Nu de ziekenhuizen weer volstromen en het aantal besmettingen stijgt adviseert NS om ook mondkapjes te gebruiken op stations en perrons. Juist buiten de trein kruizen passagiers elkaar, waarmee je de kans op het overdragen van het virus verhoogd. NS vraagt ook reizigers die minder bang zijn voor de gevolgen van het virus om zich sociaal op te stellen en goed voor elkaar te zorgen. Zo draag je mondkapjes niet alleen voor jezelf, maar juist voor een ander.

Advies: draag mondkapjes op stations en perrons

Het gaat om een advies van NS en het kabinet om in Openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Voor NS gaat dit om stations en perrons in Nederland. In een bericht  op de website stelt NS het volgende:

“We vragen nadrukkelijk aan iedereen om vanaf nu op het station en op de perrons een mondkapje te dragen. En daarmee goed voor elkaar te zorgen. Verder blijft de verplichting om een mondkapje in de trein te dragen van kracht. Mondkapjes dragen is misschien niet altijd prettig, maar zo helpen we om het coronavirus onder controle te krijgen. Houd waar mogelijk ook anderhalve meter afstand.”

Verplichting in trein

Iedereen is er eigenlijk al aan gewend, maar niet iedereen geeft er aan toe. NS vraagt ook reizigers die minder geloof hebben in de maatregelen of ernst van het virus om toch een mondkapje te dragen. Daarbij riskeren reizigers een boete van 95 euro voor het niet dragen van een (verplicht) mondkapje. De verplichting geldt voor alle reizigers van 13 jaar of ouder.