qbuzz. Om de deal definitief te maken moet toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) de transactie nog goedkeuren. Zeker omdat het grote toekomstige gevolgen zou kunnen hebben voor de dienstverlening, werkgelegenheid en concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven zou de ACM nog wel eens kunnen dwarsliggen.

Busitalia

Busbedrijf Busitalia beschikt in Italië over ruim 4000 medewerkers, waarbij zij ongeveer 230 miljoen reizigers per jaar vervoeren met ongeveer 2300 bussen. Hiermee weet Busitalia alleen in Italië jaarlijks een omzet van 350 miljoen euro te boeken.

Verder is Busitalia een dochteronderneming van Ferrovie dello Stato Italiane. Deze multinational is jaarlijks goed voor een omzet van 8,5 miljard euro.

Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020 | Goedkoop-treinkaartje.nl