Meer koperdiefstal in Friesland en Limburg

Een recente verklaring van spoorbeheerder ProRail onthult dat koperdiefstal vaker voorkomt in de provincies Friesland en Limburg dan elders in Nederland. Volgens een woordvoerder van ProRail zijn deze gebieden aantrekkelijk voor dieven vanwege hun rustige en landelijke karakter, waardoor ze denken minder snel opgemerkt te worden.

Verstoring treinverkeer Leeuwarden – Heerenveen

Het recente incident van koperdiefstal legde donderdagochtend het treinverkeer tussen Leeuwarden en Heerenveen lam, een probleem dat eerder al voorkwam. In een eerder versie van deze berichtgeving werd Zeeland vermeld als ‘hotspot’ voor koperdiefstal aan het spoor, maar dit bleek een fout te zijn die door ProRail werd rechtgezet.

Exacte cijfers ontbreken

Hoewel exacte cijfers ontbreken, bevestigt ProRail een zichtbare toename van koperdiefstal in de genoemde provincies. Dit staat in schril contrast met een jaar geleden, toen ProRail meldde dat het aantal gevallen van koperdiefstal in het hele land historisch laag was.

Extra controles

Mirjam de Witte, woordvoerder van ProRail, benadrukt de ernst van deze diefstallen. Naast de vertraging die het veroorzaakt op het spoor, brengt het ook extra werk met zich mee voor de spoorbeheerder. “Voor een paar centen je leven in de waagschaal leggen, is geen goed idee”, waarschuwt ze.

ProRail heeft aangekondigd extra controlemaatregelen te nemen, maar benadrukt tegelijkertijd de uitdaging om het hele spoor te bewaken. De Witte weigert details te geven over de specifieke maatregelen die genomen worden.

Beroep op metaalhandelaren

Een bijkomend probleem is dat er kennelijk afzetmarkt is voor gestolen koper. ProRail doet een beroep op metaalhandelaren om dergelijke goederen niet te accepteren, omdat zij in staat zijn om gestolen koper te herkennen en te weigeren.

Veiligheid treinverkeer

Het is duidelijk dat koperdiefstal niet alleen een financiële last is, maar ook een gevaar vormt voor zowel de dieven zelf als de veiligheid van het treinverkeer.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Nieuwe directe trein naar München in 2025

Nieuwe directe trein naar München in 2025

NS en Deutsche Bahn (DB) hebben aangekondigd dat ze vanaf 2025 een dagelijkse rechtstreekse ICE-treindienst willen introduceren van Amsterdam naar München. De twee spoorwegmaatschappijen zien een groeiende vraag naar reizen naar de derde grootste stad van Duitsland in...

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Het zomerseizoen markeert het einde van een tijdperk voor treinreizigers vanuit Nederland naar Zwitserland, met de aankondiging dat de dagelijkse treindienst van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Basel niet langer zal worden voortgezet. De Duitse spoorwegen hebben...

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië, gelegen in het noorden van Frankrijk, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en charmante dorpjes. Van middeleeuwse kathedralen tot adembenemende kustplaatsen, hier zijn enkele bestemmingen die je niet mag missen tijdens een bezoek...

Pin It on Pinterest