Milde herfst gunstig voor treinreizigers

Het milde herfstweer is positief geweest voor de NS en ProRail. Het droge weer aan het begin van de herfst en het uitblijven van stormdagen met veel wind heeft ervoor gezorgd dat reizigers weinig hinder hebben gehad van herfstweer. Daarbij zijn er in de loop der jaren maatregelen getroffen door machinisten en NS om het herfstweer de baas te zijn.

In de herfst worden verstoringen en vertragingen veroorzaakt door bladeren en takken op het spoor. Door het droge weer waren de bladen op het spoor niet glad en door het uitblijven van harde wind zijn er nauwelijks takken op het spoor gewaaid.

Milde herfst in 2018

In 2012 kwam 83% van de treinen op tijd en vorig jaar 89%. Dit jaar hebben treinen in de herfst een punctualiteit van 90% behaald, waar NS trots op is. Om het effect van vertraging op te vangen wordt er tijdens de herfst op 14 trajecten een extra herfstminuutje ingepland, zodat er meer ruimte ontstaat in de dienstregeling voor vertragingen en verstoringen.

Geltreinen

Naast het milde herfstweer heeft NS maatregelen getroffen tegen glad spoor door de inzet van zogenoemde ‘Geltreinen’. Een Geltrein smeert gel op het spoor bestaande uit zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel. De mix wordt ook wel Sandite genoemd.

Beste-manier-van-rijden bij herfst

Een groep van 25 machinisten bij de NS heeft de beste manier van rijden bij herfstweer ontwikkeld. Hierbij wordt gelet op optrekken en afremmen bij glad spoor voor minder schade aan de wielen. Of deze rijstijl voor herfstweer effectief is zal begin 2019 bekend worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle rechten voorbehouden 2020 - 2021 | Goedkoop-treinkaartje.nl

This window will automatically close in 15 seconds
Deel deze pagina!