Jongeren mogen onbeperkt per trein door Frankrijk voor € 49 per maand

Deze zomer krijgen jongeren in Frankrijk een uitgelezen kans om onbeperkt te reizen met de trein voor slechts 49 euro per maand. Het nieuws werd aangekondigd door de Franse staatssecretaris voor Transport, nadat de staat en de verschillende regio’s op het nippertje een akkoord hadden bereikt.

Treinpas van 49 euro voor jongeren

Aanvankelijk leek het erop dat drie regio’s niet akkoord gingen, maar gedurende de dag kwamen alle regio’s toch tot overeenstemming met het nieuwe experiment. Tijdens de maanden juli en augustus kunnen jongeren profiteren van een treinpas van 49 euro, waarmee ze onbeperkt kunnen reizen op zowel het regionale als het intercitynetwerk, met uitzondering van hogesnelheidstreinen.

Financiering punt van discussie

De totstandkoming van het akkoord verliep niet zonder moeilijkheden. Financiering was een punt van discussie, waarbij aanvankelijk was voorgesteld dat zowel de Franse staat als de regio’s de helft van de kosten zouden dragen. Uiteindelijk werd besloten dat de staat 80 procent zou bijdragen en de regio’s 20 procent, wat de staat ongeveer 15 miljoen euro zal kosten.

Île-de-France heeft eigen ticketsysteem

Een ander struikelblok was de regio Île-de-France, waar Parijs gelegen is en waar het eigen Navigo-forfaitsysteem wordt gehanteerd. Deze regio neemt niet deel aan het initiatief, wat nadelig is voor de regio’s in het noorden van Frankrijk, die daardoor niet optimaal worden ontsloten. De regering hoopt echter dat het systeem van Île-de-France tegen 2025 kan worden geïntegreerd.

Korting in heel Frankrijk

In september had president Emmanuel Macron gepleit voor de invoering van een maandelijks kortingstarief voor treinreizen in heel Frankrijk, zoals het Deutschlandticket of 49-euro-ticket in Duitsland. Voorlopig zal de president genoegen moeten nemen met een dergelijk kortingstarief dat enkel voor jongeren geldig is deze zomer.

Het is nog onduidelijk of het kortingstarief voor jongeren in Frankrijk voor alle inwoners van Europa gelden, maar dit houden we uiteraard in de gaten!

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Trein naar Duitsland met kinderen

Trein naar Duitsland met kinderen

Ook naar Duitsland kan je eenvoudig per trein met kinderen reizen. Hiervoor zijn diverse voordelen en regelingen bedacht om de reis betaalbaar en toegankelijk te houden voor ouders. Voor de treinreis naar Duitsland is in treinen als de IC Berlijn en ICE International...

Trein en kinderen naar Frankrijk

Trein en kinderen naar Frankrijk

Binnenkort een leuke bestemming in Frankrijk bezoeken, zoals Parijs, Disneyland of één van de vele andere topbestemmingen. Dan ben je vast benieuwd hoe het werkt met kinderen in de trein door Frankrijk. In treinen als de TGV en Eurostar zijn vaak kortingsmogelijkheden...

Pin It on Pinterest