NS & Vakbonden bereiken nieuwe cao-afspraken

Op vrijdag 29 maart hebben de vakbonden FNV, VVMC, CNV en VHS een onderhandelingsresultaat bereikt met NS over nieuwe cao-afspraken. Dit resultaat zal nu worden voorgelegd aan de leden van de vakbonden. Indien de leden instemmen, zal de cao met terugwerkende kracht ingaan op 1 januari 2024 en lopen tot 1 maart 2025.

Belangrijkste punten onderhandelingsresultaat

  • Looptijd: De cao heeft een looptijd van 1 januari 2024 tot 1 maart 2025.
  • Loonstijging: Er is overeengekomen dat de gemiddelde loonsverhoging 6,6% bedraagt. Deze stijging komt voort uit een afgesproken loonsverhoging van 4%, met een bodem van 240 euro bruto per maand.
  • Eenmalige uitkering: NS wenst medewerkers te stimuleren om bij het bedrijf te blijven werken. Daarom zullen collega’s die gedurende het hele jaar bij NS hebben gewerkt een eenmalige uitkering ontvangen die kan oplopen tot 1500 euro bruto.
  • Zware beroepen: NS en de vakbonden zullen gezamenlijk vaststellen welke functies worden beschouwd als ‘zware beroepen’.
  • Werken in de nacht: Medewerkers ouder dan 63 jaar krijgen uiterlijk bij de dienstregeling van 2027 de mogelijkheid om vrijwillig te worden vrijgesteld van nachtdiensten.
  • Reiskosten: De reiskostenregeling wordt vereenvoudigd en verbeterd, waarbij meer kilometers zullen worden vergoed.
  • Uitzendkrachten: Uitzendkrachten die 18 maanden bij NS hebben gewerkt, krijgen een contract voor onbepaalde tijd aangeboden.
  • Werkgelegenheidsgarantie: De werkgelegenheidsgarantie wordt verlengd tot 1 januari 2028.

De vakbonden zullen nu de afspraken voorleggen aan hun leden. Als de leden instemmen, zal de cao met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 januari 2024.

Ontvang acties

Stedentrip Hannover: historische charme en moderne flair

Stedentrip Hannover: historische charme en moderne flair

Hannover, de vaak over het hoofd geziene hoofdstad van Nedersaksen, is een verborgen juweeltje dat wacht om ontdekt te worden. Deze stad biedt een unieke mix van rijke geschiedenis, uitgestrekte parken en tuinen, een bruisend cultureel leven en een verrassend moderne...

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Plannen om morgen met de trein te reizen? Koop dan vandaag nog uw Dagretour Daluren en profiteer van 50% korting op uw treinreis! Deze exclusieve aanbieding is alleen vandaag verkrijgbaar en geeft u de mogelijkheid om voordelig te reizen op woensdag 24 juli 2024....

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Stel je voor: een warme zomernacht, een rustig kabbelende zee en plotseling licht het water op in een betoverend blauw schijnsel. Dit is geen scène uit een fantasiefilm, maar de magische wereld van zeevonk, een natuurlijk fenomeen dat ook aan de Nederlandse kust te...

Pin It on Pinterest