Uit een onderzoek van NS blijkt dat jongeren treinkaartjes te duur vinden voor een dagje uit, evenement, familie of sportwedstrijd. De auto is vaak de makkelijkere en voordeligere keus. NS-bestuurdslid Tjalling Smit geeft aan dat dit zonde is en dat de trein een logische keus zou moeten zijn voor jongeren. NS komt daarom met goedkope treinkaartjes voor jongeren tot 18 jaar

Goedkope treinkaartjes voor jongeren

Hiervoor heeft NS twee reisproducten bedacht. Een NS Dagkaart voor 7,50 euro, waarmee jongeren goedkoop in de daluren kunnen reizen. Ook wordt er gekeken naar een Jongeren Weekendabonnement voor 15 euro. Met de reisproducten kunnen jongeren weer betaalbaar reizen en zelfstandig op pad. Zo hoeven ouders de auto niet te pakken en is het nog duurzaam ook!

Doel is om jongeren weer in de trein te krijgen. De nieuwe reisproducten zijn vanaf komende zomer beschikbaar en krijgen dan 6 maanden de kans om zich te bewijzen. Mochten de goedkope treinkaartjes voor jongeren niet aanslaan, wordt er gekeken naar alternatieve oplossingen om jongeren te overtuigen.

Het is nog niet duidelijk of de nieuwe reisproducten een vervanging zijn voor de voormalige tienertoerkaartjes of de huidige NS Jongerentoer. Dit was het reisproduct die jongeren van 12 tot 18 jaar in vakantieperiodes de kans gaf om voordelig met de trein te reizen. Met de nieuwe vervoersbewijzen lijkt een dergelijke trein actie overbodig.

Geen verhoging

Andere treinkaartjes zullen niet duurder worden gemaakt om de goedkope treinkaartjes voor jongeren te compenseren. Dit geeft een woordvoerder van NS aan. Het zal in de eerste instantie geld kosten, maar NS hoopt de investering terug te verdienen door meer jongeren in de trein te krijgen.

Railrunner en Kids vrij

Met de NS dagkaarten voor tieners van 12 tot 18 jaar is het aanbod van NS eindelijk compleet. Pas tot een treinreiziger volwassen is betaalt hij voltarief. Kinderen tot 3 jaar reizen gratis met de trein. Vervolgens kunnen zij gebruik maken van een Railrunnerkaartje of een gratis Kids Vrij abonnement. Het vervolg is nu dus een NS dagkaart of een Jongeren Weekendabonnement.